הסוג הראשון של בעיה נוצר כאשר סוכן האניה רושם בטעות את אותה מכולה, הן בפקודת מסירה ללקוח והן בפקודת מסירה להעברה למסוף מטענים. מיותרלפרט את התקלות שהדבר יוצר במערכת.
הסוג השני של בעיה נוצר כתוצאה מהזנת נתוני הרשמון ע"י סוכן המכס, בהתבסס על מידע טלפוני מוקדם אשר קבל מסוכן האניה, עוד בטרם הפקת פקודת המסירה. במקרים לא מעטים מתברר בדיעבד שנתוני העיסקה ברשמון אינם תואמים את נתוני פקודת המסירה כפי שהופקה למעשה ע"י סוכן האניה, בגלל מיספור מחדש של העיסקאות ע"י סוכן האניה, עקב טעות בהעברת הנתונים או מסיבה אחרת. כל מקרה כזה כרוך בטיפול מיוחד במערכת הגוזל זמן, מחייב השקעת עבודה מיותרת ומאיט את תהליך שחרור המטען.
לאור כל אלה, ציבור סוכני האניה מתבקש כלהלן:
- להקפיד בהנפקה נכונה של פקודות המסירה, תוך המנעות מוחלטת מרישום יעד כפול של מכולות (ללקוח ולאתר איחסון אחר).
להמנע ממסירת מידע מוקדם על פקודות המסירה לסוכני המכס, עוד לפני הנפקתן. - סוכני המכס נדרשים מצידם להמנע מהגשת רשמוני יבוא כל עוד לא קבלו לידם את פקודת המסירה הפיזית.
קרנה אט"א
באשר לנושא שחרור משלוחים המגיעים באמצעות קרנה אט"א, קהיליית הסחר הימי עובדת, כידוע, על ידי הגדרת המשלוחים ברמת העיסקה. משמעות הדבר שעסקה אחת מטופלת בפקודת מסירה אחת, ברשימון אחד ובחשבונית נמל אחת.
התברר כי במקרים של משלוחים ימיים המיובאים באמצעות קרנה אט"א, סוכני האניה ו/או משלחים פועלים בניגוד לאמור בסעיף ז' דלעיל ויוצרים יחס של "אחד לרבים", כאשר מגדירים מספר פנקסי אט"א תחת עיסקה אחת.
במצב זה נוצר קושי במערכת, כאשר מספר העיסקה מנוצל בעת שחרור הקרנה הראשון, ולאחר מכן סוכן המכס/סוכן האניה/המשלח נדרשים לפצל את העיסקה על מנת לאפשר התרה של כל הקרנה האחרים בנפרד.
על מנת למנוע תקלות ועיכובים, סוכני האניה והמשלחים הבינלאומיים מתבקשים להגדיר כל קרנה אט"א המיובא דרך הים כעיסקה נפרדת, אף אם הם יובאו ע"י אותו יבואן ובאותה אניה יחד עם קרנה אט"א נוספים.
פורסם באתר אגף המכס ומס ערך מוסף, בכתובת : http://www.mof.gov.il/customs.