אתמול התקיים בנמל אשדוד דיון בהשתתפות מועצת המנהלים של חברת נמל אשדוד בראשות אורנה הוזמן בכור, כמו גם נציגי הנהלה בכירים, ובין נציגי פורום לקוחות הנמל בהם דוד קסטל מאיגוד לשכת המסחר, אלעד נצר מהתאחדות התעשיינים ויורם זבה, נשיא לשכת הספנות שהוא גם יו״ר פורום לקוחות הנמלים. גבי בן הרוש נאלץ להיעדר ברגע האחרון.
במסגרת הפגישה, אשר תוארה ״כעניינית מאוד״, הועלו בפני נציגי חברת הנמל כל הבעיות והנושאים המטרידים ומעסיקים את לקוחות הנמל בצורה מסודרת. השאלות מטעם חברי הדירקטוריון נענו וזכו להבהרות ונראה כי היה רצון עז מטעם נציגי הנמל לשפר את המצב שהוא כיום רחוק מלהשביע רצון.
הנושאים שהועלו נחלקו לשלוש קבוצות עיקריות כאשר הקבוצה המשמעותית היתה תיאור הנזקים והבעיות הרבות שיש ללקוחות כיום עם נמל אשדוד. צוינה העלות הגבוהה של המתנת האניות שנאמדת בכ-900 אלף דולר ליום (עלות כוללת עבור בעלי האניות). לעלות זאת יש להוסיף את העיוות שחל בתעריפים לפיו ככל שההמתנה ארוכה יותר העלות גבוהה יותר - כלומר, הלקוחות משלמים על חוסר היעילות של הנמל.
התאחדות התעשיינים מעריכה בכחצי מיליארד שקל את הנזקים שנגרמים כאשר קיימת שביתה במשך השבוע הראשון לשביתה. כלומר, הנזקים עולים באופן אקספוננציאלי אם יש עיצומים או אין עבודה בנמל.
גם למובילים היבשתיים נגרם נזק כלכלי עצום. מדי יום הם מבצעים כ-13 אלף הובלות לכל ארבעת הנמלים ורובם ככולם הינן הובלות לאשדוד וחיפה עם הכנסות של מעל ל-30 מיליון שקל ליום. בגלל הבעיות שיש כיום בנמל ובגלל שחברות ההובלה אינן יכולות לחשב את זמני העבודה המדויקים ההוצאות עולות על הכנסות אלה.
כמובן, שבעלי אניות שנתקלים במחסור בשטחי עבודה אפקטיביים בנמלים משלמים עקב כך עלויות של ציוד ללא שימוש ומכולות שיוצאות ממחזור העבודה. אם עומדת מכולה בנמל ונשארת תקועה שם משלמים עבורה אחסנה והיא לא ״עובדת״. במקומה חייבת חברת הספנות להצטייד במכולות נוספות המהוות מרשם לבעיה לוגיסטית נוספת.
כדאי לציין שהנמל כבר מזמן הבטיח לעלות לגובה 5 בערוגות האחסון דבר שהיה מפנה שטח חיוני לעבודה נמלית. פעילות כזו מאפיינת כבר את כל הנמלים במזה״ת כולל גם נמל חיפה. בנוסף, פורום לקוחות הנמלים ציין כי לדעתו עדיין קיימות יותר מדי מכוניות בנמל אשר תופסות מקום ומפריעות לעבודה נמלית שוטפת.
ד״ר יורם זבה, יו״ר פורום הלקוחות, הבהיר במהלך הפגישה לחברי הדירקטוריון שבעיית המכולות הריקות שמאוחסנות עד לגובה 7 במסופים ליד הנמל היא בעיה קריטית שמעיקה מאוד על תפעול אניות המכולה ורחוקה מלהיות בעיה שולית בניגוד למה שרבים סוברים.
ד״ר זבה אמר כי ״בצד הבעיות מצאנו לציין לנכון בפני אנשי הדירקטוריון שלדעתנו הנמל חייב להתעקש על גיוס עובדים נוספים לנמל וכי המחסור בעובדים מורגש יום יום שעה שעה ומהווה מכשול ענקי בפני עבודה שוטפת של סחר החוץ הישראלי״.
נציגי הפורום ציינו עוד כי לפי דעתם חסרים לפחות עוד 20 ״ידיים״ ביממה לשם תפקוד הולם של הנמל, וטענו כי יש לנמל יכולת לשפר את ביצועיו באופן אובייקטיבי, והסיבות שאין שיפור נובעות מאי נקיטת פעולות ידועות. בנוסף, הבהירו נציגי הפורום כי פעילותו הנוכחית של הנמל עלולה להוות אינדיקציה שלילית לגבי העתיד.
הפורום גם הדגיש שהוא מודאג מצורת המשא ומתן בין כל הצדדים, גם בגלל זה שיותר מדי אנשים לוקחים בו חלק, וכי על המשא ומתן להיות מקצועי, אינטימי, בלתי פורמלי ומאפשר יצירתיות ללא מגבלות. אפשר לקבל אישורים ודעות שונות לאחר שצוות מצומצם יגבש באופן חופשי וללא לחץ את עיקרי הדברים. ד״ר זבה ציין כי ״צריך גם לזכור שהנמל הקיים נמצא היום בשלבי היערכות לתחרות עתידית כאשר השירות שהוא נותן ללקוחות היום עוד ייקבע את נאמנות הלקוחות לנמל בעתיד״.
נושא נוסף וחשוב לא פחות שעלה בדיון הוא שאומנם לפי חוק החברות הממשלתיות סעיף 4 א׳ חברת הנמל חייבת לפעול כמו כל גוף עסקי ולדאוג רק לרווחים אולם צריך לזכור כי לפני שנה קבעה ועדת הכספים של הכנסת בדיונים מפורטים - גם בהסכמת מנהל הנמל - שמרכיבי השירות חשובים מתוצאת הרווח. ״הנמל עובד בשירות סחר החוץ של מדינת ישראל שהוא שני שליש מהתוצר ושהוא פרנסת כל תושביה ולכן השירות שהוא נותן ללקוחות הוא פי אלפי מונים חשוב יותר מאשר רווחיות החברה״, ציין ד״ר זבה.
נציגי הפורום ציינו את האווירה הריאלית שהייתה לאורך כל הישיבה ואת הרצון והנכונות לשפר את המצב הבעייתי והקשה הנוכחי. הנציגים מקווים שתהיינה תוצאות חיוביות מהפגישה, והדגישו את תמיכתם בהיערכות הנמל לקראת התחרות העתידית. ״אנחנו יודעים היטב שהנמלים החדשים לא באו חס וחלילה במקום הקיימים, אלא בנוסף אליהם״.