רכבת ישראל הובילה לראשונה מטענים בקרונות דו-קומתיים

הרכבת, שיצאה מנמל מספנות ישראל לכיוון קריית גת, נשאה מתקנים דו-קומתיים שמאפשרים להכפיל את כמות סלילי הפלדה המובלים בכל קרון. שרת התחבורה רגב: ״הרכבת היא עמוד השדרה של מערך התחבורה הלאומי בהסעת נוסעים, והחזון שלי הוא שהיא תמלא גם תפקיד מרכזי בהובלת מטענים״


09:05 ,07.07.2025 מאת: רכבת ישראל

רכבת מטען מתקדמת הכוללת מתקנים דו-קומתיים להובלת מטענים יצאה היום לדרך. זאת, כחלק ממהלך אותו מוביל משרד התחבורה, בהובלת שרת התחבורה מירי רגב, במסגרת ממדיניות כוללת להרחבת ההובלה המסילתית וצמצום העומס על הכבישים.

 

הרכבת, שיצאה מנמל מספנות ישראל לכיוון קריית גת, נשאה ״במות פלדה״, מתקנים דו-קומתיים שמאפשרים להכפיל את כמות סלילי הפלדה המובלים בכל קרון. החידוש צפוי לייעל את תהליך שינוע הסחורות, לצמצם את מספר המשאיות על הכבישים ולחסוך בכוח אדם בתהליכי ההעמסה והפריקה.

 

רכבת ישראל כבר מפעילה כ-20 מתקנים מסוג זה, ועד לסוף החודש מספרם יגיע ל-50. כך ניתן יהיה לשנע עד 50 טון סלילי פלדה בקרון (במקום 25 כיום), ובהמשך אף להוביל עד 2,000 טון מטען ברכבת שלמה, מהלך שיביא להורדת מאות משאיות מהכבישים מדי יום.

 

בשנה האחרונה, כחלק ממדיניות משרד התחבורה, חיברה רכבת ישראל את כל נמלי הים התיכון לרשת המסילות הארצית, וכן חידשה את תנועת רכבות המטען במסוף בית שמש. כל רכבת מטען מחליפה בין 60 ל־70 משאיות כבדות, ומקנה יתרונות תחבורתיים, סביבתיים וכלכליים מובהקים ובהם הפחתת גודש וזיהום, שיפור הבטיחות, צמצום שחיקת תשתיות הכבישים והוזלת עלויות הובלה המשפיעות על מחיר המוצר הסופי.

 

המהלך משתלב בתוכניות הפיתוח האסטרטגיות שמובילה השרה רגב לשדרוג הרכבת בישראל, ובהן המסילה הרביעית באיילון, חשמול מסילות, פיתוח מסופי מטען, הרחבת מסילות כפולות וחיבורים בין-אזוריים, מתוך תפיסה לאומית שלפיה הרכבת צריכה לשמש כעוגן מרכזי בתחבורה הציבורית ובשירות הכלכלה הישראלית.

 

שרת התחבורה מירי רגב: ״הרכבת היא עמוד השדרה של מערך התחבורה הלאומי בהסעת נוסעים, והחזון שלי הוא שהיא תמלא גם תפקיד מרכזי בהובלת מטענים. כל רכבת מטען מורידה עשרות משאיות מהכביש ותורמת לצמצום עומסים, הפחתת זיהום, שיפור הבטיחות והוזלת יוקר המחייה. משרד התחבורה ממשיך להוביל תוכניות פיתוח שאפתניות לפיתוח רשת הרכבות הארצית מקריית שמונה ועד אילת, תוכניות הכוללות גם חיזוק משמעותי למערך הובלת המטענים״.

 

מנכ״ל רכבת ישראל, שיקו זנה: ״השימוש במתקנים דו-קומתיים הוא דוגמה מצוינת לתהליכי ההתייעלות המרשימים שהובלנו בשנים האחרונות בחטיבת המטענים של רכבת ישראל. לצד חיבורים מסילתיים מתקדמים לנמלי הים התיכון, אשר תורמים משמעותית לתועלת הכלכלית של המשק, אנו ממשיכים לקדם פרויקטי תשתית ופיתוח ברחבי הארץ, במטרה להעניק מענה איכותי לביקושים הגוברים, לתרום לשיקום כלכלת ישראל ולהפחית את העומס בכבישים באמצעות הובלת מטענים בטוחה יותר, ירוקה יותר ויעילה יותר״.