מאגד "בראשית" שפעל במסגרת תוכנית מגנ"ט של לשכת המדען הראשי במשרד התמ"ת סיים שש שנות פעילות בהישגים מרשימים
מאגד "בראשית", שהחל לפעול לפני 6 שנים במסגרת תוכנית "מגנ"ט" של לשכת המדען הראשי בתמ"ת, הוקם כדי לפתח שיטות וכלים שיהוו בסיס לפתוח מוצרים בתחום הטיפול התאי בכלל והטיפול בתאי גזע (העובריים והבוגרים) בפרט, ובמטרה לעודד את היתרון היחסי לחברות הישראליות והובלה עולמית בתחום.
הפעילות במסגרת המאגד התמקדה בכל הנדרש על מנת לפתח מוצרים מבוססי תאים, ובכלל זה: פיתוח שיטות להפקת התאים ממקורות שונים, גידולם, הכוונתם, הובלתם ושימורם.
בין ההישגים הבולטים של המאגד בתחום תאי הגזע העובריים יש לציין פיתוח טכנולוגיות המאפשרות יצירת קווי גזע עובריים וקווי תמך המתאימים לשימוש קליני, בדיקת ראקטורים שונים לגידול ובדיקות בטיחות.
בתחום תאי הגזע הבוגרים פותחו שיטות להפקת תאים מדם פריפרי, מח עצם ושומן, שיטות לזיהוי תאים מזנכמליים ובידולם מתאים אחרים, הכוונת התמיינות אוסטאוגנית וריפוי עצם. כל השיטות מתאימות לדרישות הרגולציה. כמו כן נבדקו פקטורי גידול שונים וזוהה וריאנט של שחבור חלופי המעורב בתהליכי ההתמיינות.
בפעילות לקחו חלק החברות טבע, פרוקור, סלקיור, MGVS, הפטו והרלן ביחד עם חוקרים מהאוניברסיטה העברית, המרכז הרפואי הדסה, הטכניון ואוניברסיטת בן-גוריון.
באירוע הסיום, שהתקיים באוניברסיטה העברית בירושלים, ציינו נציגי החברות שפעלו במאגד כי מעבר לשיטות או התהליכים שפותחו, המסגרת איפשרה ליצור תשתית מחקרית לכלל התעשייה המפתחת מוצרים מבוססי תאים בישראל.
המדען הראשי במשרד התמ"ת, הד"ר אלי אופר, ציין שבישראל מצויה המובילות העולמית לתחום תאי הגזע, והייתה חשיבות רבה לפתח כלים גינריים, שיאפשרו לקדם את התחום לקראת תיעוש, כל זה בצד המשך המחקר היישומי למחלות ספציפיות, שמקודם בקבוצות המחקר והפיתוח מחוץ למסגרת המאגד.