סוף השנה בפתח: מומחים מזהירים על שיבושים בשרשרת האספקה

גל הביקושים של סוף השנה יוצר עומסים מתגברים בשרשרת האספקה העולמית, עם הארכת זמני האספקה ועלייה בעלויות השילוח. בחברת יחדיו קוראים ליבואנים להיערך מראש, במיוחד לקראת ההאטה הצפויה עם תחילת ההכנות לראש השנה הסיני


13:39 ,10.12.2025 מאת: מערכת פורט2פורט

בעוד המגזר הקמעונאי באירופה ובארה״ב נערך לתקופת החגים, כריסמס וראש השנה האזרחית, שרשראות האספקה הבינלאומיות נכנסות לשיא עונתי מוכר בענף. בתקופה זו גובר הביקוש לשילוח מוצרי צריכה, במיוחד אל מדינות המערב, מה שמעלה את רמת התפוסה באוניות ומגדיל את העומס בנמלים המרכזיים.

 

לדברי גורמים בענף, הלחצים הניכרים על המערכות הלוגיסטיות אינם אירוע חריג, אלא מאפיין עונתי שחוזר מדי שנה. בשלב זה מדובר בעיקר בהיערכות מוקדמת של יבואנים, אך מומחים מזהירים כי בחלק מנתיבי הסחר כבר נרשמים עומסים נקודתיים ובהם זמני פריקה מתארכים, הגבלות קיבולת ועלייה הדרגתית בעלויות התובלה.

 

יחד עם זאת, מומחים מדגישים כי רמת ההשפעה עשויה להשתנות בין אזורים וענפים שונים, בהתאם לקצב צריכה, תנאי מזג אוויר וחוסר יציבות גיאופוליטית. ״זו תקופה שבה התנודתיות גדולה ובה תכנון מוקדם ובחירת חלופות לוגיסטיות הופכים להיות הקריטיים ביותר״, מציינים בענף.

 

בחברת יחדיו שילוח בינ״ל מציינים כי עסקים שחושבים ש-״נחכה עוד שבוע״, עלולים לשלם על כך ביוקר. לירון שטיבל, מנהלת השיווק של החברה, מתריעה כי עומסי סוף השנה מגיעים לשיא בדיוק כשחברות רוצות לספק הזמנות במהירות. ״ומי שלא נערך בזמן, ימצא שהמכולה פשוט לא מחכה לו״.

 

שטיבל מסבירה כי השנה התמונה אפילו מורכבת יותר. ״שילוב של ביקושים גבוהים, קיבולת מוגבלת ואי-ודאות גיאו־פוליטית דורש מיבואנים ויצואנים לתכנן קדימה. תכנון נכון עכשיו יכול להיות ההבדל בין משלוח שמגיע בזמן, לבין כזה שנתקע בנמל״.

 

לדברי שטיבל, יש מספר פעולות קריטיות שיכולות לחסוך עיכובים וחריגות תקציב. ״שריינו מקום מוקדם באוניות, בדקו חלופות כמו שילוח משולב ים-אוויר, גוונו יעדי פריקה לפי זמינות ואל תוותרו על ניטור משלוחים בשלב הביצוע״.

 

״המסר ברור. עסקים שלא יתכוננו כעת, עלולים לגלות שהרכבת (או במקרה הזה, האוניה) כבר יצאה מהנמל״, סיכמה.

 

יש לציין כי בעוד העומסים הקשורים לחגי סוף השנה יירגעו מעט בתחילת ינואר, כבר בסוף ינואר ותחילת פברואר מתחילה ההיערכות של מפעלים בסין לקראת ראש השנה הסיני, שיחול השנה ב-17 בפברואר 2026. במהלך תקופה זו קווי הייצור נסגרים בהדרגה ועובדים יוצאים לחופשות ממושכות, מה שמוביל לצמצום קיבולות, דחיית משלוחים ושיבוש נוסף בשרשרת האספקה הגלובלית.
 

רוצים להעמיק בפרטים? תשאלו את דוק