ניתוח מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת, המתבסס על ממצאי סקר מעסיקים לרבעון הראשון ל-2011 מצביע על עלייה ניכרת בביקוש לעובדים ושיפור במאזן התעסוקה החיובי נרשמו ברבעון הראשון של 2011. ניתוח הביקוש לעובדים מצביע על עלייה במספר המשרות הפנויות מ-66.3 אלף משרות בממוצע יומי ברבעון הרביעי של 2010 ל-80 אלף משרות ברבעון הראשון של 2011, עלייה של כ-21%.
במקביל, חלה ברבעון הראשון של השנה עלייה במאזן התעסוקה (איושי משרות פחות פליטות עובדים) והוא עמד על מאזן חיובי של 62.8 אלף משרות לעומת מאזן של 48.7 אלף ברבעון הקודם. כמו כן, נרשמה ברבעון הנוכחי ירידה של 14% בסך פליטות העובדים שנבעה בעיקרה מירידה חדה של 25% בפיטוריי עובדים (53.3 אלף לעומת 71.5 אלף ברבעון הקודם).
לדברי התמ"ת, ציפיות המעסיקים ביחס לשינויים בפעילות ובכוח אדם בתקופה הקרובה עלו והפכו לחיוביות יותר, והן מצביעות על המשך השיפור בתקופה הקרובה בפעילות הכלכלית ובגיוס כוח אדם לעסקים.
עם פרסום הדוח הרבעוני של מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת אמר שר התמ"ת שלום שמחון: "התרחבות הצמיחה המשקית הביאה להגדלת שיעורי התעסוקה. שוק העבודה מתקרב לשיעור האבטלה המבני והחיכוכי. על הממשלה ועל משרד התמ"ת לפעול לשיפור ההתאמה בין מאפייני העובדים לבין הביקוש במשק בטווח הקצר ובטווח הארוך. כדי להדביק את הפערים, וכדי שלא נאלץ להביא עובדים זרים, נמשיך לעשות מאמץ גדול לעודד חרדים וערבים להשתלב בשוק עבודה, לרבות מאמץ להכשירם במסגרת הכשרה מקצועית."
עיקרי הממצאים של הסקר
מספר המשרות הפנויות הכולל, מנוכה עונתיות, עמד ברבעון הראשון בממוצע יומי על כ-80 אלף משרות, עלייה של 20.7% לעומת הרבעון הקודם, ושל 41.6% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.העלייה במספר המשרות הפנויות ברבעון הראשון של השנה אפיינה במיוחד את ענפי הבנייה, מסחר, חינוך, שירותים פיננסים ושירותים קהילתיים.
משך הזמן הממוצע בו משרה הייתה פנויה עמד ברבעון הראשון על 3.3 שבועות, ירידה לעומת 3.8 שבועות ברבעון הקודם. ממצא זה מעיד על ירידה ברמת הקושי של מעסיקים בחיפוש עובדים.
מספר המשרות שאוישו במהלך חודשי הרבעון הראשון ירד לכ-240.6 אלף איושי משרות מרמה של 255.7 אלף משרות שאוישו בכל חודשי הרבעון הקודם. הירידה באיושים הינה בהיקף של 15.1 אלף משרות, דהיינו ירידה של 5.9% בהשוואה לרבעון הקודם. בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד נרשמה עלייה באיושי משרות של 11.5%, אז עמדו האיושים במהלך הרבעון על 210.5 אלף.
מספר פליטות העובדים ירד ברבעון הראשון של 2011 לרמה של כ-177.8 אלף פליטות בהשוואה ל-207 אלף בכל חודשי הרבעון הקודם, ירידה של 29.2 אלף נפלטים ברבעון הראשון ביחס לרבעון הקודם לו, המבטאת ירידה חדה של 14.1% במספר פליטות העובדים. פליטת העובדים מורכבת מפליטות ביוזמת העובד ומפיטורין. ברבעון זה הייתה עלייה בשיעור הפליטות ביוזמת העובד, מרמה של 65% ברבעון הקודם לרמה של 70% ברבעון הנוכחי.
כתוצאה מהירידה ברמת הפליטות והעלייה בשיעור הפליטות ביוזמת העובדים, נרשמה ירידה חדה של 25% בהיקף הפיטורים של עובדים על ידי מעסיקים ברבעון הנוכחי, מרמה של 71.5 אלף ברבעון הקודם לרמה של 53.3 אלף בכל חודשי הרבעון הנוכחי. הירידה בהיקף הפיטורים הייתה חדה מזו שנרשמה בסך פליטות העובדים.
בשל המגמות שהסתמנו באיוש משרות ובפליטת עובדים ברבעון הראשון של שנת 2011, מאזן התעסוקה (איושי משרות פחות פליטות עובדים) נותר חיובי ברמה של 62.8 אלף משרות. זוהי עלייה לעומת הרבעון הקודם אז עמד המאזן על 48.7 אלף משרות, ולעומת הרבעון המקביל אשתקד אז היה המאזן ברמה של 51 אלף משרות. בכך חוזר מאזן התעסוקה לרמות השיא של סוף שנת 2007.
ניתוח נתוני הרבעון הראשון של 2011 מלמד כי הציפיות לגידול בפעילות העסקית ולגידול במצבת כוח-אדם ברבעון הבא נותרו חיוביות ואף עלו במעט לעומת רמתן ברבעון הקודם. מאזן ציפיות כוח-אדם (אחוז המעסיקים הצופים עלייה במצבת כוח-האדם ברבעון הבא פחות אחוז הצופים ירידה) עמד על 8.2 נקודות אחוז לעומת 8.1 נקודות אחוז ברבעון הקודם ומאזן של 6.6 נקודות אחוז ברבעון המקביל אשתקד. מאזן הציפיות לגידול בפעילות העסקית עמד על 7.8 נקודות אחוז לעומת מאזן של 7.1 נקודות אחוז ברבעון הקודם ומאזן של 5.0 נקודות אחוז ברבעון המקביל אשתקד.
במשרד התמ"ת מציינים כי, הציפיות נתפסות כמשתנה מקדים לשינויים במשק ועל כן הן מעידות על מידת ביטחונם של המעסיקים במצב המשק ועל מידת רצונם להמשיך ולגייס עובדים ברבעונים הבאים. התמונה המצטיירת ברבעון הנוכחי מאותתת על אופטימיות של המעסיקים ועל ציפיות לשיפור בביקושים לעובדים ובפעילות העסקית גם ברבעונים הבאים.
עוד הודגש כי, מנתוני הרבעון האחרון בתמ"ת למדים כי חלה עלייה בביטחונם של העובדים לעזוב את משרותיהם ביוזמתם, ובמקביל מעסיקים מתקשים יותר למצוא עובדים, דבר שנותן את אותותיו בעלייה במספר המשרות הפנויות. חזרתו של מאזן התעסוקה לרמות השיא של סוף שנת 2007, מעידה על התרחבות חוסנו של שוק העבודה. ממצאים אלו עומדים בהחלימה גבוהה גם לירידה בשיעור האבטלה והעלייה במספר המועסקים בהם חזינו בתקופה האחרונה, ואם תמשך מגמה זאת, הם עשויים להתחזק יותר.