85.1% מכלל יצוא מאה היצואנים המובילים יועד לשלושה גושי הסחר: אירופה, צפון אמריקה ואסיה ברבעון הראשון. היצוא לשבע מדינות היעד גדל בשיעור של 16%
לאחר עליות תלולות בייצוא בשני הרבעונים האחרונים של 2007, התמתן גידול היצוא. סך היצוא של 100 יצואני הסחורות המובילים בתעשייה ברבעון הראשון של 2008 עמד על 6.53 מיליארד דולר, המהווה כ-67.3% מסך היצוא התעשייתי- כך מסר בני פפרמן, מנהל מינהל מחקר תכנון וכלכלה במשרד התמ"ת.
פפרמן מציין כי בהשוואה לרבעון הקודם גדל היצוא בקרב היצואנים המובילים רק בכ-2.6%, ואילו כלל היצוא התעשייתי ירד בשיעור של 1.7% בהשוואה לרבעון הקודם. בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד עלה יצוא המובילים ברבעון הראשון של השנה בכ-24.1% ,זהו שיעור דומה לסך היצוא התעשייתי אשר גדל בשיעור של כ-25% (בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד). היחלשות הדולר פגעה באטרקטיביות של השוק האמריקאי והביאה לעצירת התנופה בגידול הייצוא לארצות הברית בשנים האחרונות.
כך עולה מניתוח מדד 100 יצואני הסחורות המובילים בתעשייה המתפרסם זו הפעם הרביעית על ידי מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת.
ברבעון הראשון של 2008 ניכרת ירידה חדה בייצוא מוצרי הטכנולוגיה העילית. חלקן של כלל מוצרי העילית בסך היצוא ברבעון הראשון ירד מ-60% ברבעון מקביל ב-2007 ל-49% בקבוצת מאה המובילים, ומ-47% ל-42% בכלל היצואנים.
המדד בתחום ענפי הטכנולוגיה המעורבת עילית מראה עלייה של 12.5% ביצוא ברבעון הראשון לעומת הרבעון הקודם, וגידול של 49% לעומת התקופה המקבילה בשנת 2007. התחום ממשיך עלייה רצופה ומשמעותית מהרבעון השלישי של 2007.
המדד בתחום הטכנולוגיה המעורבת מסורתית מראה עלייה מרשימה של 14% לעומת הרבעון הקודם, וגידול של 68% לעומת התקופה המקבילה בשנת 2007. התחום ממשיך עלייה רצופה מהרבעון הראשון של 2006 ומשקלו ביצוא מאה המובילים הגיע ל-%23 המהווה שיא כל הזמנים לתחום זה.
בתחום הטכנולוגיה מסורתית ירד היצוא ב-5% ברבעון הראשון לעומת הרבעון הקודם, וב-%9 לעומת התקופה המקבילה בשנת 2007. היקף היצוא הגיע כמעט לרמתו ברבעון הרביעי של 2005. משקלו בייצוא מאה המובילים הגיע ל- %2.7 המהווה נקודת שפל של כל הזמנים לתחום זה
85.1% מכלל יצוא מאה היצואנים המובילים יועד לשלשה גושי הסחר: אירופה, צפון אמריקה ואסיה ברבעון הראשון של שנת 2008. מגמת היחלשות מעמדם של גושי סחר אלו נמשכה, לאחר שברבעון מקביל אשתקד הם היוו כ- 88% ובשנת 2007 כולה הם היוו 86.3% מסך היצוא של מאה היצואנים המובילים. לחילופין, ניתן לומר כי חלקם של שאר האזורים נמצא בתהליך של גידול שהגיע ברבעון הראשון של 2008 לשיעור של 14.9% מסך היצוא של מאה המובילים.
ברבעון הראשון גדל חלקה של אירופה וקטן חלקה של צפון אמריקה. שיעורי היצוא בין שלושת גושי הסחר: אירופה, צפון אמריקה ואסיה היו 46.3%, 36.4%, 17.4% בהתאמה.
ביצוא לאסיה העלייה הייתה מתונה בכל סוגי הטכנולוגיות חוץ מהטכנולוגיה המסורתית, המהווה רק 2% מהיצוא לאסיה, בה הייתה ירידה של כ-%20 בהשוואה לרבעון קודם.
משרד התמ"ת הגדיר שבע מדינות יעד לקידום היצוא: ברזיל, הודו, וייטנאם, מקסיקו, סין, קוריאה ורוסיה. סך היצוא למדינות היעד בקרב מאה המובילים הגיע ל-866 מיליון דולר המהווה כ-13.3% מסך היצוא. זהו שיעור גידול של 16% בהשוואה לרבעון קודם ו-54% בהשוואה לרבעון מקביל אשתקד.
בחינת התרומה לפי מדינות מעלה כי כל המדינות פרט לסין תרמו לגידול המדד ביחס לרבעון קודם בין מדינות היעד סין, שהובילה בהיקף היצוא ב-2007, נסוגה למקום הרביעי תוך צמצום של 5% ביצוא ב-2008, בהשוואה לרבעון קודם, וצמצום ב-16% לעומת רבעון מקביל. %76 מהיצוא לסין הוא בתחום מוצרי הטכנולוגיה העילית. יש לציין את רוסיה שבה הרכב המוצרים המסורתיים הוא הגבוה ביותר מכל המדינות (22%).
רבעון ראשון 2008: ירידה חדה בייצוא מוצרי הטכנולוגיה העילית
85.1% מכלל יצוא מאה היצואנים המובילים יועד לשלושה גושי הסחר: אירופה, צפון אמריקה ואסיה ברבעון הראשון. היצוא לשבע מדינות היעד גדל בשיעור של 16%
00:00 ,21.09.2008
עשוי לעניין אותך
דובאי: גידול בסחר בבורסת היהלומים בחציון
RJ החלה להפעיל טיסות לקייב
מצרים: גידול של 64% בסחר עם הודו בשנת 2007
שר התמ"ת נפגש עם סגן נשיא האייר
סין: החל משנת 2009 יחול "חוק 24 השעות" בהכנסת מטענים
היבוא בשנת 2007: סין במקום השני עם 4.6 מיליארד דולר