יוקם מסוף אגרגטים ומטענים בקדמה

מסוף ״קדמה״ ישמש לפריקת אגרגטים שיגיעו ברכבת מהמחצבות באזורי צפע ותמר בצפון מזרח הנגב, ויכלול גם מסוף מטענים ומכולות. המסוף יוקם מזרחית לכפר הנוער קדמה השוכן ליד קרית מלאכי, על מסילת הברזל הקיימת תל אביב - לוד - באר שבע, וסמוך לכביש 40 ולכביש 6


09:57 ,12.03.2025 מאת: מערכת פורט2פורט

במסגרת דיון שנערך אתמול במועצה הארצית לתכנון ובנייה בנושא הקמת מסוף אגרגטים ומטענים ״קדמה״, אישרה הוועדה את תכנית המסוף ונתנה למשרד התחבורה ״אור ירוק״ להמשיך ולקדם את התוכנית.

 

אגרגטים הם חומר הגלם העיקרי במלט ובטון, ומשמשים מרכיב חיוני בכל עבודות הבנייה והסלילה בישראל. מרבית האגרגטים נחצבים באזור הנגב ומשונעים במשאיות לאזורי הביקוש, ובראשם מטרופולין גוש דן. 

 

מסוף ״קדמה״ ישמש לפריקת אגרגטים שיגיעו ברכבת מהמחצבות באזורי צפע ותמר בצפון מזרח הנגב, ויכלול גם מסוף מטענים ומכולות. המסוף יוקם מזרחית לכפר הנוער קדמה השוכן ליד קרית מלאכי, על מסילת הברזל הקיימת תל אביב - לוד - באר שבע, וסמוך לכביש 40 ולכביש 6. 

 

המסוף שאושר, יצטרף למסוף מטענים נוסף שישרת את צפון המטרופולין המקודם במועצה הארצית. המסוף הוא חלק ממערך מסופי שינוע מטענים ארציים (משנ"מ), שאושרו בתכנית אסטרטגית לפריסת מסופי שינוע מטענים ארציים המקודמים על ידי רכבת ישראל במועצה הארצית, ואשר מבטאים את מדיניות הממשלה, שקבעה את הצורך בשינוע מסילתי של חול ואגרגטים מהמחצבות באזור הדרום אל מרכז הארץ ובכך יביא ליעילות בענפי הדיור והסלילה.

 

על פי התחזיות, בעשור הבא יהיה צורך בהובלת כ-16 מיליון טון חומרי גלם בשנה מדרום הארץ למרכזה. היקפי ההובלה מחייבים שינוע רכבתי, וללא פיתוח המערך המסילתי ייוצר מחסור חמור בחומרי גלם ולא ניתן יהיה לממש את היקפי הבינוי הנדרשים באזור מרכז הארץ.

 

שינוע כמות זו של אגרגטים במשאיות משמעותו 400 אלף נסיעות של משאיות כבדות מידי שנה – וזאת רק בכיוון אחד, ויש לזכור כי המשאיות אמרות לחזור למחצבות. תנועת משאיות בהיקפים אלה בכבישי הדרום תביא להחמרה משמעותית בהיבטים של בטיחות בדרכים, גודש בכבישים, שחיקת תשתיות וזיהום האוויר והסביבה.

 

על פי מסמך תחזיות מעודכן שפרסם משרד האנרגיה בנושא שינוע מסילתי של אגרגטים וחול לשנת היעד 2040, מציג צפי גידול מ-10.6 מיליון טון אגרגטים כיום ל- 12 מיליון טון, וגידול מ-6 מיליון ל-9 מיליון טון חול עד שנת 2040.

 

התכנית עברה הליכים סטטוטוריים ממושכים במוסדות התכנון הארציים והמחוזיים, ולבסוף הוחלט על אתר קדמה כמיקום המתאים והמועדף ביותר. בהמשך מתוכננת סלילת כביש רוחב 37 (39 לשעבר) אשר יחבר בין מסוף המטענים לכביש 6 וירחיב את מגוון אפשרויות השינוע.

 

שרת התחבורה מירי רגב: ״אני מאמינה גדולה בתחבורה ציבורית ובראשה הרכבת, המובילה אלפי נוסעים במהירות ובנוחות. ערך מוסף משמעותי של רשת המסילות הוא האפשרות להובלת מטענים בדרך יעילה, בטוחה וכלכלית הרבה יותר מאשר במשאיות. לפיכך הוריתי לקדם את פיתוח רשת מסילות המטען, הכוללת הקמת מסופים מתקדמים ברחבי הארץ, והחלטת המועצה מהיום מציינת עוד שלב בדרך למימוש החזון״.

 

מנכ״ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, משה בן זקן: ״משרד התחבורה מקדם במרץ את תוכניות הפיתוח של רכבת ישראל, בהיקף של 55 מיליארד שקלים. מרכיב חשוב בתוכנית הוא הרחבת רשת הובלת המטענים ברכבת, ולשם כך אנו מקדמים את חיבורם הישיר של נמלי הים לרשת המסילות, ואת הקמתם של מסופי מטען בנקודות אסטרטגיות ברחבי הארץ. לרשת המסופים יצטרף בקרוב מסוף האגרגטים קדמה, הצפוי לתרום להאצת ולהוזלת שינוע האגרגטים לענפי הבנייה והתשתיות״.