ענף המשאיות המשיך להתרחב במהלך המחצית הראשונה של 2011, וזאת בהמשך למגמת הצמיחה שהחלה כבר ברבעון השלישי של שנת 2009, ונמשכת מאז -כשמונה רבעונים ברציפות. כך על פי נתוני הירחון "רכב ותחבורה".
השנה האחרונה מאופיינת בהתאוששות הדרגתית והיציאה משיאו של המשבר הכלכלי הגלובלי. במהלך הרבעון השני של השנה נרשם גידול נאה במסירות בכל פלחי השוק, עם זינוק משמעותי במסירת משאיות קלות, ועלייה נאה, אך מתונה יותר, במשאיות הבינוניות והכבדות. מנתוני איגוד יבואני הרכב עולה שהצמיחה הנאה של המשק הישראלי הובילה לביקוש לשירותי תובלה, וציי התובלה הגדילו בהתאם את מצבת המשאיות שברשותן.
הגידול המרשים ביותר נרשם בפלח השוק של המשאיות הקלות, כשהוא מסמן בעיקר את ההתאוששות במסחר הקמעונאי בארץ. בסיכום כולל, במחצית הראשונה של השנה נמסרו כ-4,677 משאיות, וזאת בהשוואה ל-3,551 משאיות שנמסרו בתקופה המקבילה אשתקד. מדובר בגידול חד בשיעור של 31.7%.
עוד עולה כי, המחצית הראשונה של השנה מאופיינת, כאמור, בעלייה בביקושים בכל פלחי שוק המשאיות. פלח השוק של המשאיות הקלות המשמשות בעיקר למשימות חלוקה עירוניות חזר להתאושש. בפלח השוק הקל נרשם גידול מרשים במסירות, עם מסירת 2,605 יחידות, וגידול של יותר מ-50% בהיקף המסירות הכולל. הגידול האיתן המסירות מוסבר בצמיחה הכלכלית של המשק הישראלי, בגידול בצריכה הפרטית, כשהללו מגבירים את הביקושים למשאיות חלוקה ושירות עירוניות.
בפלח השוק של המשאיות הבינוניות נרשמה התאוששות קלה, כשהמסירות עלו בשיעור מתון. היקף המכירות הכולל בפלח השוק הבינוני (במשקל שבין 7.5 ל-18 טון) הגיע בתקופה זו ל-922 משאיות (בהשוואה ל-742 משאיות בתקופה המקבילה אשתקד). בהתבוננות ארוכת-טווח ניתן לומר שהיציבות בפלח השוק הבינוני מיוחסת למאפייני העבודה השכיחים בענף, כלומר לפעילותן במשאיות המשמשות בדרך כלל למשימות חלוקה עירוניות ואזוריות. הגידול בפעילות במשק מהווה תמריץ טוב לחברות התובלה ולמפעלים להמשיך ולרכוש משאיות לפעילות חיונית זו.
פלח השוק הכבד שמר על יציבות במהלך הרבעון החולף, וזאת בעקבות מכרזי הבניה והתשתיות המסיביים שפורסמו אשתקד, ואשר עדיין שומרים על פעילות ערה במגזר זה. במחצית הראשונה של השנה נמסרו כ-1103 משאיות במשקל כולל העולה על 18 טון, וזאת בשומה למסירות אשתקד. פלח השוק הכבד ממשיך, כאמור, לשמור על פעילות ערה, אולם עדיין משתקף בו החשש של חברות התשתית והתובלה הכבדה לרכוש משאיות חדשות בשל החשש מירידה חוזרת בפעילות בענף, וזאת עקב התלות בפרוייקטים בענף הבניה שצפוי להתמתן וכן בפרויקטים של תשתיות שיוזמת המדינה. ברור לכל שגם עודף המשאיות הנמצאות בשוק מקשה על פלח שוק זה להתרומם.
עוד נמסר כי, המשאיות הקלות מככבות בימים אלה, לאור נתוני המכירות הערים. המשאיות הקלות מבית שברולט מככבות בראש הרשימה, עם מסירת 771 יחידות ונתח שוק של 30%. אחריה מדורגות כמעט בצמידות מרצדס ואיסוזו, עם מסירת 298 ו-291 משאיות קלות, בהתאמה, ונתח שוק של 11.5% לכל אחת מהן בקירוב.
דאף מדורגת במקום הראשון בקטגוריית המשקל הבינוני, שבין 7.5 ל- 18 טון (משאיות בעלות 2 סרנים), וזאת עם מסירת 304 משאיות (בהשוואה ל- 230 משאיות בתקופה המקבילה אשתקד), ונתח שוק מרשים של 33%. חברת 'מאיר' מדורגת במקום השני עם 208 מותגי וולוו, כשאליהם מצטרפות עוד 44 משאיות ממותגי רנו.
בפלח השוק הכבד (משאיות במשקל כולל העולה על 18 טון) אין הפתעות. מותגי וולוו מובילים ללא עוררין את הקטגוריה, עם 437 מסירות (לעומת 400 אשתקד), כשאליהן מתווספות עוד 18 משאיות רנו, ונתח שוק כולל של 39%. תשתית מסרה במחצית הראשונה של השנה כ- 215 משאיות כבדות ממותגי דאף, ואחריה ממוקמים מותגי סקניה, שמהם נמסרו 201 יחידות במחצית הראשונה של השנה.
המשק הכלכלי הגלובלי מעלה עדיין הילוך באיטיות, והצפי הוא רק להתאוששות איטית ומדודה במהלך השנים הקרובות. ההשפעה הזאת באה לידי ביטוי בפעילות הייצוא לאירופה וארה"ב. החששות מקריסה עדיין קיימות בשטח, הן ברמת המדינות שעלולות לקרוס באירופה והן ברמה של חברות מקומיות מענפי הבנייה והתשתיות שנקלעו לקשיים.
השילוב של כל הפרמטרים הללו ישפיע בשורה התחתונה על המשך הגידול במכירת המשאיות במהלך הרבעונים הקרובים. שנת 2011 תאופיין בגידול מתון במכירות, עם ירידה בפילות שצפויה במחצית השניה של השנה. בפועל, הגידול הנוכחי עדיין רחוק מלאפיין את הצמיחה של המשק הישראלי כיום, וכמובן שגם את פוטנציאל הצמיחה העתידי. לכל אלה יש להוסיף שני פרמטרים נוספים. הראשון הוא מחירי הדלקים הגבוהים שמקשים להפיק רווחיות, והשני הוא התחרות הפרועה בענף התובלה. שני הגורמים הללו יחדיו מקשים על השגת רווחיות מצי הרכב היקר, וכמובן שאינו מעודד רכישת כלים חדשים. הפעילות העיקרית היא עדיין של ריענון צי המשאיות הקיים, וזאת אחרי תקופת שפל במכירות שהייתה בשלהי 2008 ובתחילת שנת 2009.