מתוך חוות הדעת עולה כי סגירתם של מפעלים אלו תביא להפסקת עבודה ופיטורים של עד 35 אלף עובדים. כ-70% מסך העסקים שייסגרו והעובדים שיפוטרו בהם הנם עסקים שלא הסדירו את מסגרות האשראי
כ-4,000 עסקים קטנים צפויים להיסגר בשל יישום הוראת המפקח על הבנקים בנושא מסגרות האשראי. סגירתם של מפעלים אלו תביא להפסקת עבודה ופיטורים של עד 35 אלף עובדים. כ-70% מסך העסקים שייסגרו והעובדים שיפוטרו בהם הנם עסקים שלא הסדירו את מסגרות האשראי. חלק מסגירת המפעלים ופיטורי העובדים היתה מתרחשת ממילא לנוכח מצבם הכלכלי הקשה, אולם מחלק מהעסקים נמנע הסיכוי להשתקם עקב יישום הוראת המפקח על הבנקים.
כך עולה מתוך חוות הדעת שנכתבה במינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת.
חוות הדעת נערכה בעקבות בקשתו של מנכ"ל המשרד, גבי מימון לבחון את ההשלכות הצפויות של הסדרת מסגרות האשראי על סגירת עסקים קטנים ופיטורי עובדים צפויים.
ההערכה לעיל היא אחת החלופות שבחן המינהל למחקר וכלכלה והיא אומדן מינימום להשלכות האפשריות בתחום סגירת העסקים ופיטורי עובדים.
יודגש שעיקר השפעתן של הנחיות המפקח על הבנקים היא על עסקים שמצבם היה קשה עוד בטרם ביקש המפקח על הבנקים לשנות את הסדרי מסגרות האשראי. לגביהם עיקר ההשפעה יכולה להיות הקטנה משמעותית של סיכוייהם להשתקם ולחזור לפעילות שוטפת, תוך החשת תהליך סגירתם בהשוואה למצב שלפני החלת ההסדרים החדשים.
חוות הדעת מתבססת בין היתר על סקר מיוחד שערך המינהל למחקר וכלכלה בקרב מדגם מייצג של 250 עסקים קטנים המעסיקים עד 50 עובדים כשלושה שבועות לפני תחילת ההסדר (1/7/06).
בעת עריכת הסקר נמצא כי 23% מהעסקים הקטנים טרם הסדירו את מסגרת האשראי. שיעור אי ההסדרה בולט במיוחד בענפי אירוח ואוכל ובעסקים המעסיקים עד 10 עובדים.
הסיבה העיקרית לכך שהעסקים טרם הסדירו את מסגרות האשראי קשורה במצבם הכלכלי-העסקי הקשה של עסקים אלו. מתוך הניתוח שערך המינהל עולה שדרגת הסיכון בעריכת עסקאות עם עסקים שלא הסדירו מסגרות אשראי עומדת על 7.2 בסולם של 1-10 , כאשר 10 מציין את המצב הקשה ביותר.
ראוי לציין שמדד הסיכון של כלל העסקים בישראל עומד כיום על 5.8 בהשוואה ל- 6.8 בקרב עסקים קטנים ו- 6.5 בקרב העסקים שהסדירו את מסגרת האשראי.
ככלל, תופעת החריגה ממסגרת האשראי נפוצה מאוד בישראל. שיעור העסקים הקטנים שחרגו קודם ליישומה של הוראת המפקח על הבנקים לקיים את ההסדר עמד על 58%, בהם 21% שחרגו לעיתים קרובות.
באשר למפעלים שהסדירו את מסגרות האשראי התקבל בסקר שכ-30% מסך העסקים הגדילו את מסגרת האשראי בעת החתימה על ההסדר בהשוואה למסגרת האשראי שהיתה להם מקודם, 9% מהעסקים הקטנים הקטינו את המסגרת והרוב המכריע (61%) לא שינו את גובה מסגרת האשראי שלהם.
אולם מתברר כי גם עסקים שהסדירו בשנה האחרונה את מסגרת האשראי אינם עומדים במסגרת שנקבעה להם. לא פחות מ-24% מהעסקים הקטנים הספיקו כבר לחרוג מהמסגרת החדשה שחתמו עליה. גובה החריגה הממוצע עמד בעת הסקר על 14% מהמסגרת שהוסכם עליה וזאת כאמור לאחר ש-30% מהחברות הגדילו את מסגרת האשראי החדשה ביחס למסגרת הישנה ובשיעור ממוצע של 32%. עסקים החלו לחרוג מהמסגרת החדשה בממוצע כחודש וחצי לאחר שנחתם ההסכם בינם לבין הבנק לגבי גובה המסגרת.
שיעור החריגה נמצא גבוה לאין שיעור בקרב עסקים המעסיקים עד 10 עובדים בהשוואה לאלו המעסיקים 25-50 עובדים.
חוו"ד במשרד התמ"ת: כ-4,000 עסקים קטנים צפויים להיסגר בשל יישום נושא מסגרות האשראי
מתוך חוות הדעת עולה כי סגירתם של מפעלים אלו תביא להפסקת עבודה ופיטורים של עד 35 אלף עובדים. כ-70% מסך העסקים שייסגרו והעובדים שיפוטרו בהם הנם עסקים שלא הסדירו את מסגרות האשראי
00:00 ,29.06.2006
עשוי לעניין אותך
תחזית התעשיינים: 2006 תהיה שנה טובה מאוד לתעשייה
רן טוטנאור מתריע: איסור כניסת עובדים פלסטינים לאזור עטרות יגרום לנטישת המפעלים
לין: חריגות השכר מערערות את אמון האזרחים בממשל
חברת הפקטורינג "פנינסולה" מרחיבה את המימון לעסקים עד ל-5 מיליון ₪ לעסק
בססח: גידול של כ-15% בביקוש לביטוח אשראי בשוק המקומי לעומת תחילת השנה
פזקר: מהנדסים פיתחו מערכת לאיטום מסעות בגשרים