חברת תעופה זכאית לחייב בדמי ביטול בגין כל כרטיס בנפרד

בית המשפט העליון דחה ערעור שהגיש עו"ד, שביקש לבטל הזמנה של שני כרטיסי טיסה, בקבעו שכל כרטיס מהווה חוזה בפני עצמו


12:04 ,19.08.2014 מאת: מערכת פורט2פורט

בית המשפט העליון דחה ערעור שהגיש עו"ד לאחר שחברת התעופה אל על גבתה דמי ביטול עבור כרטיס טיסה.

 

עו"ד ליאור צמח רכש שני כרטיסי טיסה לברלין באמצעות אתר האינטרנט של אל על, אולם למחרת היום ביקש לבטל את ההזמנה. בעקבות הביטול החזירה אל על לצמח את כספו, אך ניכתה דמי ביטול עבור כל אחד מהכרטיסים.

 

בעקבות כך הגיש צמח לבית המשפט המחוזי בחיפה בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד אל על, בה טען כי החברה הפרה את הוראה בחוק הגנת הצרכן, הקובעת כי כאשר צרכן מבטל עסקת מכר מרחוק משום שהתחרט על קיום העסקה, רשאי העוסק לגבות מהצרכן דמי ביטול בשיעור של 100 שקל, או 5% משווי העסקה – לפי השווי הנמוך. לטענתו, אל על פעלה בניגוד לדין כאשר גבתה דמי ביטול בעבור כל אחד מכרטיסי הטיסה בתוך ההזמנה, ולא בגין העסקה כולה.

 

מנגד טענה אל על, באמצעות עורכי הדין ברק טל וחניטל בלינסון-נבון ממשרד יגאל ארנון ושות', כי נהגה לפי החוק, שכן כל כרטיס טיסה מהווה עסקה עצמאית לצורך גביית דמי ביטול. בית המשפט המחוזי הסכים ודחה את התביעה.

 

צמח לא ויתר וערער על ההחלטה לבית המשפט העליון. השופט אליקים רובינשטיין דחה את הערעור וקיבל את עמדת אל על, בקובעו כי הן הפרשנות הלשונית והן הפרשנות התכליתית של החוק מצדיקות את עמדתה של חברת התעופה.

 

רובינשטיין קבע כי המונח "צרכן" כולל לא רק את מי שביצע בפועל את העסקה מול העוסק, אלא גם את הנוסעים האחרים בתוך ההזמנה. באשר למונח "חוזה", נקבע ש"כל כרטיס טיסה הוא חוזה, שבגין ביטולו יש לשלם דמי ביטול ויש לראות בכל כרטיס טיסה חוזה נפרד".