בית הדין הארצי: ההסתדרות תוכל להשבית את הנמלים החל מה-5 במאי

זאת בכפוף ל"כללי מידתיות" ומשא ומתן אינטנסיבי כאשר נושא העובדים מדור ב' יהיה אחד הנושאים העיקריים בדיון. דיון נוסף יתקיים ב-4 במאי. נשיא לשכת הספנות: "השופט מאותת לצדדים לנהל מו"מ בתום לב"


11:59 ,03.04.2017 מאת: מערכת פורט2פורט

בית הדין הארצי לעבודה דן אתמול בבקשת ההסתדרות לביטול הצו הזמני שניתן על ידי בית הדין במרץ 2014 לפיו ההסתדרות לא תוכל להשבית את נמלי חיפה ואשדוד. לדיון הגיע שר התחבורה ישראל כ"ץ אשר הגיע ללשכת השופט פליטמן בהזמנת פרקליטות המדינה והציג את עמדת המדינה כנגד השביתה לצד באי כוחם של הצדדים השונים בדיון.

 

למרות דבריו של כ"ץ, בית הדין התיר להסתדרות הכללית לפתוח בצעדים ארגוניים וזאת החל מה-5 במאי 2017 אך בכפוף למספר תנאים. בית הדין אף התייחס לנושא עובדי דור ב' וכתב כי הוא מתרשם כי עניין עובדי דור ב' "נמצא על שולחן המו"מ כנושא משמעותי, בשני הנמלים, בין שאר הנושאים. זאת, גם נוכח הזיקה שנקבעה במסמך העקרונות בין ההסדרים שיחולו בנמל חיפה ובין ההסדרים שיחולו בנמל אשדוד. מבחינת ההסתדרות, נושא דור ב' הינו העילה העיקרית לביטול הצו הזמני ולנקיטה בצעדים ארגוניים".

 

אב בית הדין הארצי לעבודה, השופט פליטמן, הורה לצדדים לנהל מו"מ אינטנסיבי בתום לב במכלול הנושאים שטרם הוסדרו לרבות נושאי עובדי דור ב' בנמלים".

 

עוד כתב השופט בהחלטתו כי "להסתדרות תקום זכות לנקוט צעדים ארגוניים החל מיום 5 במאי 2017, אולם זאת כפוף לכללי מידתיות, היקף השביתה (מבלי להידרש בשלב זה אם יש להבחין בין הנמלים) והתנהלות הצדדים במהלך המו"מ ביניהם".

 

השופט סייג את הזכות לנקוט בצעדים ארגוניים וקבע דיון נוסף בבקשה ליום 4 במאי בשעה שבע בערב וציין כי על הצדדים לדווח לבית הדין עד ליום 4 במאי בשעה 12 בצהריים על התקדמות הליכי המו"מ ביניהם.

 

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן אמר בתום הדיון: "השביתה היא אמצעי ולא המטרה וזוהי זכותם החוקית של העובדים לזעוק את זעקתם מתוך חרדה לעתידם".

 

את ההסתדרות ייצגו עו"ד שי תקן וראש הלשכה המשפטית עו"ד איריס ורדי.

 

נשיא לשכת הספנות: לא מדובר באישור גורף לשבות 

 

ד"ר יורם זבה, נשיא לשכת הספנות, הגיב הבוקר להחלטת בית הדין וציין כי "בניגוד לידיעות בעיתונים שונים שפירשו את החלטת השופט כאישור גורף לשביתה המצב אינו כך. השופט אמר במפורש שתעמוד לזכות ההסתדרות האפשרות לנקוט בצעדים ארגוניים אך התנה זאת במספר גורמים והם: השביתה תהיה מידתית, השביתה תהיה תלויה בהיקף עליו יחליט השופט וגם בהתקדמות המו"מ.

 

"יתר על כן, השופט קבע דיון נוסף, ב-4 למאי, באותה בקשה יום לפני המועד בו אושרה השביתה. באופן תיאורטי, השופט יכול לקבוע שביתה שמוגבלת במספר שעות ובסקטורים מסוימים בלבד. להערכתי השופט מאותת לצדדים כי כדאי להם לנהל מו"מ בתום לב, כפי שהוא כתב: 'מו"מ אינטנסיבי בתום לב במכלול הנושאים שטרם הוסדרו'".