לפני כמה חודשים פנה אליי מנכ״ל של חברת סחר מצליחה. הוא נשמע מותש. שלושה מנהלים עזבו את החברה בתוך חצי שנה. לא בגלל תנאי שכר, לא בעקבות שינוי אסטרטגי, ולא בגלל שחיקה. כולם ציינו את אותה הסיבה העמומה: ״זה כבר לא מרגיש כמו פעם״.
ומה המכנה המשותף? סמנכ״ל כספים חדש שנכנס לתפקיד זמן קצר קודם לכן. אדם מרשים עם ניסיון עשיר, איש מבריק ונוכחות כובשת. הוא עבר את תהליך הגיוס בלי להרים אפילו דגלון אדום אחד. רק לאחר שהתחיל גל של עזיבות, המנכ״ל התחיל לנתח את התהליכים הפנימיים ואז התגלו הדפוסים: סמנכ״ל כספים שהדיר קולגות, ישיבות מצומצמות שנקבעו מחוץ ליומן, סגנון תקשורת סגור, ושפה שבנתה היררכיה במקום שותפות.
המקרה הזה, כמו רבים אחרים שפגשתי לאורך הקריירה שלי, מחדד את אחת הבעיות הקשות והחמקמקות ביותר בגיוס הנהלה: ״המזיקים השקטים״.
מי הם ה״מזיקים השקטים״?
הוא או היא אינם רעים בהכרח. לעיתים קרובות, מדובר באנשי מקצוע מעולים, תותחים בתחומם, בעלי ניסיון, יכולות ביצוע מוכחות וכריזמה. אבל משהו עמוק בגישה שלהם לאנשים, בדפוסי ההשפעה, באופן שבו הם מבנים כוח בתוך הארגון יוצר סביבה רעילה: חוסר אמון, תחרותיות סמויה, קליקות, הדרות, וניכור. וזה מה שהופך אותם למסוכנים במיוחד - כי הם לא נראים כאלה בהתחלה.
למה קשה לזהות אותם בתהליך הגיוס?
רוב תהליכי הגיוס, גם ברמות בכירות, מתמקדים במה שהמועמדים עשו ולא באיך הם עשו את זה. בודקים ניסיון, הישגים, יעדים, פרויקטים ופחות את הדינמיקה האנושית שהם יצרו סביבם. קל להתרשם מאדם שיודע למכור את עצמו היטב, לענות נכון ולשלוט בנרטיב במיוחד אם הוא רגיל לשבת בצד המראיין.
אבל ״מזיקים שקטים״ אינם אנשים שנכשלים - להפך. לעיתים, הם מאוד מצליחים ברמה האישית, אבל מפוררים את כל מי שמסביבם.
למה גיוס כזה מסוכן יותר מגיוס לא מוצלח?
במקרה של טעות רגילה בגיוס, הארגון עובר תקופת חפיפה לא אידאלית, אולי מפספס קצת תוצרים, מתקן וממשיך. במקרה של גיוס של ״מזיק שקט״ המחיר הוא פגיעה בתרבות הארגונית. הוא נוגע בליבה של האמון הפנימי, בשייכות ובזהות של ההנהלה. לפעמים, חודשים אחרי שהאדם עוזב הפצעים ממשיכים לדמם. מנהלים עוזבים לא רק בגלל תנאים, אלא כי מרגישים לבד, שקופים ומבודדים. העובדים מרגישים ש״משהו לא בסדר״ אבל לא יודעים לנסח מה. וכשסוף סוף מתגלה הסיבה הנזק כבר עמוק.
אז איך כן אפשר לזהות ״מזיקים שקטים״ מראש? כדי לזהות את מי שיבנה קהילה ולא קליקה, צריך לשנות את הפרדיגמה. במקום לבדוק מי האדם הזה בתור איש מקצוע כדאי לבדוק מי הוא בתור דמות מערכתית:
1. לשים דגש על שייכות ולא רק על כימיה
המועמד או המועמדת מרשימים? מצוין. עכשיו בואו נראה איך הם מדברים על שותפויות. למי הם מפרגנים? האם יש להם נטייה להעצים אחרים או להבליט רק את עצמם? המבחן האמיתי למנהיגות הוא לא מי מוכן ללכת אחריך, אלא כמה אתה רואה את מי שאיתך.
2.לבחון מודעות לרגשות, בדידות וקונפליקטים
שאלות על בדידות ניהולית, משבר אמון, רגעים של קושי אישי אינן פסיכולוגיה בגרוש. הן מבהירות את עומק הרפלקציה של האדם. ״מזיקים שקטים״ לרוב חסומים רגשית, לא רואים קונפליקטים עד שהם מתפוצצים. מנהיגים מכילים מזהים אותו בשלבים הראשונים.
3. להקשיב לצלילים של השפה
״אני הובלתי״, ״אני החלטתי״, ״אני יזמתי״ לעומת ״בנינו״, ״חשבנו״, ״יצרנו״. זו לא רק תחביר, זו תפיסת עולם. דיבור קבוצתי מגלה ענווה, הכרה באחר, והתייחסות למערכת לא רק לאגו.
4. לבדוק נוכחות שקטה, לא רק רהיטות קולנית
רבים מהמועמדים הטובים ביותר אינם ה״סטארים״ הקלאסיים, אלא דווקא אלה שמביאים נוכחות רגועה, יציבה, קשובה. אותם קשה יותר לזהות אבל הם אלו שבונים צוות ולא מנצחים אותו.
5. לשים לב לתגובה לבקשת עזרה
בכל ראיון אני שואלת: ״במה את/ה צריכ/ה עזרה?״ המועמדים שמופתעים, מתגוננים, או מדגישים שלא צריכים כלום מדליקים אצלי נורה. מועמדים שיודעים לזהות ולבקש עזרה כנראה גם ידעו לראות מתי אחרים זקוקים לה.
לסיכום, הנהלה טובה נבנית סביב אמון ולא סביב זוהר. כמומחית לגיוס בכירים אני יכולה לומר בוודאות שמה שקובע אם מנהלים יובילו קדימה או ימשכו אחורה זה לא רק החזון שלהם, אלא האופן שבו הם בונים אמון סביבם. אם אתם מגייסים מנהל/ת בכיר/ה, אל תסתפקו בלבדוק ביצועים. תשאלו את עצמכם: האם האדם הזה יודע להכיל? האם הוא שם לב למרחב שבין השורות? האם הוא בונה קהילה - או קליקה? כי ״מזיקים שקטים״ נשמעים מעולה עד שהם מפרקים את כל מה שבניתם.
לבנת קיזנר - בעלים ומנכ״לית EXECULEAD - משרד EXECUTIVE SEARCH לאיתור וגיוס בכירים. לבנת מלווה כיום דירקטוריונים, מנכ״לים והנהלות בכירות באיתור המועמדים הכי מדויקים עבורם לתפקידים בכירים במגוון גדול של תעשיות בארץ ובעולם. בעברה כיהנה כמנכ״לית המכללה העסקית, מנכ״לית קבוצת מכללות תפנית-פאר וסמנכ״לית שירותים עסקיים באיגוד לשכות המסחר. דוא״ל [email protected] נייד 052-3421616 www.execulead.co.il