מכה שנייה לסמוטריץ': מליאת הכנסת הפילה את הרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי

דרמה לילית במשכן הכנסת. ברוב של 59 מתנגדים אל מול 23 תומכים, ביטלה אמש מליאת הכנסת את הצו של שר האוצר שביקש להעלות את תקרת הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל ל-130 דולר. המשמעות המיידית עבור הצרכנים: רף הפטור צונח בחזרה לרמה של 75 דולר בלבד


14:54 ,02.06.2026 מאת: מערכת פורט2פורט

מליאת הכנסת רשמה אמש (ב', 1 ביוני 2026) טלטלה כלכלית-צרכנית משמעותית, כאשר דחתה ברוב מוחץ את צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 4). הצו, עליו חתם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כחלק מהצהרותיו למלחמה ביוקר המחיה, ביקש להעלות את רף הפטור ממע"מ על קניות באתרי סחר בינלאומיים (כמו עלי אקספרס, Shein או Temu) מסכום של 75 דולר ל-130 דולר.

 

בעקבות ההצבעה והתנגדותם של 59 חברי כנסת, ההטבה פוקעת באופן מיידי, ותקרת המס על חבילות מחו"ל חוזרת רשמית לגובהה המקורי.

 

 

סיבוב שני של כישלון: מ-150 ל-130 דולר

 

זהו אינו הניסיון הראשון של משרד האוצר להעלות את תקרת הפטור שנתקל בחומה בצורה מצד חברי הכנסת – כולל מתוך שורות הקואליציה עצמה.

 

הניסיון הראשון (פברואר 2026): הכנסת ביטלה את הצו המקורי של שר האוצר, אשר הורה על הגדלת הפטור לרף חסר תקדים של 150 דולר.

 

הניסיון השני (אמש): לאחר שנבלם בפעם הראשונה, ניסה האוצר לבצע מהלך מרוכך וחתם על צו בגובה 130 דולר. אולם ועדת הכספים ומליאת הכנסת סירבו לקבל את המהלך החד-צדדי והעלו את הצו להצבעת ביטול ממוקדת.

 

 

"מסבסדים את סין על חשבון העסקים הקטנים בישראל"

 

ההתנגדות החריפה לצו נשענה על שני אדנים מרכזיים: הגרעון העמוק בקופת המדינה מחד, והפגיעה האנושה בקמעונאים המקומיים מאידך. על פי הערכות גורמי המקצוע, אובדן ההכנסות ממסים כתוצאה מהצו היה צפוי להגיע ללמעלה ממיליארד ש"ח בשנה (ויש שהעריכו זאת אף בכ-2 מיליארד ש"ח) - גירעון שהמשק הישראלי, הנמצא תחת עול תקציבי כבד, אינו יכול להרשות לעצמו.

 

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ חנוך מילביצקי, תקף בחריפות את המהלך מעל בימת הכנסת: "העלות של הצו המופרך הזה היא למעלה ממיליארד ש״ח למשק הישראלי. זהו צו שמסבסד קניות בפלטפורמות סיניות על פני העסקים הקטנים במדינת ישראל. זה לא מעודד כלום חוץ מצריכה עודפת ומיותרת. זו כלכלת בחירות שנועדה להשכיח את הכישלון של שר האוצר בטיפול בכל מה שקשור ביוקר המחיה".

 

גם בלשכות המסחר ובארגוני העסקים הקטנים והבינוניים הביעו סיפוק רב מההחלטה. ראשי הארגונים טענו בחודשים האחרונים כי מדובר ב"עיוות מרושע" המפלה לרעה את החנויות הפיזיות בישראל – בעוד העסקים בארץ נאלצים לשלם מע"מ ומסים מהשקל הראשון של הפעילות, המדינה מעניקה בפועל סובסידיות ופטורים לענקיות המסחר הזרות.

 

רוצים להעמיק בפרטים? תשאלו את דוק