מכירת צים: האוצר החסיר מידע מרוכשים פוטנציאליים

רגע לפני מכירת גרעין השליטה בבזק, חושף מבקר המדינה, השופט בדימוס אליעזר גולדברג, את הליקויים בהליך מכירת מניות המדינה בצי הסוחר הישראלי - צים. השופט גולדברג קובע בדו"ח שהוציא אתמול כי הליך מכירת צים על ידי המדינה לקה בשורה של ליקויים, שאיפשרו את המכירה לח


00:00 ,09.05.2005 מאת: מערכת פורט2פורט
רגע לפני מכירת גרעין השליטה בבזק, חושף מבקר המדינה, השופט בדימוס אליעזר גולדברג, את הליקויים בהליך מכירת מניות המדינה בצי הסוחר הישראלי - צים. השופט גולדברג קובע בדו"ח שהוציא אתמול כי הליך מכירת צים על ידי המדינה לקה בשורה של ליקויים, שאיפשרו את המכירה לחברה לישראל שבשליטת משפחת עופר. מדו"ח המבקר עולה כי משרד האוצר החסיר מידע חשוב מרוכשים פוטנציאליים לצים.

המידע המהותי שהיה חסר במודעות שפירסמה רשות החברות הממשלתיות, הוא הפיצוי הכספי שהיה אמור לקבל גוף המעוניין לרכוש את החברה - אך הרכישה נמנעה ממנו בשל זכות סירוב שהיתה לחברה לישראל. החסרת פרסומו של נתון זה הרתיעה משקיעים מלהתמודד מול החברה לישראל על רכישת החברה. זכות הסירוב הראשונה לחברה לישראל איפשרה לחברה, מתוקף הסכם משנות ה-70, לרכוש את אחזקות המדינה בצים (כ-50%).

"במודעה שפירסמה (רשות החברות הממשלתיות, נ"כ) ב-2002, בעקבות מתן האישור לחברה לישראל להשתתף בהליך המכירה ולהתמודד על רכישת המניות, לא קבעה הרשות מועד להגשת ההצעות; במודעה שפירסמה הרשות ב-2003 לא צוין כי יינתן פיצוי כספי למציע מועדף, אם תממש החברה לישראל את זכות הסירוב", נכתב בדו"ח המבקר.

עוד קובע השופט גולדברג כי צים נמכרה בהנחה של 20% לעומת הערכת השווי הנמוכה ביותר שהוגשה לרשות החברות הממשלתיות. ההנחה נבעה מכך שמחצית ממניות החברה היו בבעלות המדינה - בעלות שפגעה בתפקוד החברה - ומהעובדה שצים לא חילקה דיווידנדים והוטלו על החברה הגבלות שהעיבו על האפשרות לחלק דיווידנדים. השופט קובע כי לא נמצאו מסמכים המעידים כי רשות החברות בחנה את הסעיפים שהביאו להפחתה של 20% משוויה של צים.

"הערכות השווי לצים, לצורך המכירה, כללו הפחתות שהסתכמו עד 20% מסכום ההערכות. עיקר ההפחתות נעשו בשל קיומה של מניית המדינה ובשל מכירת מניות מיעוט, וכן בשל הגבלות לצים על חלוקת דיווידנדים מרווחיה. לא נמצאו מסמכים המעידים שרשות החברות והוועדה למכירת המניות בחנו את סעיפי ההפחתות בהערכות אלה", נכתב בדו"ח.

מחצית ממניות צים שהיו בבעלות המדינה נמכרו ב-2004 לחברה לישראל ב-115 מיליון דולר, ששיקפו לחברה שווי של כ-230 מיליון דולר. באחרונה העריך האנליסט יובל זעירא מבית ההשקעות אי-בי-אי כי שוויה האמיתי של צים מסתכם ב-811 מיליון דולר. גם אם השווי שבו נקב זעירא גבוה, עדיין מכרה המדינה את צים במחיר אפסי לחברה לישראל.