פרסום תעריפי הספוט השבועי של בורסת השילוח של שנחאי בסוף השבוע מציג תמונת מצב סוערת במסחר הטרנס-פסיפי. תעריפי ההובלה מסין לחוף המערבי של ארה״ב זינקו ב-31% תוך שבוע, בעוד התעריפים לחוף המזרחי קפצו ב-22%, על רקע ריצה קדחתנית של היבואנים לנצל את חלון ההזדמנויות של 90 ימי הקלה במכסים.
גם מדד הספוט של Drewry שפורסם אתמול הצביע על עליות חדות. תעריפי ההובלה במסלול שנחאי - ניו יורק עלו ב-19% - תוספת של 704 דולר לכל מכולה בת 40 רגל והגיעו ל-4,350 דולר. במסלול שנחאי לוס אנג׳לס נרשמה עלייה של 16% או 423 דולר, לרמה של 3,136 דולר ל-FEU.
״בהתאם להתפתחויות האחרונות במלחמת הסחר בין סין לארה״ב, אנו צופים עלייה נוספת בתעריפי הספוט הטרנס-פסיפיים בשבוע הקרוב, בשל מחסור בקיבולת״, ציינו בסוכנות Drewry.
החל מיום רביעי האחרון, מטענים היוצאים מסין לארה״ב כפופים למכסי יבוא בגובה של 30% - ירידה חדה מהמכסים בגובה 145% שהיו בתוקף במשך שישה שבועות. שתי המדינות הכריזו ביום שני על הסכם הפוגה זמני שמפחית את שיעורי המכס למשך שלושה חודשים.
״על אף שאנו מצפים מחברות הספנות להחזיר קיבולת ולהפעיל אניות גדולות יותר בקווים הטרנס-פסיפיים, חשוב לזכור כי מיקומן מחדש של מכולות ואניות לאחר קיצוץ כה חד בקיבולת עלול לקחת זמן״, נכתב בדו״ח חדש של HSBC שפורסם אתמול. הבנק מזהיר מהיווצרות עומסים וסתימות בתפעול הנמלים ובשרשרת האספקה ביבשה – תופעה שזכורה היטב מתקופת הקורונה.
בנק HSBC צופה כי העלאות המחירים שתוכננו לאמצע מאי ותחילת יוני יתממשו במלואן, ומציין כי מניות חברות הספנות העולמיות כבר עברו את רמות השיא שנרשמו לפני ״יום השחרור״, מה שמעיד - לפחות חלקית - על שיפור משמעותי בציפיות השוק.