יו״ר ענף מארגני התערוכות פרצה בבכי בוועדת הכלכלה: אין לנו ממה להתפרנס

ועדת הכלכלה המליצה להקים חדר מצב כלכלי שיאפשר מענה לפונים. כמו כן ממליצה הוועדה לשקול דחייה בתשלומי המע״מ ולהעביר מקדמות לעסקים בהתאם לדיווחיהם על הכנסות


08:52 ,14.07.2020 מאת: מערכת פורט2פורט

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח״כ יעקב מרגי, קיימה היום דיון שעסק בענפי המשק שנפגעו בצורה חמורה בחודשים האחרונים, מאי-יולי, כתוצאה מהוראת המדינה. היו״ר מרגי פתח ואמר כי הוועדה מקדישה זמן רב לטיפול בעסקים שנפגעו מהגבלות הקורונה, ושב וקרא לממשלה להפעיל חדר מצב כלכלי. ״לא יכול להיות שזה ינוהל רק על ידי אגף התקציבים״, אמר.

 

במהלך הדיון פרצה בבכי סגנית נשיא איגוד לשכות המסחר ויו״ר ענף מארגני התערוכות, ישראלה שטיר, ואמרה: ״אני לא יכולה יותר. ממה נשלם ונפרנס את האנשים? אני בגיל שאני לא יכולה יותר להתחיל מחדש״. בתגובה לכך הודיע היו״ר מרגי כי יפנה למשרד הבריאות כדי לבחון מתן תו סגול לעסקים מענף הכנסים, ולעסקים נוספים שטרם קיבלו את התו.

 

הישיבה התקיימה לבקשת ח״כ מיכל שיר וח״כ בועז טופורובסקי. ח״כ שיר אמרה כי היא מבקשת להתייחס למקצועות מבוססי קהל, שנפגעו בצורה הקשה ביותר, וביקשה לטפל בחברות כאלה טיפול בחשיבה רחבה.

 

ח״כ טופורובסקי אמר כי המדינה יודעת למצוא את כל השכירים והעצמאים כשצריך לקחת מהם כסף, ולכן עכשיו היא צריכה לתת להם כסף ישר לחשבון ואת ההתחשבנות לעשות בסוף הדרך.

 

סגנית נשיא התאחדות התעשיינים ובעלת קבוצת שטיר, ישראלה שטייר, סיפרה כי מאז 28 בפברואר החברה שלה בהדממה ואמרה: ״לא באתי לבקש כסף באתי לבקש לחזור לעבוד, למה נותנים לבתי כנסת ולקניונים לפעול ולנו לא?״. היא הוסיפה כי הוגש מתווה לתו סגול למשרד הבריאות, אך שם זה נעצר.

 

נשיא לה״ב, רועי כהן, הוסיף כי יש אמנם תכנית לטווח ארוך, אך 82 אלף עסקים נפלו בין הכיסאות ולא קיבלו מענה.

 

ח״כ איימן עודה אמר כי ״דיונים בכנסת ופגישות עם האוצר זה חשוב, אבל בשביל לעשות שינוי מהותי בעלי העסקים צריכים להיות ברחובות. רק לשבת בוועדות ולשכנע את האוצר לא יקדם את הזכויות שלכם, בלי מאבק אמיתי בשטח לא יהיה שינוי״, אמר.

 

ח״כ ניר ברקת אמר כי ״הבעיה שבאגף התקציבים חושבים איך לחסוך כסף, במקום לחשוב איך מונעים פשיטות רגל. אם המטרה היא לחסוך כסף אז הם עושים עבודה טובה, ואם המטרה להציל עסקים אז צריך למנוע פשיטות רגל, האצת צריכה והסבה מקצועית״.

 

מנכ״ל חברת תמם המכינה אוכל מוכן לטיסות, אילן אברהמי, אמר כי החברה הייתה מהראשונות להיפגע ותהייה מהאחרונות לחזור לעבודה. ״נפגענו ב-95% מהפעילות ואין שום מתווה שמפצה אותנו. מי שמשלמים את המחיר הם 500 העובדים שלנו שהאופק שלהם קודר ושחור״. היו״ר מרגי התייחס גם לכך ואמר כי המדינה צריכה לבחון להפעיל את החברה בהכנת אוכל לאזורים שנמצאים בסגר.

 

היו״ר מרגי סיכם את הדיון ואמר כי הוועדה מציינת לחיוב את צעדי הממשלה להגדלת הסיוע לעסקים, וממליצה להקים חדר מצב כלכלי שיאפשר מענה לפונים. כמו כן ממליצה הוועדה לשקול דחייה בתשלומי המע״מ ולהעביר מקדמות לעסקים בהתאם לדיווחיהם על הכנסות. כמו כן ביקש מרגי מלה"ב להעביר לוועדה מסמך המרכז את הכשלים בתוכנית והצעה לפתרונות. עוד הוא הוסיף כי הוועדה תובעת מהאוצר לפרוס את תשלומי האגרות עד סוף יוני 2021 ותבקש מהממשלה להציג את התוכנית הכלכלית לחברי הכנסת בוועדת הכלכלה. הוא אף שב והזכיר כי לקח על עצמו לבחון מתן תו סגול לענפים שלא קיבלו זאת עדיין, וקרא לממשלה לבחון מתווה פיצוי מדורג.