תקלות חוזרות ונישנות בהפעלת מערכת "נתבים" של משרד הביטחון גורמת לחובות של עשרות מיליוני שקלים עבור חברות הובלה והסעות.
המערכת הממוחשבת אמורה לייתר את הצורך בניירת כלשהי מצד מובילים ומסיעים, בהחליפה את מסמכי הזמנת העבודה. אולם חברות רבות מתלוננות על כך שהמערכת מלאה באגים ואינה מבצעת את מלאכתה.
השבוע שלח יו"ר מועצת המובילים והמסיעים גבי בן הרוש מכתב תלונה חריף בנושא לראש ענף שינוע במשרד הביטחון גידי גופר, בדרישה לעצור את השימוש במערכת ולקיים פיילוט בכדי לעלות על כל התקלות ולהסדיר אותן.
בן הרוש: "משרד הביטחון השקיע 30 מיליון שקל במערכת, מבלי להתייעץ עם בעלי המקצוע. הצעתי למשרד לעשות לפני עליית המערכת לאוויר פיילוט עם אוטובוסים ומובילים, כמו שעשו עם מערכת הטוס בנמלים. הם לא הסכימו.
"לפני שלושה חודשים, בגלל הבעיות של המערכת, משרד הביטחון לא שילם לספקים והיינו תקועים עם 90 מיליון שקל. בעקבות פניות חוזרות ונישנות, משרד הביטחון התרצה ונתן לספקים מפרעות על כ-80% מהסכומים.
"הבעיות נמשכות. מתקנים נתון אחד וצצים עשרה באגים חדשים. חברות אוטובוס ותובלה תקועות היום עם עשרות אלפי תעודות שאי אפשר להעביר אותן. אני מקבל טלפונים יום ולילה. להערכתי, אנחנו תקועים עם 40 מיליון שקל מול משרד הביטחון. לגבי חברה קטנה, זה יכול להתבטא בקריסה מוחלטת, בגלל החוסר התזרים השוטף".
במכתב לגופר פירט בן הרוש שורה של תקלה שיצרה מערכת "נתבים", ביניהם אי חישוב קילומטראז', תחשיבים שגויים, אי התאמה עם דיווחי קצינים בשטח, ועוד. "המצב הכלכלי אליו נקלעו חברות ההובלה וההסעה", כתב, "הינו בלתי נסבל - חשבונות בהיקף של מיליוני שקלים אינם נפרעים ומנהלי חברות משדרים מצוקה שאין להתעלם ממנה".
בכדי להתמודד עם הבעיות, תזמן מועצת המובילים דיון חירום בתחילת שבוע הבא, על מנת לגבש הנחיות לספקי משרד הביטחון.
בן הרוש מסיים את מכתבו מדרישה ממשרד הביטחון לדחות את ההפעלה השגרתית של המערכת ובמקביל לקיים פיילוט מאורגן לבחינת כל התקלות ולגבש פתרונות בהתאם.