שר האוצר אימץ רפורמה מקיפה לשינוי שיטת מינוי הדירקטורים בחברות הממשלתיות

עיקרי הרפורמה המוצעת: סמכות השרים לעניין מינוי דירקטורים מטעם המדינה תבוטל, ובמקומה תינתן סמכות המינוי לוועדה ציבורית שהממשלה תמנה


00:00 ,01.04.2007 מאת: מערכת פורט2פורט

עיקרי הרפורמה המוצעת: סמכות השרים לעניין מינוי דירקטורים מטעם המדינה תבוטל, ובמקומה תינתן סמכות המינוי לוועדה ציבורית שהממשלה תמנה
 
שר האוצר אברהם הירשזון, אימץ את עבודת המטה של מנכ"ל המשרד, ירום אריאב, ומנהל רשות החברות הממשלתיות, איל גבאי, להטמעת המלצות ועדת הרמלך לשינוי שיטת מינוי הדירקטורים בחברות הממשלתיות ובתאגידים ציבוריים, והורה להביא את הרפורמה להצעת החלטה בפני הממשלה במסגרת ישיבתה הקרובה.
 
הירשזון אמר, כי "מטרת הרפורמה בשינוי שיטת מינוי הדירקטורים הינה לייעל ולהיטיב את הניהול והפיקוח על החברות הממשלתיות והתאגידים הציבוריים. הצעה זו מסמנת את קץ עידן המינויים הפוליטיים והסחבת במינויים בשל מחלוקות בלתי ענייניות ותבטיח כי המדינה תנהל את נכסיה במקצועיות וענייניות".
 
מנהל רשות החברות הממשלתיות, איל גבאי, אמר כי מדובר במהפכה אמיתית בהתנהלות החברות הממשלתיות והפיקוח עליהן. המעבר למינוי באמצעות ועדה ציבורית מקצועית, שתמנה את הדירקטורים הטובים והמתאימים ביותר מתוך מאגר מועמדים רחב, הפתוח להשתתפות הציבור, הינו צו השעה ודרך המינוי הראויה והטובה ביותר.
 
שיטת מינוי הדירקטורים כיום, לפיה דירקטורים מתמנים על ידי שני השרים (שר האוצר והשר האחראי על ענייני החברה), לוקה בחסר, מטעמים שונים. בין היתר, גורמת השיטה לתת-איוש של דירקטוריונים לעיתים עד כדי מצב לפיו אין מניין חוקי בדירקטוריונים או שהם מתנהלים ללא יו"ר תקופות ממושכות.
 
לאור בעיות אלו בשנת 2003 מינו רשות החברות הממשלתיות והוועדה המייעצת לרשות ועדה לבחינת דרכי הפיקוח על החברות הממשלתיות, בראשות מר יחזקאל הרמלך ("ועדת הרמלך"), שהגישה את המלצותיה באוגוסט 2004 לשר האוצר. עיקר ההמלצות מתייחסות להעלאת הרמה והאיכות של הדירקטורים ושכלול מנגנון מינוי הדירקטורים.
 
ברוח המלצות ועדת הרמלך נעשתה עבודת מטה מקיפה במשרד האוצר לגיבוש הצעת החלטה לתיקון חוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975, בכל הנוגע למינוי דירקטורים, יושבי ראש דירקטוריונים ומנכ"לים.
 
עיקרי ההסדר המוצע הם: סמכות השרים לענין מינוי דירקטורים מטעם המדינה תבוטל, ובמקומה תינתן סמכות המינוי לועדה ציבורית שהממשלה תמנה, לפי הצעת שר האוצר. הוועדה הציבורית תמנה 5 חברים ותהיה מורכבת מיו"ר ועדה שיהיה נציג שיקבע על ידי היועץ המשפטי לממשלה, 3 אנשי ציבור מתוך רשימה של אנשי ציבור שתקבע הממשלה לפי הצעת שר האוצר ונציג רשות החברות הממשלתיות.
 
רשות החברות הממשלתיות תקים מאגר מועמדים לתפקיד דירקטורים בחברות ממשלתיות, אשר יהיה מאגר ציבורי רחב של מועמדים אשר לכאורה מתקיימים בהם תנאי הכשירות לכהונה על פי החוק. הועדה הציבורית תמנה את הדירקטורים בחברות הממשלתיות מתוך המאגר.