"לא נשלים עם התוכנית להעביר לשדה התעופה חיפה מטוסים קלים משדה דב ומשדה התעופה בהרצליה. לא ניתן לזה יד. אנחנו לא החצר האחורית שתל אביב והרצליה זורקות אליה את המטוסים שמעכבים להן את הפיתוח הנדל"ני. בצפון דרוש שדה תעופה בינלאומי, לא מגרש חנייה למטוסים קלים. הקמת שדה תעופה בינלאומי תביא בעקבותיה עשרות אלפי מקומות עבודה לצפון".
כך התריע נשיא לשכת המסחר והתעשייה חיפה והצפון דוד קסטל בכנס אנשי העסקים שארגנה הלשכה בסוף השבוע האחרון. בכנס נטלו חלק אנשי עסקים, מנהלים ומנכ"לים, ראשי ערים וראשי ארגונים כלכליים.
קסטל הזהיר עוד, כי לשכת המסחר תתנגד לכל ניסיון לעכב את הקמת נמל המפרץ: "כדי למנוע שקיעה של כלכלת הצפון, אנחנו חייבים לפתח את הנמל הקיים ולבנות נמל חדש. אם אוניות גדולות יוכלו להיכנס רק לאשדוד, נראה עזיבה של מפעלים ועסקים דרומה. אנחנו ניאבק במי שינסה לעכב את פיתוח המנוע הכלכלי הזה, החיוני כל כך לכלכלת הצפון".
הוא הוסיף, כי התנהלות הממשלה בנושא הגז הטבעי גובלת במחדל לאומי. ההקפאה של פיתוח שדות הגז, בעקבות עמדת הממונה על ההגבלים העסקיים, גורמת לתעשיינים להפסד של מיליארדי שקלים בשנה, אובדן מקומות עבודה והקטנת האפשרות להפחית זיהום אוויר.
בכנס אמר אמר נשיא איגוד לשכות המסחר, עו"ד אוריאל לין: "ממשלה לא בונה כלכלה, אבל יש לה אחריות לבניית התשתית הכלכלית, ליצירת התנאים שיאפשרו למגזר העסקי לעבוד. אנחנו יכולים להגיע לצמיחה של 10% אם לא יפריעו למגזר העסקי להתפתח".
לין סקר את הפוטנציאל האדיר של פיתוח קשרים עסקיים עם סין, ובמיוחד הבאת תיירים מסין לישראל.
אלוף (מיל.) יעקב עמידרור, היום חוקר בכיר במכון בגין-סאדאת באוניברסיטת בר אילן, ולשעבר היועץ לביטחון לאומי, הרצה על מקומה של ישראל לנוכח השינויים במזרח התיכון. עמידרור אמר בכנס, כי הגל ההיסטורי העובר על המזרח התיכון גדול על כל העולם ועל כל המעצמות, ובוודאי עלינו בישראל.
עמידרור התריע עוד, כי ההסכם שאליו הגיע אובמה עם איראן יוביל לאיראן גרעינית תוך 10-15 שנים, והמצב במזרח התיכון יהיה אז גרוע פי 10. הדינמיקה השיעית, מגובה בפצצת גרעין יוצרת, כלשונו, קטסטרופה במזרח התיכון.
ד"ר יוסי בכר, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר וכיום יו"ר הדירקטוריון של בנק דיסקונט, אמר כי מיסוי העשירים העשירונים העליונים לא יביא לצמצום פערים בחברה הישראלית. היכולת לצמצם פערים באמצעות מיסוי מוצתה כמעט עד תום. לדבריו, גם מע"מ על מוצרי יסוד לא יפתור את הבעיה. זה צעד שאסור לעשותו והוא מקווה כי מדובר בהצהרות בלבד, כי אסור לפגוע במע"מ אחיד. ד"ר בכר העריך עוד כי לאורך זמן יש לצפות להתחזקות השקל. גם הוא הלין על כך שלא פונים די לשוקים במזרח.
לדבריו, תמונת המאקרו של כלכלת ישראל מאוד חיובית, הבעיות שעלולות לעורר דאגה הן האזור הלא יציב מבחינה מדינית-ביטחונית שאנו נמצאים בו והפערים החברתיים: "מה שתסכל הוא שהפתרונות ידועים, אבל לא מיישמים אותם".
בצד הצגת אי הוודאויות במישור המדיני-ביטחוני והכלכלי, הציג ד"ר רועי צזנה, חוקר עתידים בסדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה וביטחון באוניברסיטת תל אביב, את השפעת ההתפתחויות הטכנולוגיות גם על עולם העבודה. לדבריו, אנחנו מתקדמים במהירות לקראת מצב שבו מחשבים מתחילים ללמוד אותנו ולבצע פעולות קוגניטיביות מורכבות שכיום רק בני אדם מסוגלים להוציא לפועל.