שר התחבורה והבטיחות בדרכים , ישראל כץ, חתם בלונדון על הסכם עם הארגון האירופי לתחזיות מזג אוויר (ECMWF), שיאפשר לראשונה לשירות המטאורולוגי הישראלי לקבל תחזיות מזג אוויר לטווח ארוך יותר וברמת דיוק גבוהה ביותר.
ממשרד התחבורה נמסר כי ,שר התחבורה ציין כי ההסכם שמוגדר כ"פריצת דרך משמעותית בתחום המטאורולוגיה הישראלית", יאפשר לחזות ברמת דיוק גבוהה ביותר שיטפונות, גלי חום ושינויי אקלים, מהטווח הקצר ביותר ועד לטווח של שישה חודשים. בכך ניתן יהיה להתריע מבעוד מועד על סכנות צפויות לחיי אדם ולרכוש. יצוין כי, העלות הממוצעת של חברות הביטוח לפיצוי על נזקי טבע עומדת כיום על 190 מיליון שקל בשנה.
עוד ציין השר כץ כי, ההסכם שנחתם ישפיע על כל מגזרי המשק הישראלי המקבלים תחזיות מהשירות המטאורולוגי לצורך תכנון וביצוע פעולות שונות, בעיקר בתחומי החקלאות, התעופה, הנמלים, הצבא והביטחון האזרחי, הפקה והספקה של אנרגיה, שמירה על איכות הסביבה, ניהול משאבי מים, הבריאות, התחבורה והתיירות.
תוצרי ה"מודלים" שיתקבלו מארגון ה-ECMWF יאפשרו לשירות המטאורולוגי הישראלי לספק מעתה לכל גורמי המשק הישראלי תחזיות מזג אוויר איכותיות ומדויקות ביותר עד לעשרה ימים, במרחב של 16 קילומטר ובחיזוי סטטיסטי (הסתברות לתופעה) של עד 15 יום, במרחב של 32 קילומטר.
המודלים יאפשרו בין השאר לחזות את גובה הגלים בים עד ל-15 יום לכל העולם, במרחב של 32 קילומטר וחיזוי עד ל-5 ימים לים התיכון, במרחב של עשרה קילומטרים.
במסגרת ההסכם שנחתם בין השר כץ למנכ"ל ארגון ה-ECMWF, דומיניק מרבוטי, תקבל ישראל בנוסף לתחזיות מזג אוויר גם גישה לארכיבי הנתונים של הארגון. דבר שיאפשר לספק הערכה טובה יותר של שינויי האקלים באזורנו. כמו כן, תשתתף ישראל במחקרים שמבצע הארגון ותוכל להשתמש במערכות המתקדמות שלו. בנוסף לכך, חוקרים ומטאורולוגים של השירות המטאורולוגי הישראלי יוזמנו לקחת חלק במחקרים של הארגון ובהשתלמויות הנערכות לחוקרים, וחזאים.
ארגון ה-ECMWF שוכן בעיר רדניג שבבריטניה ומאגד בתוכו 32 מדינות באירופה (18 חברות מלאות ו-14 חתומות על הסכמים לשיתוף פעולה). הארגון הבינלאומי נחשב כיום למתקדם ביותר בעולם, במחקר המטאורולוגי, בתחום חיזוי האוויר והים, לטווח הבינוני והארוך.
בשנים האחרונות פנתה ישראל מספר פעמים בבקשה להצטרף לארגון ה- ECMWF כחברה ורק לאחרונה בסיועם של משרדי החוץ והמדע התקבלה תשובה חיובית ממועצת המנהלים של הארגון.
השר כץ ציין כי מדובר בהסכם חשוב ביותר שיאפשר לישראל להיערך מבעוד מועד לאירועים בלתי צפויים של מזג אוויר וכן להתמודד טוב יותר עם מקרים שאירעו בעבר כמו למשל, התפרצות ענן האפר הוולקני באיסלנד, בחודש מאי השנה.
מנכ"ל ארגון ה-ECMWF ציין כי, במסגרת ההסכם מתחייבת כל מדינה להעביר את כל המידע המטאורולוגי השוטף שברשותה, כתנאי לקבלת הנתונים. "צירפנו את ישראל כשותף חשוב שיכול לשפר את יכולת החיזוי של הארגון ולהפוך אותה למדויקת יותר " הוסיף מרבוטי.