גד שפר, היו"ר החדש של אגוד המשתמשים: חברות ספנות מפחדות להגיע לישראל מחשש לשביתה

שפר: חברות ספנות בינ"ל מפחדות להגיע לישראל מחשש לפרוץ שביתה גדולה בנמלים; לשכת הספנות בתגובה: מישהו חייב לשלם את מחיר השביתה וחברות הספנות מסרבות לעשות זאת יותר


00:00 ,24.01.2005 מאת: מערכת פורט2פורט

שפר: "חברות ספנות בינלאומיות מפחדות להגיע לישראל מחשש לפרוץ שביתה גדולה בנמלים"; גד שפר מציע את שירותי התיווך שלו לגורמים הקשורים למו"מ על עתיד הנמלים; נשיא לשכת הספנות בתגובה: מישהו חייב לשלם את מחיר השביתה וחברות הספנות מסרבות לעשות זאת יותר; האוצר: בחודשים האחרונים מתנהל מו"מ מורכב ביותר
 
חברי הועד המנהל של לשכת המסחר והתעשיה בחיפה והצפון קבלו ביום חמישי האחרון את הצעת הנשיא החדש של הלישכה, עודד פלר, והחליטו למנות את  איש העסקים גד שפר, ליו"ר אגוד המשתמשים בהובלה ימית. ההחלטה התקבלה פה אחד. גד שפר מחליף בתפקיד את אייל מלמוד שכיהן בתפקיד בשנים האחרונות. באותו מעמד נבחרו אורי ברי וגד שפר כסגני נשיא לישכת המסחר והתעשיה חיפה והצפון.
 
מיד לאחר היבחרו כיו"ר אגוד המשתמשים בהובלה ימית שלח גד שפר מכתבים דחופים לשרי האוצר והתחבורה, ליו"ר ההסתדרות, לנשיא התאחדות התעשיינים, לנשיא אגוד לשכות המסחר, למנכ"ל רשות הנמלים, ליו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, לראשי הנמלים של חיפה ואשדוד ולחברי הועדים בנמלים אלה.
 
במכתבים אלו מביע גד שפר את דאגתו הגדולה מכך שבימים האחרונים "נשמעים קולות, בעיקר ממשרד האוצר, על כך שחייבת לפרוץ שביתה שתימשך מספר ימים, על מנת להגיע להסדר משביע רצון עם עובדי הנמלים באשר לאופן תפעול הנמלים במתכונת החדשה וכן על אופן ניהול נכסי הנמלים בעתיד".
 
"אין איוולת גדולה מכך", מתריע גד שפר. "אסור בתכלית האיסור להגיע למצב שתפרוץ עוד שביתה. מי שאומר כך וחושב כך, מנותק מהמציאות הקשה והכואבת שהיבואנים והיצואנים חווים מדי יום. המצב שלנו מול יבואנים ובעלי חברות ספנות בעולם – קשה מנשוא".
 
"אנחנו יושבים על חבית של חומר נפץ ואם, חלילה, תפרוץ שביתה ולו של יום אחד, הנזקים לתעשייה, לחקלאות, ליבואנים וליצואנים תהיה קשה מנשוא. לכן, כיו"ר חדש לאגוד המשתמשים בהובלה ימית, אני מציע את שירותי התיווך שלי לכל הצדדים הקשורים למו"מ. אני מוכן ומזומן לעמוד לשירותכם בכל עת שתבקשו" , כתב גד שפר לכל הנוגעים למו"מ על עתיד הנמלים.
 
שפר ציין כי לחשש משביתה אפשרית ישנן השלכות מעשיות כבר בימים אלו. "רק אתמול התבשרנו שחברת ספנות בינלאומית הכריזה, באמצעות הסוכן שלה בארץ, על "תום מסע" בנמל חיפה בעוד שבשטר המטען שלה היא התחייבה כלפי הלקוחות שלה לפרוק סחורות גם בנמל אשדוד. חברת הספנות נימקה את צעדה זה בחשש שמא תיקלע לתוך שביתה גדולה הצפויה לפרוץ, לדעתה, בכל יום". באותו ענין שלח היום מנכ"ל אגוד המשתמשים בהובלה ימית, דב מרום, מכתב חריף אל מנהל הסוכנות המייצגת את אותה חברת ספנות, בו נאמר כי ההכרזה על תום מסע בנמל חיפה בלבד אינה מקובלת כלל על האיגוד, שכן החשש על פרוץ שביתה אינה סיבה להכרזת תום מסע בנמל אחד בישראל.
 
מרום כתב: "חשש זה עשוי להימשך עוד כחודש ימים עם מועד כניסת החוק לשינוי מבנה הנמלים לתוקף. ברור שלא יתכן שכל האוניות המגיעות לארץ יכריזו על תום מסע עקב חשש זה... אם החלטתם לפקוד נמל אחד בישראל עליכם להחזיר לבעלי המטענים שקיבלו מכם שטר מטען לנמל אשדוד, את הפרש ההובלה היבשתית שנגרם להם עקב הפריקה בנמל חיפה. לפיכך, אבקשך להודיע ללקוחותיכם על ביטול הכרזת תום מסע עקב החשש משביתה".
 
מיקי פנקס, מנהל אגף הלוגיסטיקה והייצוא במפעלי נייר אמריקאיים ישראליים בע"מ וחבר הנהלת אגוד המשתמשים בהובלה ימית, גילה היום כי בימים האחרונים הוא עד לתופעה חדשה: חברות ספנות בעולם מסרבות  לחתום על חוזי חכירה להובלת סחורות שיעדם נמלי ישראל והכל – בגלל החשש של פרוץ שביתה חריפה בנמלי ישראל. לדבריו, מזה כשבועיים הוא מתקשה בהשגת אוניה שתוציא מהארץ משלוח של כמה אלפי טון סחורה לחו"ל.
 
 
גנצרסקי: מישהו חייב לשלם את מחיר השביתה וחברות הספנות מסרבות לעשות זאת יותר
 
לשכת הספנות מזהירה, מאז יולי 2004 עת עבר חוק הספנות והנמלים בכנסת, הן את הממשלה והן את משתמשי הנמלים שתסריט שלפיו חברות ספנות תפסקנה לפקוד את נמלי ישראל בשל החשש לפריצתה של שביתה "פראית" או מתוכננת בנמלים, הינו תסריט אפשרי. אמר נחום גנצרסקי בתגובה לדברים. "אנו גם התרענו, לא אחת, שהמו"מ שמתקדם באופן איטי, אם בכלל, חייב להסתיים בהקדם האפשרי ולא להיגרר עד לקראת החלת החוק, אך זה לצערנו לא נקלט", הוסיף גנצרסקי.
 
"יתר על כן", הוסיף נשיא לשכת הספנות, "לפני פריצתה של השביתה האחרונה בנמלים, שהחלה בעקבות פעולות חקיקה שנקטה הממשלה, פקידי האוצר נתנו לחברות הספנות להבין שהממשלה/רשות הנמלים תכסה ותפצה עבור כל הוצאה צפוייה נוספת כתוצאה מהשביתה".
 
"לצערי, חברות הספנות עדיין לא פוצו על נזקי השביתה בגלל משחקי כח שבהם כל צד "מגלגל את הכדור" לפתחו של הצד השני. יתר על כן, חברות הספנות מסרבות לקחת כל חלק ב"משחק" ועל כן הן נוקטות בצעדי זהירות מקדימים. אני לא אהיה מופתע אם חברות הספנות תחלטנה, במידה ותפרוץ שביתה בנמלים, להגדיל את גובה החיובים המקומיים שהן גובות מהלקוחות הישראלים, על מנת להבטיח לכסות את ההוצאות הנוספות הבאות בעקבות שביתה. מישהו חייב לשלם את מחיר השביתה וחברות הספנות מסרבות לעשות זאת יותר", סיכם גנצרסקי.
 
 
האוצר: בחודשים האחרונים מתנהל מו"מ מורכב ביותר
 
בתגובה לדברי יו"ר איגוד המשתמשים שבאוצר, כביכול, נטען כי חייבת לפרוץ שביתה שתימשך מספר ימים, על מנת להגיע להסדר משביע רצון עם עובדי הנמלים, ציין דובר האוצר כי בחודשים האחרונים מתנהל מו"מ מורכב ביותר המתייחס למכלול הנושאים הנוגעים להסדרת המעבר של הנמלים לחברות ממשלתיות. לדבריו, במסגרת המו"מ התקיימו עשרות פגישות ונקבעו פגישות נוספות וכי המו"מ מתרכז בעיקר בזכויות העובדים בחברות החדשות ובמהלכו הוצעו לנציגיהם הצעות נדיבות ביותר בתחום זה.
 
"משרד האוצר דוחה מכל וכל את הטענה כאילו הוא חפץ בשביתה. שביתה בנמלים תגרום נזקים עצומים למשק ולאזרחים. שאיפתנו היא להגיע מוקדם ככל האפשר להסדרת הנושאים שבמחלוקת, וזאת עוד קודם לכניסתו של החוק לתוקף ב-17/02/2005 המחייב פיצול של הנמלים ומעבר לחברות נפרדות".