נסיעות המבחן של רכבת העמק בין חיפה לבית שאן שהחלו לאחרונה מפיחות תקווה בקרב תעשייני הצפון. מלשכת המסחר והתעשייה חיפה והצפון נמסר כי קיימת ציפייה שרכבת העמק תקל על העומס בכבישים ועל העברת סחורות למרכז הארץ. בד בבד ההערכות הן שלאורך תוואי המסילה יקומו מרכזים מסחריים ומפעלים שימנפו את כלכלת הצפון. החיבור של מסילת העמק צפוי להפחית גם מהעומס שיוצרות רכבות המשא בקו החוף.
"המגזר בעסקי בצפון משווע למנופים כלכליים, שיאפשרו צמיחה והרחבה של העסקים וגידול באפשרויות התעסוקה" אמר דוד קסטל, נשיא לשכת המסחר. "רכבת העמק אינה רק קשר תעבורתי בין חיפה לעפולה ולבית שאן. היא ראשיתו של סיכוי לפתח קשרי מסחר עם המזרח התיכון כולו. רכבת העמק תחזק את מעמדם של נמל חיפה ושל נמל המפרץ, הנמצא עתה בבנייה, ותהפוך את חיפה לשער הכלכלי של המזרח התיכון ולציר בינלאומי בין אירופה למזרח התיכון. העברת סחורות מאירופה דרך נמל חיפה באמצעות רכבת העמק לירדן וממנה לכל האזור, תאפשר מסלול שיקצר את זמן העברת המטענים . האיחוד האירופי בדק בשעתו את הפוטנציאל ומצא שיש הצדקה כלכלית לרכבת העמק כפרויקט בינלאומי".
"המשמעות של הפעלה סדירה של רכבת העמק היא שדרוגו של המרחב הכלכלי של צפון הארץ" מסכם דוד קסטל.
הרכבת החיג'אזית שנסעה בתחילת המאה הקודמת בתוואי חיפה דמשק הפסיקה את פעולתה עם קום המדינה, לאחר 44 שנים שנות פעילות. הרכבת הביאה בשעתה לחיפה התפתחות ושגשוג ושמה את חיפה על המפה הבינלאומית. התקווה היא שרכבת העמק החדשה תגיע לאירביד שבירדן, ותסיע סחורות ונוסעים גם ליעדים אחרים ותביא לתנופת פיתוח דומה.