ועדת הכלכלה של הכנסת המשיכה להכין לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק הממשלתית לרישוי שירותים לרכב, שנועדה לקדם את התחרות בענף ולהוזיל את מחירי המכוניות החדשות והחלפים.
הוועדה החלה לדון בפרק העוסק בהסדרת היבוא של מוצרי תעבורה (חלפים). הפרק נועד להסדיר את הליכי היבוא של חלפים בטיחותיים לפי רשימה שקבע משרד התחבורה, שמכילה כ-100 עד 150 חלפים מתוך רשימה של כ-25,000 חלפים.
ח"כ יצחק וקנין, שעמד בראשות הישיבה, אמר כי המטרה היא להוריד מחירים, אך צריך לדאוג לכך שיהיה פיקוח ושלא יגיעו לשוק חלקים בעייתיים.
סמנכ"ל תנועה במשרד התחבורה, אבנר פלור, הסביר כי הכוונה היא לקיים הסדרה של רישיון יבוא ופיקוח ואכיפה רק על רשימה מצומצמת של חלפים שמשפיעים על הבטיחות.
עו"ד שרית זוכוביצקי אור, מהלשכה המשפטית של משרד התחבורה, הוסיפה כי המטרה היא להסיר חסמים שנובעים בעיקר מתקינה ישראלית ייחודית. משרד התחבורה הציע לקבוע הגדרות לפיהן מוצר מקורי הוא כל מוצר שמיוצר לפי תנאים והוראות שקבע יצרן הרכב לצורך ייצור הרכב, דבר שנועד לאפשר יבוא של מוצרים שמיוצרים על ידי ספקים שונים ליצרניות הרכב כמוצר מקורי, ולא דרך יצרניות הרכב עצמן.
נציג יבואני הרכב המייצג את כלמוביל, עו"ד יורם בונן, אמר כי הדבר דומה לכך שעל מותג פרטי ישימו תווית של מוצר מקורי. לדבריו, צריך להבדיל בין המוצרים ולאפשר לצרכן לבחור.
היועץ המשפטי של המועצה לצרכנות, עו"ד זאב פרידמן, הוסיף כי אי אפשר לקרוא למשהו שהוא לא מקור כמקור, והזהיר שהדבר עלול להטעות את הציבור. לדבריו, יש לאפשר שימוש במוצרים הללו רק לאפשר להבחין בניהם.
מנכ"ל משרד התחבורה, עוזי יצחקי, אמר כי צריך לשנות גם את התנהגות הצרכנים, כך שיהיו מודעים יותר וידעו מה לדרוש. לדבריו, המשרד מתכוון לעשות מסע פרסום והסברה בנושא.
נשיא איגוד יבואני הרכב, יקי אנוך, אמר כי הדבר הוא כמו רמאות. ח"כ וקנין, שאישר לבסוף את ההצעה של משרד התחבורה, מתח ביקורת על היבואנים ואמר כי היבואנים הראשיים מכבידים על המשק במחיר יבוא החלפים שהם יקרים בלי סיבה אמתית. לדבריו, היבואנים מנצלים את העובדה שבישראל אנשים לא יכולים להסדר בלי רכב.
עם זאת, הוועדה החלה לדון בסעיף שנועד להסדיר את הרישיונות ליבוא מוצר תעבורה, אך לא אישרה את הסעיף בשל מחלוקות קשות וחשש לפגיעה ביבוא מארה"ב. במהלך הישיבה נמתחה ביקורת על משרד התחבורה, שכן הנוסח שהונח על שולחן הוועדה לדיון נשלח רק ביום רביעי בערב, ואנשי המקצוע בכל הענף לא הספיקו ללמוד אותו. ח"כ וקנין שב וקרא לנציגי משרד התחבורה לשבת עם כל הגורמים בענף ולהגיע לישיבות הוועדה מוכנים.
במהלך הדיון העלו היבואנים חשש שסעיף הרישוי יקשה על יבוא חלפים מארה"ב, בשל דרישות שהיצרן יצהיר הצהרות, שלפי אחת מהן מוצר התעבורה משווק בארה"ב 12 חודשים לפחות לפני היבוא. פלור הסביר כי בארה"ב אין הליך של תקינה כמו שמקובל באירופה, אלא הסתמכות על הצהרות היצרנים.
יו"ר איגוד המוסכים, רונן לוי, ציין כי לעיתים ביבוא מקביל היבואן מתקשר עם דילר, שלא מסוגל לספק הצהרה מהיצרן.
עו"ד ליאור הינקוס ממכון התקנים הזהיר ממצב של מעבר להצהרות שאף אחד לא יבדוק. סמנכ"ל יצחקי התייחס לדברים ואמר כי מדיניות הממשלה הולכת בכיוון הזה של הסרת החסמים, תוך הסתמכות על בדיקות לא פחות טובות של היצרנים. לדבריו, מכון התקנים רוצה לבדוק ולקחת עוד כסף, דבר שמייקר את החלפים.