עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, התייחס הבוקר לעיכובים הקשים והמתמשכים של שחרור משלוחי מזון כתוצאה מחקירת המשטרה והדגיש כי על משרד הבריאות, גם בתנאים אלה, לספק שירותים יעילים ושוטפים ליבואני המזון.
באיגוד לשכות המסחר מציינים כי החקירות שדווחו בעיתונות בנוגע לחשדות לכאורה נגד מהנדסים ממשרד הבריאות גרמו לפגיעה חמורה במערך יבוא המזון לישראל. לטענת אנשי האיגוד, יבואנים מדווחים על עיכובים נמשכים של כ-15 ימים בשחרור משלוחי מזון מתחנת ההסגר של משרד הבריאות הממוקמת בנמל אשדוד ומזכירים כי כאשר אין עיכובים, מוצרים משתחררים בתוך יום עד יומיים. מהאיגוד נמסר כי מאות מכולות ממתינות כרגע לשחרור.
עוד טוענים באיגוד לשכות המסחר כי יבואנים מדווחים כי בקשות למתן אישור ליבוא מזון רגיש שהוגשו לשירות המזון הארצי ברחוב הארבעה בתל אביב לפני כ-40 יום טרם הוקלדו במערכת משרד הבריאות וטרם החל הטיפול בהם.
בנוסף, על פי חוק הגנת בריאות הציבור מזון, ככלל, מזון רגיל (שאינו מזון רגיש) אמור לקבל אישור שחרור על ידי המערכת הממוחשבת, למעט כ-5% הנבדקים באופן אקראי; בתוספת מקרים נוספים שמפורטים בחוק שלא אמורים להעלות דרמטית את שיעור הדיגום. אולם, לטענת איגוד לשכות המסחר, בשבוע האחרון חלה עלייה דרמטית במספר משלוחי המזון הרגיל שנדרשים לבדיקה בתחנת ההסגר, כך שלפי הדיווחים 30%-40% ממשלוחי המזון הרגיל המוגשים באמצעות המערכת הממוחשבת מופנים לבדיקה בתחנת ההסגר באשדוד. יש לציין כי במצב עבודה רגיל אין מספיק אנשי צוות לבדיקת אחוז כה גבוה של דגימות, קל וחומר במצב מיוחד בו נמצאים כעת ובמחסור באנשי צוות.
לין: "משרד הקובע שפעולה עסקית חייבת להתבצע רק לאחר קבלת אישורו חייב לספק אישורים אלה ביעילות הראויה, גם כאשר מתעוררת בעיה בתפקודם של מספר ממנהליו ועובדיו. היערכות בסיסית נדרשת תמיד כדי לדעת להתמודד גם במצבים שאינם בתנאי שגרת עבודה. זוהי חובה בסיסית המוטלת על כל משרד ממשלתי כולל משרד הבריאות. חייבת להיות תכנית מגירה להיערכות נאותה לביצוע הענקת השירותים ביעילות בכל מצב שהוא, להוציא מצב מלחמה".
לין הוסיף שהיעילות במתן השירותים יכולה להתבצע תוך ניוד של כוח האדם במידית, וכי ניתן להעניק הארכות אישורים ליבואנים ממוסדים. "אין מדובר בתגבור של עשרות או מאות עובדים אלא בסה"כ בתגבור מקומות עבודה של מספר מנהלים בודדים".
לין אף הציע בפנייתו לשר הבריאות לנקוט בשורה של צעדים כגון הארכת תוקף אישורי יבוא קיימים, הסתייעות בגורמים מקצועיים חיצוניים לתגבור המענה ליבואנים, מתן אישור שחרור לפני בדיקה כנגד ערבות ליבואנים אמינים. לין ציין כי בעבר יבואנים שניזוקו כספית קיבלו בגין פיגורים בדומה להיום פיצוי כספי.