טוענים כי כושר התחרות של עשרות מפעלי כימיה, פלסטיק ומתכת ייפגע קשות. קוראים לממשלה לקבוע יעד של חסכון באנרגיה בתעשייה ובמשק ולגוון את סל תשומות האנרגיה במדינה
מפעלי התעשייה ייאלצו לשלם תוספת של כ-300 מיליוני שקלים בשנה בשל העלייה האחרונה בשיעור של 8% בתעריפי החשמל, שנכנסה לתוקף ב-18 בספטמבר השנה. כך טוען משה כהן, יו"ר ועדת האנרגיה בהתאחדות התעשיינים ומנכ"ל יהודה רשתות פלדה, בהסתמכו על תחשיב שערכו כלכלני ההתאחדות.
לדבריו, הזינוק החד במחירי החשמל מתחילת 2007 גורם לפגיעה קשה בכושר התחרות של התעשייה הישראלית במיוחד בענפי הכימיה, פלסטיק, מתכת ופלדה שהינם צרכנים חשמל כבדים.
כהן קורא לממשלה לקבוע יעד של חסכון באנרגיה בתעשייה ובמשק בשיעור של 20% עד שנת 2020, (כפי שהוחלט באיחוד האירופי), זאת תוך התוויית מדיניות ארוכת טווח עקבית ומפורטת וכן קביעת מכלול פעולות לצורך השגת יעד זה. לדעת כהן, פעולות אלה צריכות להתבצע ב-3 מישורים עיקריים: תמריצים ממשלתיים, לעידוד חיסכון באנרגיה, חינוך והסברה ורגולציה (תקנות וחקיקה).
כהן טוען, כי ההתייקרות המשמעותית במחירי הנפט בעולם מחייבת את חברת החשמל, משרדי הממשלה וכל הנוגעים בדבר, לפעול לזירוז הגעת הגז הטבעי והסרת החסמים המעכבים את הרחבת השימוש בגז הטבעי בתחנות של חברת החשמל. מדובר בעיקר בבעיות טכניות בהגעת הגז הטבעי לתחנות הכוח של חברת חשמל.
בנוסף, על הרשות לחשמל להבטיח את מימוש התחייבותה של חברת החשמל להציג תוכנית התייעלות מפורטת ולבצעה, זאת תוך מעקב הדוק אחר יישום צעדי החברה בתחום זה. זאת, על מנת להפחית את הוצאות החברה, ולהביא לירידה בתעריפים.
יו"ר ועדת האנרגיה בהתאחדות התעשיינים מציין כי אמנם עליית מחירי הנפט משפיעה על תעריפי הדלקים והחשמל בכל המדינות. אולם מדינות רבות נהנות מייצור חשמל באמצעות סל תשומות אנרגיה מגוון, הגורם לכך שעליית מחירי החשמל בהן מתונה בהרבה. לדוגמה: צרפת, בלגיה ושוויץ מייצרות חלק משמעותי מהחשמל באנרגיה גרעינית ומדינות סקנדינביה מפיקות חלק ניכר מהחשמל באנרגיית הידרו.
מניתוח הנתונים שבבסיס העדכון השוטף עולה כי ההתייקרות המשמעותית נרשמה במחירי הסולר - 5.76% והפחם - 6.88% ואילו מחיר הגז הטבעי ירד ב-3.17% ותרם לריכוך עליית התעריפים.
כהן ציין, כי משקל הגז הטבעי מהווה כיום כ-20% בלבד מסל הדלקים של חברת החשמל לייצור החשמל, אולם בהתאם להגעת הגז המצרי ולהמשך הקמת מערכת ההולכה, אמור משקלו של הגז הטבעי בסל הדלקים של החברה לגדול באופן משמעותי.
יצוין כי בשנה האחרונה שילמה התעשייה 7 מיליארד שקל עבור הוצאות אנרגיה.