גידול ריאלי של כ-8% ביצוא התעשייתי בספטמבר- אוקטובר

זאת לאחר נסיגה חדה של כ-21% מפרוץ המשבר הכלכלי. יחד עם זאת, בניכוי ענפי ההייטק היצוא רושם קיפאון. יצוא ענפי הטכנולוגיה העילית רשם עלייה מהירה של 18%


00:00 ,08.12.2009 מאת: מערכת פורט2פורט

זאת לאחר נסיגה חדה של כ-21% מפרוץ המשבר הכלכלי. יחד עם זאת, בניכוי ענפי ההייטק היצוא רושם קיפאון. יצוא ענפי הטכנולוגיה העילית רשם עלייה מהירה של 18%
 
לאחר נסיגה חדה של כ-21% מפרוץ המשבר מסתמנת מאז אמצע השנה התאוששות בחלק מענפי היצוא התעשייתי, עם האצה בקצב הגידול בחודשים ספטמבר-אוקטובר 2009: גידול ריאלי של כ-8% ביצוא התעשייתי לעומת החודשים יולי - אוגוסט השנה. עם זאת, בניכוי ענפי ההייטק, רושם יתר היצוא התעשייתי קיפאון; יתרה מכך היצוא בתעשייה המסורתית ירד ריאלית בכ-2% בחודשיים הנסקרים. כך עולה מניתוח חודשי על מצב היצוא שערך אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים.
 
על אף העלייה ביצוא, הרי שרמת היצוא בספטמבר - אוקטובר 2009 עדיין נמוכה ריאלית בכ-11% בהשוואה לרמתו ברבע השלישי אשתקד. בחודשים ספטמבר - אוקטובר 2009 הסתכם היצוא התעשייתי בכ-6.3 מיליארד דולר.
 
יודגש כי העלייה ביצוא התעשייתי בחודשיים הנסקרים נגזרה כמעט במלואה מגידול חד ביותר של כ-18% ביצוא ענפי הטכנולוגיה העילית, בעוד יתר קבוצות ענפי התעשייה רשמו גידול מתון ביותר עד נסיגה קלה ביצוא בתקופה זו.
 
מניתוח מצב היצוא התעשייתי לפי קבוצות ענפים מתברר כי יצוא ענפי הטכנולוגיה העילית (רכיבים אלקטרוניים, ציוד תקשורת ורפואי, תרופות, כלי טיס), רשם, כאמור, עלייה מהירה של 18% בחודשים ספטמבר-אוקטובר של 2009.
 
העלייה ביצוא בקבוצה זו נגזרת ברובה מעלייה של כ-50% ביצוא ענף התרופות, לצד גידול מהיר ביצוא ענף הרכיבים האלקטרוניים של 16%. עליות אלו מותנו במקצת עקב נסיגה קלה ביצוא הציוד לתקשורת, בקרה ופיקוח (1%-), לצד קיפאון ביצוא כלי הטיס.
 
במקביל, נרשמה עלייה קלה ביותר של 1% ביצוא קבוצת הטכנולוגיה המעורבת עילית, (ציוד חשמלי, מכונות וציוד, וכימיה, למעט תרופות) בחודשים ספטמבר - אוקטובר השנה, זאת לאחר גידול של כ-7% ביצוא הקבוצה בחודשיים הקודמים.
 
מנגד, עולה כי בחודשים ספטמבר-אוקטובר 2009 חלה נסיגה ריאלית של 2% ביצוא קבוצת ענפי הטכנולוגיה המסורתית, (מזון, עץ, נייר ודפוס, טקסטיל, הלבשה ועור). זאת בהמשך לנסיגה מצטברת של כ-13% מאז הרבע האחרון אשתקד. בתוך כך, נסיגה נרשמה ביצוא ענפי העץ, ריהוט, נייר ודפוס (3%-), טקסטיל (2%-), אל מול גידול קטן ביצוא ענף המזון של 1%.
 
בנוסף, קבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת-מסורתית רשמה נסיגה ריאלית קלה של 1% בחודשים ספטמבר - אוקטובר השנה, זאת לאחר גידול מהיר של 13% ביצוא הקבוצה בחודשיים הקודמים. הנסיגה ביצוא הקבוצה נגזרה מנסיגה חדה ביצוא ענפי המתכת (16%-), והתכשיטים (1%-) אך קוזזה ברובה כתוצאה מגידול מהיר ביצוא ענף הגומי והפלסטיק (11%), לצד גידול בענף הכרייה והמינרלים (3%). 
 
מניתוח הנתונים עולה עוד כי בסיכום החודשים ינואר- אוקטובר 2009 רמת היצוא התעשייתי הממוצעת הייתה נמוכה ריאלית ב- 16% ביחס לרמה החודשית הממוצעת אשתקד.