איתן כבל: "דואר ישראל נמצא בהתרסקות"

בדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת אמר מנכ"ל הדואר דני גולדשטיין כי החברה נכנסה לתוכנית הבראה, תפרוס רשת של מכונות אוטומטיות לקבלת חבילות, והבטיח שזמני ההמתנה יתקצרו ל-10 דקות


13:58 ,22.07.2015 מאת: מערכת פורט2פורט

ועדת הכלכלה של הכנסת דנה היום (ד') ביישום הרפורמה בחברת דואר ישראל, בעיקר לנוכח תלונות רבות על רמת השירות.

 

יו"ר הוועדה איתן כבל ציין כי החברה קרובה לליבו, אך פתח את הדיון בביקורת קשה על הנעשה בדואר: "לצערי החברה נמצאת בהתרסקות גדולה. הצבי היה אחד מהסמלים המרכזיים של המדינה ותש כוחו לגמרי. חברי הכנסת והוועדה לא יכלו לעמוד בלחץ הציבורי של פניות שמגיעות מכל הארץ על השירות הלקוי".

 

מנכ"ל חברת דואר ישראל, דני גולדשטיין, אמר כי החברה נכנסה לתוכנית הבראה. הוא התייחס לנושא השירות והסביר כי החברה עושה שיפורים והולכת לפרוס רשת של מכונות אוטומטיות לקבלת חבילות, להגדיל את ההיצע של הנקודות למגע עם האזרח, בין היתר באמצעות רשתות השיווק. הוא הוסיף, כי זמני ההמתנה לתור יתקצרו ל-10 דקות בלבד וכי הסניפים יפעלו עד שעות מאוחרות.

 

גולדשטיין: "עד סוף השנה נהיה במקום אחר לגמרי. חוסר חלוקה וקריסה כבר מאחורינו".

 

כבל הבהיר כי בכוונת הוועדה לעקוב מקרוב אחר ההבטחות ולכנס דיון לבדיקת הדברים כבר ב-1 בינואר 2016. "אל תתחייבו על מה שלא תוכלו לבצע, כדי אלה לא יהיו מילים ריקות. אנחנו נבדוק אתכם בכל ההתחייבויות, זה לא שגר ושכח", אמר.

 

ח"כ נחמן שי אמר כי החברה צריכה לראות נגד עיניה את הציבור, וצריך להציג לו חזון. "אולי הדואר לא יגיע במהירות של צבי, אבל גם לא במהירות של צב", אמר. הוא סיפר כי הזמין חבילה שהיתה אמורה להגיע לפני חתונת בנו, ואמר כי הבן כבר התחתן והוא מחכה לנכד, אבל החבילה עדיין לא הגיעה.

 

כבל ביקש גם התייחסות לנושא העובדים שנאלצו ללכת הביתה במסגרת הרפורמה, וגם לכוונת ההפרטה ומכירת מניות וכן לדוחות הכספיים של החברה, שלפי מסמך מרכז המחקר והמידע של הכנסת ניתן לראות שהחברה עברה מרווח של 108 מיליון שקל ב-2009 להפסד של 6 מיליון שקל ב-2014.

 

המשנה למנהל רשות החברות הממשלתיות, מאיר שמרה, אמר כי מתווה ההפרטה מותנה בקבלת אישור של ועדת השרים להפרטה, וכולל מכירה של 20% מהמניות למשקיע פרטי, ובשלב מאוחר יותר הנפקה של עוד 20% לציבור, כשהמדינה תחזיק 60% ממניות החברה. "חלק מכספי ההפרטה יתמכו במימון ההבראה", אמר.

 

ח"כ דוד ביטן הזהיר שההפרטה לא תהיה כמו מה שעשו בכבאות: "עשו רפורמה ובסוף לא היה כיבוי אש".

 

כבל הביע זעם על כך ש"מדברים במילים מכובסות של הפרטה ורפורמה וזה לא מביא אותנו לארץ המובטחת. אם היינו מביאים את הציבור שיעיד על הנעשה בחברה, השמים היו נופלים". הוא ציין כי אפילו במהלך הדיון הגיעו אליו ולוועדה תלונות רבות על השירות הלקוי של הדואר.

 

נציג משרד האוצר אסף וסרצוג טען כי יש התחייבות של המדינה להעביר 477 מיליון שקל לפרישת העובדים, והוסיף כי 236 מיליון שקל כבר עברו. ח"כ פריג' הקשה ושאל האם ההעברה מותנית בהעברת נכסים ווסרצוג אישר זאת.

 

יו"ר ועד העובדים בדואר שמעון פרג'ון אמר כי העובדים בחרו בין הרע לגרוע ביותר. הוא הבהיר כי העובדים נרתמו למשימה ואמר "אין שום סנקציות מצד העובדים, נקודה סימן קריאה". עובדת הדואר שיזמה מחאה בעקבות הסכם הרפורמה, אילנית נדב, מתחה ביקורת על ההסכם. היא אמרה כי לא אישרו לה חופשה כדי להגיע לדיון וביקשה לספר על עבודתו של הדוור, כמי שמנהלת ראש צוות דוורים. "לפני חמישה חודשים נחתם הסכם ההתייעלות הגרוע ביותר בהיסטוריה הציבורית. העובדים מחלקים דואר משש בבוקר ועד שבע בערב, ואם הם מחזירים דואר שלא חולק מנכים להם במשכורת. לדוור אין שעת סיום עבודה ואף אחד לא נותן את הדעת על מה שקורה אם הדואר לא נגמר", אמרה נדב בדמעות.

 

כבל בירך אותה על האומץ להגיד את הדברים והזהיר מפגיעה בה: "אם תיפול שערה משערות ראשה, ימצאו אותי בחזית", הבהיר. גם ח"כ שי הצטרף והזהיר מפגיעה בעובדת.

 

היו"ר כבל סיכם את הדיון ואמר כי הוא מקווה שיימצא משקיע שיסכים להיכנס לחברה בתנאים הלא פשוטים הללו. עם זאת הוא הזהיר ממצב שבו מישהו מנסה להוריד בכוונה את המחיר של הדואר.