ועדת הכספים אישרה את מתווה הפרטת דואר ישראל

במסגרת המתווה בשלב ראשון ימכרו 20% מהמניות למשקיע אסטרטגי ובשלב השני עד 20% מהמניות הנותרות יונפקו לציבור, כך שבידי המדינה יוותרו לפחות 60% מהמניות. דני גולדשטיין, מנכ״ל דואר ישראל: מעריך כי שווי הנכסים עומד על 1.5 מיליארד שקל


14:46 ,06.08.2018 מאת: מערכת פורט2פורט

ועדת הכספים בראשות ח״כ משה גפני אישרה אתמול את מתווה הפרטת דואר ישראל. במסגרת המתווה בשלב ראשון ימכרו 20% מהמניות למשקיע אסטרטגי ובשלב השני עד 20% מהמניות הנותרות יונפקו לציבור, כך שבידי המדינה יוותרו לפחות 60% מהמניות. במהלך הדיון ציינו חברי הוועדה כי ישנו שיפור מסוים בתפקוד דואר ישראל המצריך המשכיות אך העלו שאלות רבות לעניין מתווה ההפרטה, נכסי החברה, עתיד העובדים ועתיד השירות שיקבלו אזרחי ישראל - לקוחות הדואר. לאור הדברים אושר המתווה ברוב קולות, כאשר לצד כך נקבע כי לדרישת חברי הוועדה בטרם יושלם הליך מכירת המניות (בעת הבאת צו האינטרסים החיוניים להצבעה בפני הוועדה), יוצגו בפני הוועדה פירוט של מספר נושאים בהם מאזני החברה ופירוט נכסי החברה על מנת לוודא שלא יישנו מקרי עבר בהם נמכרו חברות ממשלתיות מבלי שנלקח בחשבון בצורה ראויה שווי נכסיהם, תכניות העתיד לגבי עובדי הדואר - למרות תמיכת העובדים בהליך מבקשת הוועדה לוודא את הדאגה לעתידם וכן התחייבות הדואר להמשיך ולספק שירות לכלל אזרחי ישראל בכל מקום במדינה.

 

דני גולדשטיין, מנכ״ל דואר ישראל, ציין במהלך הדיון כי ״להערכתנו שווי הנכסים הוא בין מיליארד למיליארד וחצי שקל. יש הגדרת של משרד התקשורת מה זה נכס אסטרטגי אותו אסור למכור ללא אישור של שר התקשורת. להכניס משקיע אסטרטגי זה חשוב, כל התהליך נוהל בצורה מסודרת על ידי רשות החברות וכל המשרדים, הכל מתוכנן ונבצע שיעורך של כל הנכסים לפני המכירה. אם נדחה את המהלך זה יפגע בו וכן בתהליך תכנית ההבראה במסגרתו פרישת 170 עובדים לפנסיה. מדובר במהלך שייתרחש על פני שלוש שנים״. 

 

ח״כ מיכל בירן שהשתתפה בדיון בוועדת הכספים ציינה כי ״אני רוצה להצטרף לשאלה על העובדים וכן לחדד את שאלת עובדי הקבלן - מה קורה איתם? בנוסף, השירות האוניברסלי חשוב בעיני. אי אפשר שהמדינה תתייחס לדואר ככל חברה, תשאל מה עם המאזנים תוך שהיא מבקשת שהדואר יגיע גם למקומות הכי לא רווחים, אלא גם תשלם על כך. שתעוגן זכאותם של אזרחי ישראל לקבל את הדואר תוך אחריות על זה. עניין הנכסים מאוד מדאיג אותי, אני רוצה לוודא שלא יגיע משקיע, שלכאורה מכניס כסף ובפועל כל מה שמעניין אותו זה מחירי הנדל״ן והוא מוכר את הנכסים במחירים מטורפים לעומת ההערכות ואז מרוקן את הקופה ומפריע לחברה״.

 

אורן לביאן, מנהל מינהל הדואר, משרד התקשורת: ״לעניין השירות לציבור - הרגולציה קבועה בחוק הדואר ובתקנות, יש את רשימת השירותים האוניברסליים שחברת הדואר צריכה לספק בכל הארץ ולכל הציבור. גם לעניין הנכסים יש הוראות בחוק חברת הדואר, נכסי מקרקעין חיוניים כפי שהוגדרו במשרד, אסור למכור אלא אם יש את אישור השר. לחברה מותר למכור עד 20 אחוז מהנכסים שלא משמשים לייצור הכנסה״.

 

שמעון פרג׳ון, יו״ר ועד ארגון עובדי הדואר, ציין כי ״צריך לזכור שאנחנו נשארים חברה ממשלתית ב-60 אחוזים, כל ההסכמים נותרים גם לאחר המכירה, כך שאין להליך כל קונוטציה עם העובדים, ככל שהחברה תהייה חזקה יותר יוטב לעובדים, אנחנו בעד המהלך״.

 

בתום הדיון ולאור הדברים העלה יו״ר הוועדה, ח״כ משה גפני את מתווה ההפרטה להצבעה, בתנאי כאמור שבטרם תתבצע מכירת המניות לגורם פרטי, (בשלב הצבעת הוועדה על צו האינטרסים החיוניים - הנותן בידי הוועדה סמכות לעניין המשך ההליך), יובאו בפני חברי הוועדה הנתונים השונים הנוגעים לסוגיות שעלו בדיון.

 

יו״ר הוועדה, ח״כ משה גפני: ״לא נרצה שהדואר יילך אחורנית, המצב היה קטסטרופה מוחלטת, יש שיפור אך לא מספיק, אנחנו לא רוצים לעצור את התהליך ומצד שני אנחנו נושאים באחריות לעובדים, לנכסים ולקופת המדינה ולא רוצים לאשר בלי לדעת את שווי הנכסים והחברה. יש כמה סעיפים שצריך לבצע אותם. לכן אני מציע לאשר את המתווה, אנחנו מאשרים את דרך ההפרטה, תתחילו את כל ההליכים בכדי לאשר את זה, תחזרו לכאן בהצבעה על סך האינטרסים החיוניים, כדי שנוכל להצביע על הנושא סופית בטרם המכירה״.