המשתמשים בנמלים על רפורמה בתעריפים: האוצר 'לא סופר' אותנו

בכנס ייחודי שקיים הבוקר איגוד המשתמשים בהובלה ימית יצא מסר ברור שלפיו מקבלי ההחלטות באוצר לא מתייעצים לקראת ההמלצות שתקבל בימים הקרובים הועדה לקביעת מבנה התעריפים בנמלים; עמית לנג מאגף התקציבים באוצר: אנו לא מקיימים מגעים בנושא הרפורמה כי אנו, עם עצמנו, ל


00:00 ,18.12.2005 מאת: מערכת פורט2פורט

בכנס ייחודי שקיים הבוקר איגוד המשתמשים בהובלה ימית יצא מסר ברור שלפיו מקבלי ההחלטות באוצר לא מתייעצים לקראת ההמלצות שתקבל בימים הקרובים הועדה לקביעת מבנה התעריפים בנמלים; עמית לנג מאגף התקציבים באוצר: אנו לא מקיימים מגעים בנושא הרפורמה כי אנו, עם עצמנו, לא גיבשנו הכל; נשיא לשכת הספנות, ראובן צוק, קרא שלא להסכים לשום שינוי בתעריפים לפני שכל גורמי הספנות יהיו מעורבים בקביעת הרפורמה
 
איגוד המשתמשים בהובלה ימית קיים הבוקר כנס ייחודי בנושא "הסיכוי לתחרות בין נמלי ישראל". בכנס לקחו חלק כ- 200 משתתפים מצמרת מגזר הספנות והתובלה. את הכנס הינחה בענין רב, ד"ר יורם זבה- סגן יו"ר חברת צים.
 
יו"ר איגוד המשתמשים- גד שפר והמנכ"ל דב מרום ביקשו להעביר לנוכחים מסר חד משמעי: האוצר לא מתייעץ עם הספנות בנושא הרפורמה בתעריפים. כזכור, הרפורמה בנמלים נכנסה לתוקפה ב- 17 בפברואר השנה, אך שורת נושאים עדיין נשארו פתוחים, לרבות קביעת מבנה תעריפים חדש.
 
לטענת המשתמשים בנמלים, כמו גם סוכני האניות חברי לשכת הספנות, מקבלי ההחלטות באוצר לא מתייעצים לקראת ההמלצות שתקבל בימים הקרובים הועדה לקביעת מבנה התעריפים בנמלים.
 
את יום העיון פתח דוקא דן תיכון שתקף את הרפורמה בנמלים ובהתייחסו לתעריפים אמר: "אני מצטער שלא משתפים אתכם במו"מ. זה לא תקין ולא טוב". (ראה ידיעה נפרדת).
 
עמית לנג, רכז התחבורה באגף התקציבים של משרד האוצר, אמר בראשית דבריו: "אנו לא מקיימים מגעים בנושא הרפורמה כי אנו, עם עצמנו, לא גיבשנו הכל", מה שעורר את קהל הנוכחים שהשיב מיד: "זו בדיוק הבעיה".
 
לדברי לנג, הרפורמה לא הסתיימה - היא רק החלה. "לסכם היום, אם יש או אין סיכוי, זה יומרני. מה שנעשה עד היום מהווה פלטפורמה שאם אכן תיווצר תחרות, זה יעשה במסגרת הרפורמה הזו. לפני כן לא היה שום סיכוי שתיווצר איזושהי תחרות".
 
הוא ציין שרק השקעות חדשות, שימסרו ליזמים פרטיים, יובילו באמת לתחרות. "כשיופעלו רציפים פרטיים – לא נזדקק לפיקוח על התעריפים", אמר בהקשר זה.
 
בנושא התעריפים אמר לנג שלהבנתם, יש לשקף בתעריף את מחיר עלות השירות שהמשתמשים מקבלים, ובכך בעצם הציג את התיזה שמנחה כיום את האוצר – ביטול הסבסוד הוצלב. "אין מצב שבו על גב חברה עסקית (חברת הנמל), יסובדו תעריפים ביבוא או ביצוא. כיום יש מערכת מחירים שמסבסדת שירותים מסויימים ולא ידוע מה העלות האמיתית של כל שירות. אנו נציע, בשבועות הקרובים, מערכת שתשקף כמה שניתן את העלויות של השירות הניתן. יש טעם להוציא חלק מהתעריפים מפיקוח וזה נבחן. כמובן שחלקם יפושטו ואני חוזר: המהות חשובה, אך כל עוד התעריף לא משקף את העלות – התחרות מתרחקת".
 
 
ד"ר יורם זבה: הספנות חייבת להשמיע דברה בנושא התעריפים
 
סגן יו"ר דירקטוריון צים, ד"ר יורם זבה, התייחס בראשית דבריו לנושא הרפורמה: "אין ספק שמי שיזם את הרפורמה, דחף אותה וגם ביצע אותה, עשה דבר חיובי ביותר". לטענתו, התחרות האמיתית ביו הנמלים היא על ליבם של חברות הספנות הזרות. "אנו כולנו צריכים להיות צנועים בביקורת על הרפורמה. לפני כן היה מצב בלתי נסבל ולא היה כדבר הזה בעולם. יש הרבה דברים לתיקון, באומץ ובצורה נכונה", הוסיף.
 
זבה תקף את כוונת האוצר להציג רפורמה בתעריפים מבלי שהם קיבלו את התייחסותם של גורמי הספנות. "זה לא רציני. ככה רק שואלים את דעתנו וזהו. יש המון ססמאות. לא אנו יצרנו את המצב האנומלי של אגרת רציף. זה קיים כבר הרבה שנים – היא גם מימנה 45% מתקציב הרשות. מי שישלם את זה, זה הספנות ואם הם יעשו שרירים אז היבואנים והיצואנים ישאו בנטל".
 
ד"ר זבה ציין שהממשלה מצפה שמגזר הספנות יגלגל את "גזירת" הרפורמה בתעריפים על המשתמשים. "אנו לא כלי שיפיל את זה עליהם. זה לא עובד כך. אני לא מזלזל בעיוות הקיים והוא אכן קיים. יש לי מספר הצעות בענין. כשתואילו לקרוא לי אז אני אגיד אותם. לא יקרה דבר אם תזמינו את הספנות להשמיע דברה".
 
 
צבי פלדה על התעריפים: החיוב על פי אחוזים מערך הסחורה חייב להיפסק
 
צבי פלדה, יו"ר ועדת התובלה בהתאחדות התעשיינים, תקף את נושא התעריפים מכיוון אחר. לטענתו, באופן ייחודי לנמלי ישראל, המשתמשים משלמים עבור שירותי הנמל לפי ערך הסחורה. "החגיגה נגמרה. הנושא של חיוב על פי אחוזים מערך הסחורה נגמרת ונגמרה. היום, אפילו באוצר הגיעו למסקנה שזה מעוות. ולכן, היה מה שהיה, הנמלים חייבים להתייעל".
 
 
עמוס רון: ההישג של רפורמה בתעריפים – מעבר להסכמי שירות
 
מנכ"ל חנ"י- עמוס רון, אמר הבוקר שהרפורמה בתחילת הדרך, אך כבר רשמה הישגים. לדבריו, הושגו הסכמים עם ההסתדרות והעובדים שיאפשרו בעתיד הקרוב הפרטה הדרגתית של הנמלים וכניסה של מפעילים פרטיים לרציפים ומסופים חדשים שיוקמו.
 
בהתייחסו לרפורמה המתוכננת בתעריפים, אמר רון שהישגה הגדול יהיה המעבר להסכמי שירות שיחייבו את הנמלים בעמידה ברמת שירות, כפי שקיים בעולם. לדבריו, חנ"י החלה בתכנון ופיתוח הנמלים לטווח של 50 השנים הבאות. זאת במטרה "להפוך את הנמלים לקטר המוביל במשק ולענות על הגידול המואץ הצפוי בתנועת המטענים".
 
 
מרים אלפרט-צוק, יועצת תדמית, נוהג ויחסי ציבור, סייעה בארגון הארוע.