משדה הקרב לזירה העסקית: הערכים שהופכים לוחמים לעובדים יוצאי דופן

בשנים האחרונות יותר ויותר חברות ישראליות - קטנות וגדולות - מבינות את הערך שבהעסקת יוצאי שירות קרבי. חלקן פועלות בשיתוף פעולה עם עמותות, תכניות ממשלתיות או יוזמות פנים ארגוניות, שמכשירות ומלוות לוחמים לקראת קליטתם בשוק התעסוקה


09:21 ,18.05.2025 מאת: לבנת קיזנר

חיילים קרביים מגיעים לשוק העבודה עם סט ערכים שאין לו תחליף - הגיע הזמן שגם מעסיקים יראו את זה. בכל משרה ניהולית שאני מגייסת אליה - מול מנכ״לים ומנהלות משאבי אנוש - חוזרות על עצמן אותן דרישות: מחויבות, עמידה בלחצים, עבודת צוות, מוסר עבודה יוצא דופן. אלו לא תכונות שוליות - אלא הבסיס לכל הצלחה ארגונית.

 

ובכל פעם, כשאני חושבת על שילוב בין כל הערכים האלה - עולה לי בראש פרופיל אחד מובהק: חיילים קרביים.

 

בשוק שבו התחרות על כל טאלנט גוברת, ההבנה שהערכים, הכישורים והחוסן האישי של יוצאי יחידות קרביות הם נכס ארגוני - צריכה להיות חלק בלתי נפרד מתהליך קבלת ההחלטות.

 

זו לא סיסמה, אלא תובנה מגובה בניסיון. ככל שאני מלווה יותר ארגונים, אני רואה שבמקומות שבהם משתלבים יוצאי שירות קרבי מתפתחת תרבות של ״אין דבר כזה לוותר״, של חתירה מתמדת למצוינות ושל אחריות אישית שמחלחלת גם לעובדים סביבם.

 

ערכים שאי אפשר ללמוד בשום מוסד פורמלי

 

מערכות אקדמיות, תוכניות הכשרה וקורסים לניהול מלמדים הרבה,  אבל יש דברים שאי אפשר ללמד רק לחוות. הנה כמה מהכישורים הבולטים של לוחמים קרביים, שנרכשו רק בשטח:

 

מתמודדים עם לחץ קיצוני - מי שעבר תקרית מבצעית או פעל בשטח אויב, יודע לקבל החלטות קרות בזמן אמת. בעידן של חוסר ודאות, זו תכונה ששווה זהב.

מובילים בגיל צעיר - לוחמים רבים מתמנים למפקדים בגיל 19–20 ונושאים באחריות מלאה על צוותים, תפעול וקבלת החלטות בשטח – לעיתים בתנאים בלתי אפשריים.

מתמידים לאורך זמן - השירות הקרבי דורש משמעת עצמית, דבקות במטרה ויכולת התמודדות עם קושי מתמשך - פיזי, מנטלי ונפשי. מי שצלח זאת, מביא עמו מוסר עבודה גבוה במיוחד.

חיים עבודת צוות - לא רק מדברים עליה. כשהחיים של כולם תלויים אחד בשני, ״שיתוף פעולה״ הוא לא סיסמה אלא דרך חיים.

חושבים מערכתית ומגיבים במהירות - כשאין זמן להתייעץ, צריך לזהות בעיה, להציע פתרון ולבצע אותו - עכשיו.

 

בין הערכה למציאות: הבעיה האמיתית

 

למרות ההערכה הציבורית ללוחמים, רבים מהם נתקלים בקושי ממשי להשתלב בשוק העבודה לאחר השחרור. הפער בין היכולות שצברו לבין הדרישות הפורמליות של שוק העבודה יוצר לעיתים מצב אבסורדי: לוחם שהיה מפקד על מחלקה של 30 חיילים, הוביל מבצעים והפעיל טכנולוגיות מתקדמות - נדחה כי ״אין לו תואר״ או ״ניסיון״.

האם לא הגיעה העת להפסיק להתייחס לשירות קרבי כאל שורה ביוגרפית? האם לא הגיע הזמן להכיר בו כניסיון מקצועי מהשורה הראשונה? התשובה היא כן. והאחריות - עלינו.

 

אחריות ארגונית – לא רק ערכית, גם עסקית

 

מעסיקים נוטים לעיתים לשים דגש יתר על ניסיון מקצועי כתוב, ופחות על כישורים רכים וערכים פנימיים. אבל בעידן שבו השינויים מהירים, התחרות גלובלית והעומסים גדלים – דווקא הכישורים הרכים שלוחמים קרביים מביאים איתם משדה הקרב הם שמייצרים עובדים חזקים באמת: גמישות מחשבתית, עמידות בלחץ, למידה מהירה, יכולת הובלה ונאמנות.

בשנים האחרונות יותר ויותר חברות ישראליות - קטנות וגדולות - מבינות את הערך שבהעסקת יוצאי שירות קרבי. חלקן פועלות בשיתוף פעולה עם עמותות, תכניות ממשלתיות או יוזמות פנים ארגוניות, שמכשירות ומלוות לוחמים לקראת קליטתם בשוק התעסוקה.

 

אז איך עושים את זה נכון?

 

מעדכנים את הגדרות התפקיד. כל דרישה ל״ניסיון ניהולי״ צריכה להתייחס גם לפיקוד קרבי. זה לא פחות ולעיתים הרבה יותר. מרחיבים את ההסתכלות מעבר לקורות החיים. קורות החיים לא תמיד מספרים את כל הסיפור. אל תפסלו מועמד רק כי לא עבד עדיין בארגון.

שואלים את השאלות הנכונות בראיון: מה למדת מהשירות? איך התמודדת עם אחריות? איזה החלטות קיבלת בתנאי אי-ודאות? מציעים הכשרה והכוונה מקצועית. ייתכן שיידרשו השלמות ידע - אבל לוחמים לומדים מהר מאוד כשנותנים להם את הבמה. מיישמים מדיניות העדפה מתקנת חכמה - לא מתוך רחמים, אלא מתוך הבנה עמוקה שמדובר בכוח אדם איכותי, מחויב ואחראי. לסיכום - זו לא רק חובתנו. זו גם זכותנו.

 

הלוחמים הקרביים שלנו לא מבקשים הנחות הם מבקשים הזדמנות. והאמת? מגיעה להם.
מגיעה להם חברה אזרחית שמבינה את מה שהם עברו. שלא רק מעריכה אותם - אלא גם משקיעה בהם. ובינינו - זו לא רק מחווה זו החלטה עסקית נבונה.
 

כי מי שעמד בעומסי קרב יעמוד גם בעומס רבעון. מי שקיבל החלטות תחת אש יידע להוביל גם בשעת משבר עסקי. ומי שהנהיג צוותים בתנאים בלתי אפשריים - ינהיג גם את הארגון קדימה. הם עשו את הבלתי נתפס. הגיע הזמן שאנחנו נעשה את המובן מאליו.

 

 

לבנת קיזנר - בעלים ומנכ״לית EXECULEAD - משרד EXECUTIVE SEARCH לאיתור וגיוס בכירים. לבנת מלווה כיום דירקטוריונים, מנכ״לים והנהלות בכירות באיתור המועמדים הכי מדויקים עבורם לתפקידים בכירים במגוון גדול של תעשיות בארץ ובעולם. בעברה כיהנה כמנכ״לית המכללה העסקית, מנכ״לית קבוצת מכללות תפנית-פאר וסמנכ״לית שירותים עסקיים באיגוד לשכות המסחר. דוא״ל [email protected]   נייד 052-3421616 www.execulead.co.il