Human Rights Watch: תקיפות החות׳ים בים האדום הן פשעי מלחמה

מפשעי החות׳ים: שתי אניות מטען טובעו על ידי החות׳ים ביולי תוך הפרה בוטה של דיני הלחימה בים. שישה אנשי צוות מוחזקים בניגוד לחוק, וחשש כבד לנזק סביבתי מתמשך באזור. מזכ״ל ארגון IMO, ארסניו דומינגז, הביע דאגה עמוקה וקרא לפעולה רב-צדדית דחופה לשמירה על הביטחון


12:52 ,23.07.2025 מאת: מערכת פורט2פורט

ארגון Human Rights Watch קבע היום כי תקיפות שביצעה החות׳ים נגד שתי אניות מטען בים האדום בתחילת יולי מהוות הפרות חמורות של דיני הלחימה ועולות לכדי פשעי מלחמה. הארגון מדגיש כי התקיפות גרמו להרוגים ולפצועים, בעוד ששישה אנשי צוות שניצלו מוחזקים באופן בלתי חוקי בידי החות׳ים.

האניות שהותקפו – Magic Seas ו-Eternity C – לא היו קשורות לישראל או עשו דרכן אליה. Magic Seas הייתה בדרכה מטורקיה לסין כשעל סיפונה דשנים ופלדות, ואילו Eternity C סיימה להוביל סיוע הומניטרי לסומליה מטעם תוכנית המזון העולמית של האו״ם והייתה בדרכה לסעודיה.

ב-6 ביולי, תקפו כוחות ימיים של החות׳ים את האונייה Magic Seas כ-51 מיילים דרומית-מערבית לנמל החות׳י חודיידה. כלי שיט קטנים ירו רימוני RPG וגרמו לשריפה באונייה. הצוות, שכלל 22 אנשי צוות, חולץ על ידי אנייה מסחרית סמוכה – אך האונייה טבעה ביום המחרת.

למחרת, ב-7 ביולי, הותקפה האונייה Eternity C מערבית לחודיידה באמצעות רחפנים, טילים בליסטיים ומספר כלי שיט קטנים. התקיפות נמשכו עד ה-9 ביולי, אז טבעה האונייה. מתוך 25 אנשי צוות, לפחות ארבעה נהרגו ושישה נלקחו בשבי. דובר החות׳ים, יחיא סריע, טען כי אנשי הצוות שניצלו מקבלים טיפול רפואי ונמצאים ״במקום בטוח״, אך נראה שהם מוחזקים בניגוד לדין הבינלאומי.

החות׳ים טוענים כי האניות הפרו את החרם על קשרים עם נמלים ישראליים, אולם לפי Human Rights Watch, לא התקיים שום תנאי שמצדיק תקיפה לפי דיני הלחימה בים. הארגון ציין כי האוניות היו אזרחיות, לא נשאו ציוד צבאי ולא היוו סכנה. אחת מהן אף ביצעה שליחות הומניטרית.

בניתוח שהציגה Human Rights Watch של סרטונים ותמונות שפורסמו בידי החות׳ים, נראים הכוחות תוקפים ומטביעים את שתי האוניות. באחד הסרטונים אף נשמעת שיחה – שלא ניתן לאמת את אותנטיותה – ובה החות׳ים מורים לצוות Magic Seas לעצור את האונייה. מיד לאחר מכן תועדה עליית לוחמים לחלקים שונים באונייה והתרחשו פיצוצים.

מאז נובמבר 2023 תקפו החות׳ים עשרות אניות סוחר בים האדום, תקיפות שבעבר כבר הוגדרו על ידי הארגון כעבירות על החוק הבינלאומי. כך למשל, האנייה Galaxy Leader, אניית רכב בבעלות יפנית ובקישור בריטי, הותקפה והוחרמה. אנשי הצוות שלה הוחזקו במשך 14 חודשים, והאנייה – שהופצצה לאחרונה על ידי חיל האוויר הישראלי – הושמדה כמעט לחלוטין.

מעבר לפגיעה בחיי אדם ובחופש השיט, הארגון מצביע גם על איום סביבתי חמור. לפי Wim Zwijnenburg, אנליסט בארגון ההולנדי PAX, תצלומי לוויין מצביעים על כתמי נפט גדולים באזורי הטביעה של שתי האוניות, המאיימים על שמורת טבע מוגנת באיי Bera מול חופי אריתריאה ועל קהילות דייגים מקומיות. נכון ל-22 ביולי, נצפו כתמים מגיעים עד לחופי הכפר Idi.

ד״ר עבד אלקאדר אלחרז, לשעבר מומחה לאיכות הסביבה בממשלת תימן, הדגיש כי תימן עדיין מתמודדת עם ההשלכות של טביעת האנייה Rubymar במרץ 2024, שנשאה 21,000 טון של דשנים כימיים מסוכנים. לדבריו, הנזק הבריאותי והסביבתי באזור נמשך גם חודשים לאחר האירוע.

על פי הדין ההומניטרי הבינלאומי, הצדדים ללחימה מחויבים להגן על הסביבה הטבעית ולהימנע מפגיעה חמורה, רחבת היקף ומתמשכת. שימוש באמצעים העלולים לגרום לנזק סביבתי מסוג זה – מהווה עבירה חמורה.

הדו״ח של Human Rights Watch מתייחס גם לפעולות ישראל בתימן, בהן תקיפות תשתיות אזרחיות כמו נמל חודיידה ושדה התעופה בצנעא – מתקנים חיוניים להעברת סיוע הומניטרי. במקביל, החות׳ים תקפו אזורים אזרחיים ותשתיות בישראל, לרבות נמל התעופה בן גוריון.

״ממשלות צריכות להכיר בפשעי מלחמה – לא משנה מי ביצע אותם״, ציינה ניקו ג׳פארניה, חוקרת מטעם הארגון. ״על הקהילה הבינלאומית לפעול במהירות להפחית את הנזק ההומניטרי והסביבתי – כולל טיפול מיידי בזיהומים שנגרמו מטביעת האניות״.

בהצהרה משותפת של גופי הספנות הגדולים – כולל לשכת הספנות הבינלאומית, BIMCO, INTERTANKO, INTERCARGO ואיגוד בעלי האניות של האיחוד האירופי – תוארו התקיפות כ״אכזריות״, תוך קריאה להגן על חיי הימאים ולשמור על חופש השיט בנתיב ימי חיוני זה. מזכ״ל ארגון הספנות הבינלאומי (IMO), ארסניו דומינגז, הביע דאגה עמוקה וקרא לפעולה רב-צדדית דחופה לשמירה על ביטחון ימי.