תעשיית המתכת והחשמל עדיין במצב קשה - 2,500 עובדים פוטרו

יאיר וינברגר: מסיכום נתונים ינואר-ספטמבר 2003 עולה שתעשיית המתכת והחשמל עדיין במצב קשה - 2,500 עובדים פוטרו; המכירות לשוק המקומי ירדו ב-6.3%; מתריע - מפעלי מתכת וחשמל רבים מצויים בסכנת סגירה


00:00 ,01.12.2003 מאת: מערכת פורט2פורט
יאיר וינברגר: מסיכום נתונים ינואר-ספטמבר 2003 עולה שתעשיית המתכת והחשמל עדיין במצב קשה - 2,500 עובדים פוטרו; המכירות לשוק המקומי ירדו ב-6.3%; מתריע - מפעלי מתכת וחשמל רבים מצויים בסכנת סגירה בשל עיכובים בביצוע פרוייקטים של תשתית שכבר אושרו ובשל הקיצוץ בתקציב משהב"ט; קורא לממשלה לזרז ההשקעה בתשתיות.

תעשיית המתכת והחשמל עדיין במצב קשה. בחודשים ינואר-ספטמבר השנה, פוטרו 2,500 עובדים בענף, המכירות לשוק המקומי ירדו ב-6.3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד והסתכמו ב-21.5 מיליארד ש"ח. כך מסר יאיר וינברגר, יו"ר איגוד תעשיות המתכת והחשמל בהתאחדות התעשיינים ומנכ"ל אלקטרו-טרם.

הוא ציין, כי נקודת אור יחידה - גידול מזערי של 1.3% ביצוא הענף, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, שהסתכם בכ-2.78 מיליארד דולרים.

וינברגר מציין, כי סך מכירות הענף ירדו בתשעת החודשים הראשונים של השנה בכ-3.4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד והסתכמו ב-34.5 מיליארד ש"ח. קיטון זה נובע בעיקר מהמשבר בשוק התעופה הצבאי והאזרחי - מכירות ענף כלי ההובלה אשר אחראי לכ-20% ממכירות הענף, ירדו בכ-15% בתקופה זו ובשל העדר השקעה בתשתיות - ירידה של 2.6% במכירות של מתכת בסיסית. סיבה נוספת לירידה במכירות הינה הקיצוץ החד בתקציב הביטחון הפוגע בכלל הענפים המרכיבים את תעשיית המתכת והחשמל. קיצוץ זה עלול בטווח הבינוני והרחוק לגרום נזק בלתי הפיך לתעשייה ייחודית זו, המהווה מנוף לייצוא לצמיחה. הקיצוץ בתקציב משרד הביטחון הביא לירידה דרסטית של כ-44% במכירות ענף כלי הובלה, המייצר בעיקר עבור התעשייה הביטחונית. ירידה זו השליכה על מכירות תעשיית המתכת והחשמל כולה, לשוק המקומי.

בהתייחסו ליצוא ע"פ תתי ענפים ציין וינברגר, כי יצוא ענף כלי הובלה עלה בתשעת החודשים הראשונים של השנה ב-2% והסתכם בכ-891.5 מליוני דולרים. יצוא כלי טיס מהווה את הגורם המשמעותי ביצוא ענף זה
95%; יצוא ענף מכונות וציוד גדל ב-12% בהשוואה ל-9 החודשים הראשונים של 2002, והסתכם ב-817 מליוני דולרים.

יצוא ציוד חשמלי ומנועים ירד ב-20% והסתכם ב-326 מליוני דולרים; יצוא מוצרי מתכת בסיסית עלה בתשעת החודשים הראשונים של השנה בכ-2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד והסתכם ב-747 מליוני דולרים.

וינברגר מציין, כי מניתוח נתוני מרכז ההשקעות מתברר כי בתשעת החודשים הראשונים של השנה עמד ממוצע ההשקעה על כ-4.2 מליון ש"ח למפעל מתכת וחשמל - ירידה של יותר מ-40% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. יו"ר איגוד תעשיות המתכת והחשמל בהתאחדות התעשיינים טוען, כי ירידה זו מהווה אינדיקטור נוסף למצב הקשה בו נתונים תעשייני המתכת הנאלצים לצמצם את השקעותיהם במפעלים.

הוא קרא לממשלה לזרז ההוצאה לפועל של פרוייקטי תשתית שכבר אושרו - דוגמת מפעלי ההתפלה, מערכי הסעת המונים, השקעה בתשתיות החשמל והרכבת, פרוייקט הגז הטבעי ועוד.

הוא התריע, כי מפעלי מתכת וחשמל רבים נמצאים בסכנת סגירה עקב העיכוב בהוצאה לפועל של פרוייקטים אלו.

וינברגר טוען, כי עידוד וזירוז ההשקעה בתשתיות יביא לבלימה בפיטורים בענף ולקליטתם של עובדים חדשים. להערכתו, קידום של פרוייקטים בתחום המים והגז בלבד - עשוי להביא לקליטתם של מאות עובדים בטווח המיידי ולצמצם את פיטורי העובדים שאפיינו את הענף ב-4 השנים האחרונות. הוא ציין, כי בנייה של מתקן התפלה אחד מוסיף למשק 150- 200 עובדים חדשים מציאת מוצא מן המשבר שבין חברות ההתפלה וחשב הכללי תביא לטענת וינברגר לקליטתם של כ-1,000 עובדים ותהווה מנוף ליצוא בתחום זה.