לין: החוק לעידוד השקעות הון לא יגשים מטרותיו

בדיון בוועדת הכספים אמר עו"ד אוריאל לין כי החוק החדש נוטש את היעד המרכזי של יצירת מקומות עבודה ועידוד הפריפריה. לין: כך לא בונים כלכלה בריאה


00:00 ,15.11.2010 מאת: מערכת פורט2פורט

בדיון בוועדת הכספים אמר עו"ד אוריאל לין כי החוק החדש נוטש את היעד המרכזי של יצירת מקומות עבודה ועידוד הפריפריה. לין: כך לא בונים כלכלה בריאה
 
מאיגוד לשכות המסחר נמסר כי, עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, אמר אתמול בדיון בוועדת הכספים של הכנסת שעסק בפרק עידוד השקעות הון בחוק ההסדרים, כי מטרות החוק ראויות אך החוק לא יגשים אותן. בחוק נקבעה הגדרה אליטיסטית ומצומצמת לעודד מפעלי תעשייה המייצאים 25% מהמחזור, חברות ננוטכנולוגיה וביוטכנולוגיה, כך שהמטרה של יצירת תשתית למקומות תעסוקה לא תוגשם.
 
לדברי לין, החוק המוצע נוטש את היעד המרכזי של יצירת מקומות עבודה ועידוד הפריפריה. נוצר מצב לפיו הטבות המס יזרמו בעיקר למפעלים החזקים במרכז הארץ, שאינם זקוקים להטבות מס מאחר והם מאד רווחיים. "במשרד האוצר מבקשים לבנות שיטה קלוקלת המזרימה את עיקר הטבות המס לחברות החזקות ביותר במרכז הארץ ולאחר מכן ישליכו כמה עצמות לפריפריה כדי להשקיט אותה, כך לא בונים כלכלה בריאה." אמר לין.
 
עוד מסר עו"ד לין כי "בעשור האחרון מגזר המסחר והשירותים ייצר פי עשרה מקומות תעסוקה מהתעשייה. אני בעד עידוד התעשייה אך אסור להתעלם משאר המגזר העסקי. יש לזכור שמגזר המסחר והשירותים מייצר 65% מהתוצר העסקי ומייצר 69% ממקומות העבודה במגזר העסקי, פי עשרה מהתעשייה".
 
בהתייחס להטבות המס שינתנו על פי קריטריון של 25% יצוא בלבד,  ננוטכנולוגיה או ביוטכנולוגיה מבלי לבצע כל השקעה אמר לין כי מדובר בהטבה מול ביצוע יצוא בלבד. "זהו הכישלון הגדול של החוק ולכן יש לצאת מהגישה המסורתית והמיושנת שלא הצליחה ולפעול בכיוונים חדשים לעידוד הפריפריה, כמו עידוד מפעל המייצר לשוק המקומי אשר מבצע השקעה חדשה, מכללה הפותחת סניף בפריפריה או קניון חדש בפריפריה המשדרג את איכות החיים ומייצר מקומות עבודה חדשים".
 
עוד ציינו באיגוד לשכות המסחר כי בדבריו בפני חברי וועדת הכספים אמר לין כי, באמצעות החוק החדש יוצרים מערכת מס לא שוויונית ומפלה בין הענפים השונים במגזר העסקי, גישה שאינה בריאה לכלכלה. "הצעת החוק מעוותת את מערכת המס בישראל ומשמעותה הינה יצירת מס חברות אפלייתי הפוגע בעיקרון השוויון של מערכת המס בישראל".
 
לין הדגיש כי הצעת החוק מפלה בין מגזרים שונים. ישנה אפליה לרעה של מגזר המסחר והשירותים לעומת התעשייה - מגזר המסחר והשירותים מייצר פי עשרה יותר מקומות עבודה מאשר התעשייה. ישנה אפליה לרעה גם של בתי המלאכה והתעשייה המסורתית המייצרת לשוק המקומי לעומת תעשיות הייצוא ושל יצוא השירותים, המהווה כיום לא פחות מ- 34% מכלל הייצוא הישראלי, לעומת יצוא מוצרי תעשייה. בנוסף, ישנה אפליה של חלק גדול מתחום ההיי-טק לעומת הביו טכנולוגיה והננו טכנולוגיה.
 
עוד הוסיף כי "אין לשינויים המוצעים במס החברות שום קשר לעידוד השקעות הון שכן מדובר בשינוי מס חברות נטו ואין כל צורך ליצור השקעות חדשות על מנת ליהנות מהטבות המס המופלגות, גם במישור מס החברות וגם במישור משיכת רווחים".