מועצת המובילים והמסיעים: משרד התחבורה תוקע את יישום תוכנית האב להובלת מטענים

לדברי יו"ר המועצה גבי בן הרוש, המשרד אינו מוכן לממן מחקר בעלות של 400 אלף שקל ובשל כך לא ניתן לתכנן את תשתיות התחבורה העתידיות


11:18 ,26.11.2015 מאת: מערכת פורט2פורט

לפני כשנתיים החליט משרד התחבורה על הכנת תוכנית אב להובלה יבשתית של מטענים ל-20 השנים הקרובות. מטרת התוכנית היתה הצגת חלופות למדיניות הממשלה בנוגע לענף הובלת מטענים ותכנון תשתיות תחבורה עתידיות בשנים הבאות, וכן אספקת ידע וכלים למקבלי ההחלטות, שישמשו בסיס למדיניות המסדירה באופן מיטבי ולטווח ארוך את פעילות ענף ההובלה היבשתית.

 

מנכ"ל משרד התחבורה הורה בזמנו על הקמת צוות יישום של פרק הלוגיסטיקה בתוכנית האב, העוסק בכל נושא הובלת המטענים בכל אמצעי התחבורה הקיימים. הצוות כלל נציגים רלוונטיים מכל תחום במשרד.

 

יו"ר מועצת המובילים והמסיעים גבי בן הרוש פנה לאחרונה למשרד התחבורה, בכדי לברר את סטטוס תוכנית אב למטענים. לדבריו, למרות כל הדיונים והתיאומים שנעשו בנושא מול מועצת המובילים, קיים נתק מזה כשנה בין המועצה לאגף כלכלה במשרד התחבורה, שאחראי על הנושא.

 

בנוסף דרש בן הרוש שמשרד התחבורה לא יעשה כל שימוש בשמו, או בשם מועצת המובילים, במידה ונעשית פנייה לחברות הובלה בכל הקשור לתוכנית האב.

 

לתדהמת מועצת המובילים, משרד התחבורה טוען שהתוכנית תקועה בגלל אי שיתוף פעולה מצד מועצת המובילים בכל הנוגע להשגת מידע ונתונים בכדי ליישמה. לראייה ציין המשרד שרכבת ישראל כן משתפת פעולה.

 

בן הרוש: "בכדי לאסוף נתונים ומידע, עלינו להיכנס לדוחות הכספיים של חברות ההובלה, להתקין 4,000GPS  ברכבים בכדי לעקוב אחרי עומסי התנועה בכביש ולהפיק עשרות כנסים. זוהי עבודת מחקר שדורשת תקציב וכוח אדם מיומן. מדובר בשנת עבודה מינימום. בהתאם לתחשיב שעשינו, עלויות המועצה בגין משימות שהוטלו עלינו במסגרת התוכנית עומדות על כ-400 אלף שקל.

 

"משרד התחבורה טען שזה יקר מידי, ולכן הסכימה המועצה לשאת ב-50% מהעלויות, ועדיין המשרד עמד בסירובו. לאור לקחי העבר, של אי עמידה מצד הרשות לבטיחות

 

בהתחייבותה לממן מערכת הדרכה שהוקמה על ידי המועצה, ופרויקטים נוספים בהם נתבקשנו לסייע לזוכי מכרזים של משרדים ממשלתיים, מבלי שישתתפו אתנו בעלויות, מנכ"ל משרד התחבורה עוזי יצחקי קבע שאין להתקדם בתהליך שיתוף הפעולה בהיעדר הסכם חתום וברור.

 

"הצענו למשרד התחבורה לפנות בעצמם לחברות ההובלה, אך דבר לא נעשה. משרד התחבורה שכר, באמצעות מכרז, גורם שיטפל בנושא המפרט של המכרז, ללא התייחסות לעלויות האלה, ועכשיו באים אלינו בכדי שנעבוד בהתנדבות, כאשר הזוכה במכרז יקבל מאתנו את כל הנתונים מוגמרים לאחר עבודת שטח יסודית ובסוף רק יכתוב את הדוח?

 

"לא יעלה על הדעת שמשרד ממשלתי יוצא למכרז מבלי לקבוע מאפיינים או תנאי סף רלוונטיים. במה ההתמחות של זוכה המכרז? האם רק בצד התאורטי? ומה לגבי הצד המקצועי?  ההשוואה לרכבת ישראל לא רלוונטית,  ברכבת מדובר בעובדי מדינה ששייכים למשרד התחבורה, ופעילות הרכבת מסובסדת על ידי המדינה. האם פקידי משרד התחבורה עובדים בהתנדבות? רק מאתנו מצפים שנעבוד בהתנדבות. בנוסף, הרכבת היא גורם אחד בלבד, ולכן לא נדרשת ממנה עבודה רוחבית. אנחנו, לעומת זאת, צריכים לפנות לעשרות חברות הובלה, ולגרום להם לשתף פעולה. מדובר בתהליך הרבה יותר מורכב ויקר".

 

ממשרד התחבורה לא נמסרה תגובה לדברים.