שת"פ בין איגוד לשכות המסחר ומינהל המכס במאבק בסחר במוצרים מזויפים

ביום עיון בנושא הדגימו בעלי העסקים כיצד פוגעת בהם התופעה ונתנו טיפים לעובדי המכס בכדי שיוכלו לזהות ולמנוע כניסתם הזיופים לישראל. לין: מספר התפיסות עלה השנה ב-


00:00 ,13.10.2010 מאת: מערכת פורט2פורט

ביום עיון בנושא הדגימו בעלי העסקים כיצד פוגעת בהם התופעה ונתנו טיפים לעובדי המכס בכדי שיוכלו לזהות ולמנוע כניסתם הזיופים לישראל. לין: מספר התפיסות עלה השנה ב-20%
 
‏ביום עיון מיוחד שקיים איגוד לשכות המסחר ומינהל המכס ברשות המסים הציגו בעלי עסקים את מותגם וכיצד הוא נפגע מזיופים. זוהי תופעה ההולכת וצוברת תאוצה ומאיימת על המגזר העסקי. במפגש הדגימו בעלי העסקים ונתנו טיפים לעובדי המכס הנמצאים בחזית המאבק בתופעה לזיהוי מוצרים מזויפים, כדי למנוע כניסתם לישראל.
 
נשיא איגוד לשכות המסחר, עו"ד אוריאל לין, פתח את יום העיון ואמר כי "עובדי המכס נמצאים בחזית המאבק. האפקטיביות הגדולה ביותר היא אכיפה ואיתור מוצרים מזויפים בתחנות המכס, וככל שנעמיק את שיתוף הפעולה כך גם התוצאות יהיו טובות יותר. עובדה שהשנה מספר התפיסות עלה ב-20% מוכיחה זאת".
 
לין הדגיש כי "תקופה ארוכה מדינת ישראל הייתה ברשימה השחורה של ארה"ב של המדינות שלא אוכפות חוקי הגנה על קניין רוחני. בשנה שעברה, גם הודות לעבודה מצוינת של מינהל המכס, יצאנו מרשימה זו".
 
ראש מינהל המכס, דורון ארבלי, ציין בתחילת יום העיון, כי המאבק בסחר במוצרים המפרים זכויות קניין רוחני עומד במקום גבוה בסדרי העדיפות של המכס הישראלי, ויום העיון הינו חלק מהפעילות השוטפת בתחום ונועד לשפר את מיומנותם וכישורם של עובדי מינהל המכס.
 
לדבריו, הפצת המוצרים המזויפים פוגעת מחד בבעל הזכות "שהשתלטו" על קניינו, ומאידך פוגעת בכלכלת מדינת ישראל המפסידה הכנסות ותשלום מס אמת. יתרה מזאת, הנפגעים העיקריים הם ציבור הצרכנים, הרוכשים ממיטב כספם מוצרים מזויפים אשר עלולים לפגוע בם ובפרט בבריאותם.
 
ראש מינהל המכס הדגיש כי ישנם שלושה גורמים מרכזיים שחייבים לעבוד יחדיו למיגור התופעה: מינהל המכס ורשויות האכיפה, המגזר העסקי וציבור הצרכנים, שלו תפקיד חשוב ומרכזי במלחמה זו.
 
ארבלי הציג נתונים, לפיהם בשלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2010 נתפסו על ידי מינהל המכס 522 משלוחים החשודים כמפרים זכויות קניין רוחני בשווי שוק המוערך במיליארד שקל (לא כולל סיגריות מזויפות וטובין מוברחים). זאת לעומת 426 משלוחים שנתפסו בשנת 2009 – עלייה של 22.5% במספר התפיסות. עוד הוסיף, כי עיקר התפיסות של טובין החשודים כמפרים קניין הינם טובין המיועדים, לכאורה, לרשות הפלסטינית.
 
להערכת איגוד לשכות המסחר, הפגיעה בהכנסות המדינה (מס חברות ומע"מ) כתוצאה מהפרת הקניין הרוחני, נאמדת בעשרות מיליוני שקלים בשנה. שוק הפיראטיות במכירות תוכנה מהווה כ-30% מכלל מכירות התוכנה בישראל. בתחום התקליטים הוא עומד על כ-32%. בתחום הקולנוע שוק הפיראטיות במכירות עומד מזה מספר שנים על 40% ובתחום התרופות שוק המכירות הפיראטיות עומד על 10%.
 
נזכיר כי במהלך יום העיון העניק ארבלי תעודת הוקרה ללין מטעם ארגון המכס העולמי על שיתוף פעולה יוצא דופן הקיים בישראל בין נציגי המגזר העסקי לבין רשויות המכס. לדברי ארבלי, ארגון המכס העולמי, המאגד רשויות מכס מ- 174 מדינות ברחבי העולם, בחר לציין בשנת 2010 את שיתוף הפעולה בין רשויות המכס למגזר העסקי. לין, ששימש בעבר גם כמנהל המכס וכממונה על הכנסות המדינה, נבחר על ידי הארגון כאחד מאנשי המפתח במגזר העסקי, בגין תרומתו הייחודית לקידום שיתוף פעולה זה. זאת על רקע פעילותו הנמרצת ותרומתו הרבה להידוק הקשר ושיתוף פעולה בין לשכות המסחר ומינהל המכס.