תעשיית המזון השיקה בשנה האחרונה יותר מ- 3,000 מוצרי מזון חדשים

תעשיית המזון השיקה בשנה האחרונה יותר מ-3,000 מוצרים חדשים, והיא צפוייה להגדיל השנה את ההשקעות במכונות ובציוד מיבוא ב-15% לעומת 2002


00:00 ,29.06.2003 מאת: מערכת פורט2פורט
תעשיית המזון השיקה בשנה האחרונה יותר מ-3,000 מוצרים חדשים, והיא צפוייה להגדיל השנה את ההשקעות במכונות ובציוד מיבוא ב-15% לעומת 2002. ההשקעות יסתכמו בכ-1 מיליארד ש"ח. תעשיית המזון גם לא תפטר השנה עובדים. מספר המועסקים בענף עומד על כ-52,500 איש. כך מסר גזי קפלן, יו"ר איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים ומשנה למנכ"ל אוסם, במסיבת כתבים לרגל יום תעשיות המזון.

קפלן ציין, כי יצוא המזון יגדל השנה בכ-4% לעומת אשתקד ויסתכם בכ-446 מליון דולר. הסיבות העיקריות לגידול ביצוא הינן, לדעתו – פעולות ממוקדות להגברת יצוא הענף והחיפוש אחר שווקים אלטרנטיביים מצד יצרני המזון, זאת בשל המיתון בשוק המקומי.

עוד מסר, כי צפוייה השנה ירידה של כ-5% ביבוא המזון המעובד לישראל והוא יסתכם בכ-810 מליוני דולרים.

קפלן ציין, כי נתונים חיוביים אלו בולטים במיוחד על רקע המיתון בתעשיית המזון, הנמשך זו השנה השלישית ברציפות. מכירות המזון יסתכמו השנה בכ-38.7 מיליארד ש"ח, ללא שינוי ראלי לעומת אשתקד.

קפלן ציין, כי מסקר מיוחד שערך לאחרונה איגוד תעשיות המזון מתברר כי 65% ממפעלי המזון השיקו אשתקד כל אחד עד 10 מוצרים חדשים; 22% השיקו כל אחד יותר מ-10 מוצרים חדשים.

עוד מתברר מהסקר כי 74% ממפעלי המזון, אשר השיקו מוצרים חדשים השקיעו אשתקד עד חצי מליון דולר כל אחד בפיתוח מוצרים חדשים; 15% השקיעו כל אחד יותר מ-1 מליון דולר ו-11% השקיעו בין חצי למליון דולר כל אחד, בפיתוח מוצרים חדשים.

עוד עולה מהסקר כי 84% ממפעלי המזון מתכוונים להשקיע השנה בהכנסת טכנולוגיות חדישות. 22% ישקיעו השנה יותר מ-5 מליון דולר.

יו"ר איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים מציין, כי הדבר מלמד על הקידמה והחדשנות בענף המזון וכי תעשיית המזון בישראל הינה תעשייה איכותית, חדשנית ותחרותית.

יו"ר איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים הוסיף, כי אחת המגמות אשר אפיינה את השנה האחרונה הינה מיזוגים ורכישות בין חברות מקומיות, בד בבד עם נסיון של חברות מזון ישראליות להתבסס בשוקי חו"ל, ע"י רכישות ומיזוגים עם גורמים זרים. הוא מסר, כי בשנה האחרונה בוצעו 8 מיזוגים ורכישות בין חברות מזון מקומיות בהיקף כספי של כ-140 מליוני ש"ח, בתחום המשקאות, החלב, הסלטים, היין, מזון לבע"ח, דבש ועוד. כמו כן, המשיכו מפעלי המזון לבצע רכישות מלאות או חלקיות של חברות בחו"ל בהיקף של כ-45 מליון יורו.

קפלן ציין, כי 80 מפעלי מזון סוחרים כיום עם הרשות הפלשתינאית והיקף מכירות המזון לרשות יגיעו השנה לכ-250 מליוני ש"ח בדומה לאשתקד. הוא הדגיש, כי ערב האינתיפאדה רכשו הפלשתינאים מזון בהיקף של כ-600 מליוני ש"ח בשנה.

שינוי במצב המדיני, אמר קפלן, יאפשר לפתח מחדש את מכירת המזון לשטחי הרשות. אופק מדיני יאפשר להעביר את הידע ולבצע שותפויות במדינות השכנות.

ניתן יהיה להחיות פרוייקטים ותוכניות שהחלו לרקום עור וגידים לפני שנתיים שלוש והופסקו. להערכתו, מצב של רגיעה בטחונית יביא להחזרת התיירות לישראל – דבר שיגרום לצמיחה ריאלית של 5% לפחות בתעשיית המזון ויביא לקליטתם של כ-1,500 מועסקים חדשים בתעשייה זו.

יו"ר איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים קורא לממשלה ולכנסת לזרז את הקמתה של רשות מזון אחת עצמאית שתאחד את הפיקוח על ייצור, יבוא ושיווק מוצרי מזון בישראל. דבר שיהיה לטובת הצרכנים ולטובת המשק ויאפשר יצור ויבוא של מוצרי מזון באיכות גבוהה.

לא יתכן, אומר קפלן, שהמדינה תמשיך לבזבז 6 מליוני ש"ח בשנה, בשל המשך פיצול הפיקוח על ייצור ושיווק מזון. שנים אנו מתריעים על המצב האבסורדי הקיים בארץ, לפיו 14 רשויות שונות מפקחות על ייצור ושיווק מצרכי מזון ללא כל תאום ביניהן. הגיע הזמן להפסיק שערוריה זו.

קפלן קרא לממשלה, בעקבות הגידול באבטלה, לחזק את תעשיית המזון, כמו גם את שאר התעשיות הבסיסיות ולהחליף את קריטריון היצוא, במסגרת חוק עידוד השקעות הון לקריטריון התעסוקה באזורי עדיפות לאומית. זאת כתנאי לקבלת מענקים. לדעתו, מהלך זה יתרום למעבר מפעלי מזון לאזורי הפריפריה ויביא להורדת האבטלה באזורים אלו.

בנוסף, קרא לממשלה להכיר בחברות המזון, המייצרות תחליפי יבוא לצריכה מקומית, כזכאיות לתמיכה במסגרת החוק לעידוד השקעות הון.

בהתייחסו לשנת 2002, אמר קפלן, כי מכירות המזון אשתקד נותרו ברמה הראלית בדומה לשנה שקדמה לה והסתכמו בכ-38.1 מיליארד ש"ח. בתוך כך, יצוא המזון גדל אשתקד ב-0.4% לעומת השנה שקדמה לה והסתכם ב-429.1 מליון דולר; מספר המועסקים הסתכם אשתקד בכ-52,500 עובדים. מדובר בתוספת של כ-600 עובדים שנוספו אשתקד לענף. אשתקד, נמשכה מגמת השחיקה במחירי מוצרי המזון שעלו ב-4.9% לעומת עליה של 6.5% במדד הכללי; ההוצאה לצריכה פרטית לנפש על מזון הצטמצמה בשנת 2002 ב-1.2%; בשנת 2002 חל גידול ראלי של כ-14% בהשקעות תעשיית המזון במכונות וציוד מיבוא, זאת כדי לייעל את תהליכי עבודתה. ההשקעות הסתכמו אשתקד ב-866 מליוני ש"ח.