34% מהיצואנים דיווחו על נסיגה ביצוא ברבעון הראשון של 2013

סמנכ"ל הכלכלה של התאחדות התעשיינים רובי גינל: "בשל תחרותיות גבוהה בשווקים הבינלאומיים, ממשלות מתגייסות בכדי לחזק את התעשיות המקומיות ואילו בישראל התמונה הפוכה"


00:00 ,07.05.2013 מאת: מערכת פורט2פורט

הנסיגה בפעילות התעשייתית נמשכת ברבעון הראשון של 2013, כש-34% מהיצואנים דיווחו על ירידה ביצוא.

כמו כן, 48% מהיצואנים דיווחו על שחיקה ברווחיות היצוא בשל התחזקות השקל לעומת הדולר. כך עולה מסקר הציפיות שערך אגף הכלכלה בהתאחדות התעשיינים לחודשים אפריל- יוני 2013.

ברבע הראשון של 2013 העמיקה הירידה ביצוא במונחי מטבע חוץ. ירידה זו משקפת את קשיי היצואנים בהתמודדות מול התחרות הקשה בשווקי העולם, שמאלצת אותם להמשיך ולהוריד מחירים.

בנוסף ציינו התעשיינים כגורמים הבולמים צמיחת היצוא את הירידה בכמות ההזמנות, הקושי בחדירה לשווקים חדשים והמחירים הבינלאומיים נמוכים, המקשים עליהם להתחרות.

עוד עולה מסקר הציפיות כי ברבע הראשון של השנה נמשכה הירידה בתפוקת התעשייה, כש-36% מהתעשיינים דיווחו על נסיגה בתפוקה.

לרבעון השני של השנה צופים התעשיינים גידול מחודש בתפוקה, לאחר שלושה רבעונים רצופים של נסיגה חדה. זו הפעם הראשונה מזה שנתיים שדווח בפועל גידול כה מהיר בתפוקת המפעלים. הגידול המחודש הצפוי בתפוקת התעשייה משקף צפי למעבר מנסיגה לצמיחה בענפי הטקסטיל וההלבשה, הכרייה, מוצרי הבנייה, המתכת והחשמל, לצד גידול מחודש בתפוקת ענף המזון.

מבחינת תעסוקה, ברבע הראשון של 2013 היתה יציבות יחסית במספר המועסקים בתעשייה - 24% מהתעשיינים דיווחו על פיטורי עובדים, אולם 26% דיווחו על העסקת עובדים חדשים. להערכת התעשיינים, הקיפאון במצבת העובדים בתעשייה יימשך גם ברבעון השני של 2013.

הקיפאון משקף צפי לפיטורי עובדים בקצב מהיר בענפי הנייר והדפוס, הטקסטיל וההלבשה, לצד פיטורים נוספים בענפי המזון והכימיה. הירידה במצבת העובדים בתעשייה צפויה להתקזז הודות לקליטת עובדים מהירה בענף האלקטרוניקה.

בנוסף עולה מהסקר, כי מזה שני רבעונים רצופים, ישנו קושי משמעותי בגיוס עובדים מקצועיים לתעשייה. קשים בולטים במיוחד דווחו על ידי תעשייני הגומי והפלסטיק, הכרייה ומוצרי הבנייה, הטקסטיל וההלבשה.

סמנכ"ל הכלכלה של התאחדות התעשיינים רובי גינל, מסר בעקבות הממצאים השליליים כי "העולם התעשייתי מצוי במצב של עודפי ייצור על רקע ההאטה בביקושים. היצוא הישראלי נאבק בכדי לשמור על לקוחות. לצערנו התעשיינים מדווחים כבר שבעה רבעונים ברציפות על נסיגות ביצוא וקיפאון בקליטת מועסקים.

"בשל תחרותיות גבוהה בשווקים הבינלאומיים, ממשלות מתגייסות בכדי לחזק את התעשיות המקומיות ואילו בישראל התמונה הפוכה - הסרת מכסים ותקנים ונטרול הגנות מפני סחר לא הוגן. התעשייה הישראלית תתקשה להתמודד מפני לחצים מחוץ ומבית".