בעקבות מבצע ״עם כלביא״ שהחל ב-13.6.2025, ביצעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה סקר בזק לבחינת מצב העסקים. נתוני הסקר נאספו בתאריכים 25.6-23.6, והם משקפים את דיווחי המנהלים על מצב התעסוקה והפגיעה בחברתם בחודש יוני 2025.
אוכלוסיית הסקר מקיפה עסקים עם חמש משרות ומעלה במגזר העסקי, ואומדני הסקר נבחנו הן ברמת הענף הכלכלי והן ברמת האזור הגאוגרפי המשפיע על פעילותן הכלכלית של החברות במצב החירום הנוכחי. מדגם הסקר כלל כ-1,840 חברות, ושיעור ההשבה עמד על 76%.
היקף התעסוקה הפעילה בעסקים
בסקר התבקשו המנהלים להעריך את שיעור התעסוקה הפעיל מהמשרד ומהבית בחברתם בהשוואה למצבת העובדים לפני המבצע, לפי סולם אורדינלי. כ-35% מהעסקים דיווחו על צמצום חד בהיקף התעסוקה בזמן ביצוע הסקר - היקף נמוך מ-20% ממצבת העובדים הרגילה (עד כדי הפסקת הפעילות הכלכלית של העסק לחלוטין).
מפילוח האומדנים לפי ענף כלכלי, ניכרת פגיעה חריפה בענף שירותי מזון ומשקאות (מסעדות ואולמות אירועים). כ-70% מהעסקים בענף זה דיווחו שהיקף התעסוקה בזמן ביצוע הסקר היה מינימלי/סגירה זמנית, לעומת כ-12% בלבד מהעסקים בענפי ההייטק והפיננסים.
בבחינת האומדנים לפי קבוצות גודל העסק (מספר המועסקים), ניכר שהפגיעה בתעסוקה בעסקים קטנים חמורה יותר. בכ-39% מהעסקים שבהם 10-5 משרות שכיר, היקף התעסוקה היה מינימלי/סגירה זמנית, לעומת כ-12% מהעסקים הגדולים (250 משרות שכיר ומעלה).
הפגיעה הצפויה בהכנסות החברה
בכ-35% מהעסקים דיווחו על צפי לפגיעה הגבוהה מ-50% בפדיון חברתם בחודש יוני, ואילו בכ-17% מהעסקים לא היה צפי לפגיעה בפדיון בחודש הזה. בענפי שירותי מזון ומשקאות (מסעדות ואולמות אירועים) בכ-65% מהעסקים היה צפי לפגיעה חמורה בפדיון בחודש יוני (ירידה של יותר מ-50% בפדיון), לעומת כ-11% בלבד בענפי ההייטק והפיננסים.
השוואה של היקף התעסוקה לסוף אוקטובר 2023
שיעור העסקים שביוני 2025 היקף התעסוקה בהם היה רגיל (81% ומעלה), גבוה משמעותית מאומדן זה בסוף אוקטובר 2023. בענפי ההייטק והפיננסים כ-61% מהעסקים דיווחו ביוני 2025 על היקף תעסוקה גבוה, לעומת כ-24% מהעסקים בסוף אוקטובר 2023.
הימצאות מרחב מוגן המתאים לעובדים/ללקוחות של העסק
ל-60% מהעסקים יש מרחב מוגן המתאים לכלל העובדים והלקוחות, ולכ-10% נוספים יש מרחב מוגן המתאים לחלק מהעובדים ומהלקוחות.
הפגיעה של מגבלות שונות בפעילות העסק
יותר ממחצית מכלל העסקים ציינו שהמגבלות הרגולטוריות על פתיחת העסקים עקב המצב הביטחוני פוגעות בפעילות חברתם במידה רבה. יותר מ-40% מהחברות בענפי ההייטק ציינו שהרחבת היקף העבודה מרחוק לא פגעה או פגעה במידה מועטה בפעילותה הכלכלית של חברתם.
היקף התעסוקה הפעילה בעסק
בסקר התבקשו המנהלים להשיב על השאלה: ״מתוך מצבת העובדים בחברה בזמן שגרה מהו אחוז העובדים הפעילים מהמשרד ומהבית היום?״. אפשרויות התשובה היו: עד 20% (כולל גם עסקים שהפסיקו פעילות לחלוטין - מייצג מצב של "על סף סגירה" או סגירה זמנית), 21%-40%, 41%-60%, 61%-80%,
81% ומעלה (כולל גם עסקים עם גידול בהיקף התעסוקה – מייצג היקף העסקה שגרתי באופן יחסי).
ענף כלכלי
בענפי ההייטק והפיננסים שיעור נמוך של עסקים דיווחו על היקף תעסוקה נמוך/סגירה זמנית (12%), לעומת כ-70% מהעסקים בענפי שירותי מזון ומשקאות. בכל הענפים למעט שירותי בריאות ושירותי פנאי ובידור ושירותי מזון ומשקאות, השיעור של עסקים בהיקף תעסוקה גבוה (יותר מ-81% מההיקף בזמן שגרה), היה גבוה יותר משיעור העסקים בהיקף תעסוקה נמוך/סגירה זמנית.
גודל העסק
בבחינת האומדנים לפי קבוצות גודל העסק (מספר המועסקים), ניכר שהפגיעה בתעסוקה בעסקים קטנים חמורה יותר. מתוך העסקים שבהם 10-5 משרות שכיר, 39% היו בהיקף תעסוקה נמוך/סגירה זמנית, לעומת כ-12% מהעסקים שבהם יותר מ-250 משרות.
הפגיעה הצפויה בהכנסות החברה לעומת התקופה המקבילה בזמני שגרה
בשאלון הסקר נשאלו המנהלים על הפגיעה הצפויה בפדיון החברה בחודש יוני בסולם אורדינאלי הנע מ-1 (עלייה בפדיון) ועד 7 (פגיעה של יותר מ-76%). בתרשים 3 מוצגים אחוז העסקים שדיווחו על צפי לפגיעה חמורה בפדיון (יותר מ-51%) ביוני, לעומת אחוז העסקים שדיווחו שאינם צופים פגיעה בפדיון (כולל עסקים שבהם היה צפי לעלייה בפדיון וכן עסקים שבהם היה צפי לחוסר פגיעה בפדיון). בכ-35% מהעסקים דיווחו על צפי לפגיעה חמורה בפדיון בחודש יוני, ואילו בכ-17% מהעסקים דיווחו שאין צפי לפגיעה בפדיון.
בדומה למצב באומדני התעסוקה, בענפי ההייטק והפיננסים הייתה עמידות גבוהה וצפי לפגיעה מתונה, ואילו בענפי שירותי מזון ומשקאות בכ-65% מהעסקים היה צפי לפגיעה חמורה בפדיון החברה בחודש יוני.
נמצא כי הפגיעה הצפויה בהכנסות החברה חמורה יותר ככל שהעסק קטן יותר, בדומה לממצאים שהתקבלו במשברים קודמים. זה נובע מגורמים כלכליים רבים (נזילות, מערכות תקשורת, גישה למסחר בין-לאומי) המקנים עמידות גבוהה יותר לעסקים גדולים בהשוואה לעסקים קטנים.
ביוני 2025, אחוז העסקים שדיווחו על היקף תעסוקה גבוה/רגיל, היה גבוה בכל הענפים למעט שירותי מזון ומשקאות. בחודש זה בכ-34% מהעסקים מכלל אוכלוסיית הסקר דיווחו שהיקף התעסוקה הפעיל בחברתם גבוה/רגיל למרות המגבלות, לעומת כ-24% מהעסקים שדיווחו כך בסוף אוקטובר 2023. בענפי ההייטק והפיננסים כ-61% מהעסקים דיווחו ביוני 2025 על היקף תעסוקה גבוה/רגיל, ואילו בסוף חודש אוקטובר 2023 רק כ-24% דיווחו כך.
הימצאות מרחב מוגן המתאים לעובדים/ללקוחות של העסק
במהלך מבצע ״עם כלביא״ נורו על ישראל מאות טילים בליסטיים והחשיבות של הימצאות מרחב מוגן בסביבת העסק הפכה למרכיב הכרחי. בסקר הבזק נשאלו המנהלים לגבי ההימצאות של מרחב מוגן המתאים לכלל העובדים/הלקוחות. לכ-21% מהעסקים אין מרחב מוגן בחברתם, ולכ-10% מהעסקים יש מרחב מוגן המתאים רק לחלק מהעובדים/לקוחות שבחברתם.