על פי דיווחים באתרי חדשות בחו״ל המצב בים הבלטי הופך נפיץ, כאשר רוסיה מאיימת על שכנותיה, והעימותים סביב אניות ״הצי האפל״ שלה, גולשים לפעולות צבאיות.
פולין נאלצה להתערב אתמול כאשר אנייה השייכת לצי האפל של רוסיה ביצעה תמרונים חשודים בסמוך לכבל חשמל תת-ימי המחבר את פולין לשוודיה. במקביל, מתיחות חריפה נרשמה בין אסטוניה לרוסיה סביב ניסיונות של המדינה הבלטית לפעול נגד מכליות חשודות - עימות שהוביל למרדפים צבאיים אחר אניות בימים האחרונים.
דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, אמר אמש לעיתונאים כי ״רוסיה תגן על כלי השיט שלה בים הבלטי״, והוסיף בהתייחסות לאירוע אחר: ״כפי שהאירועים האחרונים, הקשורים לניסיון תקיפה פיראטי של אחת המכליות הראו – רוסיה הוכיחה שהיא מסוגלת להגיב בתקיפות רבה״.
מדובר בפעם השנייה השבוע בה רוסיה מאשימה את אסטוניה בפיראטיות. בישיבת מועצת הביטחון של האו״ם שנערכה ביום שלישי, כינה נציג רוסיה וסילי נבנציה את פעולת אסטוניה נגד מכלית רוסית ״השוואה למעשה פיראטי״.
באותו דיון הדגיש מזכ״ל האו״ם אנטוניו גוטרש כי ״האיומים על ביטחון ימי הופכים למורכבים ומקושרים יותר, ולכן נדרשת תיאום הדוק יותר וממשל ימי חזק יותר״. גוטרש הדגיש: ״ללא ביטחון ימי, לא ייתכן ביטחון עולמי״.
נזכיר כי בשבועות האחרונים הותקפו בצפון אירופה צינורות גז, כבלי חשמל ותשתיות תקשורת תת-ימיות - ככל הנראה עקב גרירת עוגנים של אניות סוחר. בעקבות כך, נאט״ו השיקה את מבצע "Baltic Sentry" – כוח הגנה ימי הכולל פריגטות, צוללות, מטוסים ימיים וכלי טיס בלתי מאוישים.
ראשי המדינות של דנמרק, אסטוניה, פינלנד, גרמניה, לטביה, ליטא, פולין ושוודיה פרסמו מוקדם יותר השנה הצהרה משותפת ובה נאמר כי ״השימוש של רוסיה במה שמכונה צי הצללים מהווה איום משמעותי לביטחון הימי והסביבתי בים הבלטי וברמה הגלובלית. מדובר בפרקטיקה פסולה המאיימת על שלמות התשתיות התת-ימיות, מגבירה את הסיכון מתחמושת כימית טבועה, ותומכת במימון המלחמה הבלתי חוקית שמנהלת רוסיה נגד אוקראינה״.