עשרות מגדלי פרי הדר הגישו לבג"צ עתירה בדרישה לבטל את האיחוד עם מועצת הפירות

ארגון מגדלי ההדרים, 52 פרדסנים והמועצה לשיווק פרי הדר עתרו לבג"צ בדרישה לבטל את האיחוד עם מועצת הפירות, שאמור להכנס לתוקף ב-1 ביולי 2003


00:00 ,05.05.2003 מאת: מערכת פורט2פורט
"המדינה מעבירה נכסי פרדסנים שהושקעו בהם מאות מיליוני שקלים למועצת הפירות ללא תמורה בניגוד לחוק יסוד כבוד האדם וחרותו"


ארגון מגדלי ההדרים, 52 פרדסנים והמועצה לשיווק פרי הדר עתרו לבג"צ בדרישה לבטל את האיחוד עם מועצת הפירות, שאמור להכנס לתוקף ב-1 ביולי 2003. בעתירה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין גבי ספרן ועופר יובל, נטען שבתהליך האיחוד נוטלת המדינה באופן חסר תקדים את קנינם של אלפי פרדסנים ומעבירה אותו לתאגיד זר – מועצת הפירות – בלי כל תמורה וזאת בניגוד לחוק יסוד כבוד האדם וחרותו.

במסגרת איחוד המועצות נקבע שכל הנכסים של ענף ההדרים, כולל כל סימני המסחר הרשומים על שמה של המועצה לשיווק פרי הדר יהיו לקנין מועצת הפירות ללא תמורה. המשמעות היא שנכסים שטופחו על ידי מגדלי ההדרים במשך עשרות שנים ובהשקעה של מאות מיליוני דולרים ילקחו מידיהם ויועברו לגורם אחר, ובכלל זה: הזכויות על המותג "ג'אפה", שהוא אחד מהמותגים הידועים והמוכרים בעולם של תוצרת חקלאית וזוכה למוניטין בינלאומי הודות להשקעה רבת שנים וכן ילקחו מידיהם זכויות מטפחים, זנים חדשים, זכויות על תוצרי מחקר, הבעלות על חברת "מפעלים ליצוא הדרים בנמלים", המכון להדברה ביולוגית ומערכת הדברת זבוב הים התיכון, שצברו ידע וניסיון מקצועי רב וכן נכסים נוספים.

העותרים מציינים שהמותג ג'אפה ומותגים נלווים רשומים על שם המועצה לשיווק פרי הדר בעשרות מדינות בעולם. העברת הזכויות תהיה כרוכה בעלויות גבוהות, שיפלו על כתפי הפרדסנים.

לדברי העותרים, תהליך החקיקה נעשה באופן חפוז במסגרת חוק ההסדרים, תוך שינוי נוסח החוק באופן מהותי לאחר הקריאה הראשונה וללא דיון מעמיק. ביצוע שינויים מבניים מהותיים במסגרת חוק ההסדרים הוא בניגוד לעמדתם של היועץ המשפטי לממשלה, פרופ' אליקים רובינשטיין והיועצת המשפטית לכנסת, אנה שניידר.

העותרים מבקשים מבית המשפט לבטל את האיחוד של מועצות ההדרים והפירות, גם ובמיוחד בשל כוונת משרד החקלאות לאחד את כל המועצות הצמחיות למועצה אחת, כפי שאושר בכנסת בקריאה ראשונה. ביצוע שני מהלכים נפרדים יגרום להוצאות כפולות ומכופלות ולפגיעה חמורה עוד יותר בפעילות ענף ההדרים ובמגדלי פרי ההדר עצמם.

מס. הבג"צ: 3895/03.