המחירים יקרים בישראל. טיסות הלואו קוסט לחו״ל -זולות. עם ישראל אוהב לנסוע לנופש בחו״ל. עם ישראל גם אוהב לקנות דברים בחו"ל. רבים מהישראלים שיחזרו לישראל מהחופשה, אינם יודעים מתי צריך לעבור במסלול הירוק ומתי במסלול האדום, אינם יודעים האם יש צורך בהצטיידות באישורי יבוא מרשויות שונות, ואינם יודעים כיצד מתמודדים עם פקיד המכס המתעקש לתפוס מוצרים שזה עתה ירדו מהמטוס.
במאמר זה נרכז שאלות החשובות העולות בנוגע למעבר במסלול האדום או במסלול הירוק ומידע נוסף שתושב ישראל צריך לדעת בכניסה ו/או ביציאה מישראל. הסתייענו רבות במדריך מכס לנוסע השב מחו״ל שפרסמה רשות המסים.
ראשית, נסביר כי בישראל קיימים שני מסלולים ליציאה מנמל התעופה חזרה לישראל, המסלול הירוק והמסלול האדום. הן במסלול הירוק והן במסלול האדום יושבים נציגי אגף המכס ובודקים באקראי או על פי סימנים מיוחדים את הנוסעים שחזרו מחו"ל ונכנסים בחזרה לישראל.
מידע ליוצאים מהארץ
ש: האם אדם הנושא עימו חפצים ביציאה מן הארץ, צריך לדווח על כך?
ת: כן, אם אנחנו לא מעוניינים לשלם מסי יבוא (מכס, מס קניה ומע"מ) כשנחזור עם המוצר לישראל. אדם הנושא עימו חפצים ששוויים מעל 200 דולר ובכוונתו להוציאם ולהחזירם לישראל, צריך לדווח על כך לפקיד המכס באולם היוצאים, באמצעות טופס מכס מיוחד לכך. בכניסה לישראל יש להציג טופס זה בפני פקיד המכס על מנת שלא יחויב בתשלום מיסים. זה יכול להיות מחשב נייד, מצלמה וכל פריט אחר ששוויו כאמור מעל 200 דולר.
ש:האם יש צורך לדווח על רכישות שנעשו בחנות ה- DUTY FREE הממוקמת בנמל התעופה?
ת: מוצרים פטורים ממיסים שנקנו בחנות זו, כגון, משקאות, מוצרי קוסמטיקה ואלקטרוניקה, נחשבים לצורך תשלום המיסים כחלק מהמוצרים שאדם רכש בחוץ לארץ, ולכן הנהלים הקבועים לגבי חפצים פטורים ממיסים לרבות הכמויות המוגדרות יחולו גם עליהם כמפורט בהמשך.
חפצים אישיים הפטורים ממסים בכניסה לישראל
ש: אילו חפצים נחשבים כפטורים ממסי יבוא, איתם אני יכול לעבור במסלול הירוק?
ת: הנה התשובה של רשות המסים בענין: "הלבשה, הנעלה וצורכי טואלט אישיים - מהסוגים ובכמויות שנהוג להביאם כמטען יד של נוסע. משקאות משכרים - יין עד 2 ליטר, ומשקה משכר אחר עד 1 ליטר - לכל נכנס מגיל 18. תמרוקים כוהליים - עד 1/4 ליטר - לכל נכנס. טבק על כל צורותיו - במשקל שאינו עולה על 250 גרם (לעניין סיגריות – עד 200 סיגריות שהן פקט אחד) – לכל נכנס מגיל 18 . נוזל לסיגריה אלקטרונית -בכמות שאינה עולה על 10 מ"ל (גם אם נמצא בתוך מחסנית או בסיגריה) או סיגריות אלקטרוניות חד פעמיות בכמות שאינה עולה על 5 סיגריות - לכל נכנס שגילו 18 שנה לפחות.
חפצים אחרים שהבאת אתך בכניסתך לשימוש עצמי או כמתנה לאדם אחר, שערכם אינו עולה על $200 - לכל נכנס מגיל שנתיים ומעלה. במסגרת סכום זה ניתן להביא סוגי מזון שמשקלם הכולל הוא עד 3 ק"ג, בתנאי שמשקלו של כל סוג מזון לא יעלה על 1 ק"ג. הפטור הוא אישי לכל נכנס, ולכן אינך רשאי לצרף זכויות של מספר נכנסים ולקבל פטור לגבי חפץ שערכו מעל $200."
נציין שהמגבלה בעניין צרכי הלבשה והנעלה אישיים הינם שהם יובאו בכמויות שנהוג להביאן במטען יד. כלומר, הגבלה היא כמותית אך אינה נגעת לעניין השווי. לפיכך אם אדם הביא מעיל אחד ששוויו מעל 200 דולר – אין צורך לעבור עבורו במסלול האדום.
*רשות המסים מציינת כי על פי חוק "איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון", אסור להכניס לישראל מוצרי טבק ועישון שאינם מסומנים עפ"י הכללים שקבע משרד הבריאות. רק הכמות שניתנת בפטור יכולה להיות לא מסומנת, לא ניתן יהיה לשלם מיסים על מוצרי טבק ועישון שאינם מסומנים.
ההקלה בכל הנוגע לסיגריות, יינות ומשקאות חריפים, ניתנת לכל אדם שמעל גיל 18.
ש: האם ניתן לקבל פטור ממיסים עד 200 דולר לגבי חפץ ששווי הכולל מעל 200 דולר ולשלם מיסים על ההפרש?
ת: לא. במידה ששווי של חפץ עלה על 200 דולר, לא ניתן לקבל פטור ממיסים על 200 דולר ולשלם מיסים על ההפרש. אותו אדם יאלץ לשלם מיסים על סכומו הכולל של החפץ.
הצהרה על טובין שאינם פטורים ממס
ש: מי רשאי לעבור במסלול הירוק ומי צריך לעבור במסלול האדום?
ת: כאשר אדם עובר במסלול הירוק, הוא למעשה מצהיר שהוא נושא עימו רק חפצים וכמויות הפטורים ממיסים. כאשר אדם נושא עימו חפצים וכמויות מעל המותר, כלומר חפצים וכמויות שאינם פטורים ממיסים, עליו לעבור במסלול האדום ולהצהיר על כך.
ש: מה עושה אדם שלא יודע באיזה מסלול עליו לעבור?
ת: בכל מקרה שבו יש לאדם ספק באיזה מסלול עליו לעבור, האפשרות המומלצת והעדיפה היא לעבור במסלול האדום.
ש: כיצד אדם מצהיר על חפציו במקומות כניסה שאין מסלול אדום או ירוק?
ת: במקומות כניסה שלא נהוגה שיטת המסלול "האדום – ירוק", אדם הנושא חפצים וכמויות שאינם פטורים ממיסים, חייב להצהיר על כך בפני פקיד המכס הנמצא במקום.
ש: מהי הסנקציה המוטלת על אדם הנושא חפצים המחויבים ממיסים ולמרות זאת לא עבר במסלול האדום?
ת: אדם שייבא חפצים וכמויות שלא פטורים ממיסים ולא הצהיר על כך במסלול האדום, עובר עבירה שבגינה יחויב בקנס מנהלי ו/או העמדה לדין. כמו כן, רשאי המכס לחלט את המוצרים לטובת המדינה. במקרים של חילוט, רשות המכס נוהגת להציע לאדם שמידיו נתפסו המוצרים לשלם כופר כסף ולקבל לידו את המוצרים בחזרה.
במקרים מסוימים ניתן לסגור את העניין כבר במעמד התפיסה עצמו – לשלם את הקנס המנהלי ואת הכופר. במקרים אחרים העניין מובא בפני ועדת תפיסות, שתפקידה לקבוע את הענישה שתיושם באותו מקרה. בתקופת הביניים, המוצרים נשארים בידי המכס ומחויבים בדמי אחסנה.
יבואן יהלומים, שלא הצהיר על תכשיטים שלטענתו צורפו בטעות למשלוח יהלומים שהובא על ידו, התבקש לשלם כופר בגובה של למעלה מ – 400,000 ₪ על מנת שיוכל לשחרר את היהלומים מידי רשות המכס. במקרה אחר, תפסה רשות המכס חלקי אופנוע שיובאו על ידי נוסע (הגם שניתן להם אישור של משרד התחבורה) ולא הסכימה כלל לשחררם, גם לא כנגד תשלום כופר כסף.
ש: מה אני עושה אם ערך החפצים שהבאתי נמוך מ-200 דולר אבל פקיד המכס חושב אחרת ותופס אותם.
ת: רשות המסים מציינת כי "הערכת הטובין ביבוא האישי מתבססת בעיקר על חשבונית הרכישה/הקבלה, תוך בדיקת סבירות הערך המוצהר. מס שהוטל במדינת היצוא הכלול בחשבונית הרכישה/הקבלה הוא חלק מערך הטובין המיובאים. יחד עם זאת, אם קיבלת החזר מס במדינת היצוא, עליך להציג אסמכתא להחזר המס במועד הערכת הטובין כדי שמס זה, לא ייכלל בערך הטובין".
גם המכס יכול לטעות. רצוי, מראש, לשמור את כל חשבוניות הרכישה, על מנת שניתן יהיה להציגן בפני פקיד המכס. שנית, ניתן לפנות לגורמים הרלבנטיים באותו בית מכס (ועדת תפיסות) במכתב מנומק ולנסות לשכנע אותם בצדקת עמדתנו, או להגיע להסדר פשרה. כמובן, שתמיד ניתן לפנות לבית המשפט ולערער על החלטת המכס. יחד עם זאת, כדאי להביא בחשבון גם שיקולי עלות מול תועלת: לעיתים עלויות האחסנה של החפצים שנתפסו, בתקופת הביניים, עלולות להיות גבוהות יותר מהחיסכון של תשלום הקנסות.
ש: נניח שניסיתי להערים על המכס ולעבור בירוק. מה הסיכוי שלי להיתפס?
ת: ראשית, ראוי שלא לגנוב את אוצר המדינה גם אם לא נתפסים. שנית, מדובר בביקורות אקראיות שעורכים פקידי המכס במעברים, וגם בביקורת הנעשות על פי סימנים מחשידים שבהתנהגות הנכנס. מדובר על אלפי תפיסות בשנה, ולמי שנתפס זה די כואב...
ש: האם מותר להכניס כל מוצר למדינת ישראל?
ת: לא. בחוק ישנם איסורים והגבלות על מוצרי יבוא שונים. למשל, אסור להכניס לישראל חפצים גנובים, זיופים של מטבעות ומסמכים, כרטיסים ודברי פרסומת להגרלה והימורים שלא ניתן היתר מראש לעריכתם, זיופים של חשבון מכר, שקים משומשים ששימשו לאריזת חומר צמחי, סכינים (למעט אולר וסכינים המשמשים למקצוע או לבית), משבש מד מהירות לייזר, כלי ירייה דמוי עט או דמוי אקדח הזנקה או המופעל בגז, גז מדמיע שצורתו צורת כלי ירייה, משחקים אסורים, חומרי נפץ וחומרים מתלקחים, יצורים חיים כגון: נחשי צפע, ציוד משומש לגידול דבורים, חפצים המשמשים להכנת סם מסוכן או לצריכתו, חפצים המגלים הזדהות עם ארגון טרור או אהדה כלפיו, ועוד.
פריטים שייבואם מותנה באישור משרד ממשלתי
ש:האם ישנם חפצים המצריכים אישור מראש לייבואם לישראל, גם אם מדובר ביבוא אישי?
ת :כן, ישנם חפצים שמצריכים אישור של הרשויות המוסמכות, לדוגמא: ייבוא קורקינט ממונע, מותנה באישור משרד התחבורה; ייבוא רחפן מותנה באישור משרד התקשרות ורשות התעופה האזרחית; ייבוא צמחים מותנה באישור משרד החקלאות, ועוד.
חובת דיווח על הכנסת או הוצאת כספים לישראל וממנה שסכומם הינו 50,000 ומעלה ₪
ש: האם יש לדווח על כספים בעת כניסה או יציאה מישראל, וכיצד מדווחים על כך?
ת:כן, תושב ישראל היוצא או נכנס לישראל, ונושא עימו סכום כסף (מזומנים, המחאות בנקאיות, המחאות נוסעים), בסך 50,000 ₪ ויותר, חייב לדווח על כך. הדיווח נעשה לפקיד המכס באולם היוצאים או בעמדת הכניסה לישראל (כאשר אין עמדת מכס, במקומות היציאה), באמצעות טופס מיוחד שנקרא: "דיווח בדבר כניסה ויציאה של כספים". אדם הנכנס לישראל מדווח לפקיד המכס במסלול האדום, באמצעות טופס מכס 84.
במידה שבמקום הכניסה לא נהוגה שיטת המסלול הירוק – אדום, על אותו אדם לדווח לפקיד המכס הנמצא במקום הכניסה.
ש:האם יש לדווח על כספים הנשלחים בדואר?
ת:כן, על כספים הנשלחים בדואר יש לדווח לפקיד המכס הנמצא במקום קבלת המשלוח, באמצעות טופס מכס מיוחד, או לשלוח בדואר למוקד הארצי לאיסור הלבנת הון לפני מועד הוצאת הכספים מרשות השולח, או תוך 72 שעות משעת קבלת המשלוח.
ש:האם בכלל מישהו אוכף את הענין הזה?
ת: ועוד איך. המכס מבצע ביקורות גם בעניין הלבנת הון זה ומטיל קנסות על העבריינים. למשל, אדם שנתפס לפני זמן מה בנתב"ג עם 71 אלף יורו, נקנס ב-200 אלף ₪.
הסקירה לעיל הינה בבחינת תמצית. המידע הכלול בה נמסר למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין במידע כדי להוות ייעוץ משפטי. לקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לעו"ד גיל נדל - ראש תחום יבוא, יצוא וסחר בינלאומי במחלקת מיסים ותגמול בכירים. בדוא"ל [email protected] ו/או בטלפון 03-6089979.