הנשיא הנבחר דונלד טראמפ דרש מפנמה להפחית את האגרות על תעלת פנמה או להחזיר אותה לשליטת ארה״ב, והאשים את המדינה במרכז אמריקה בגביית ״מחירים מופקעים״ מאניות ומאניות אמריקאיות.
״העמלות שגובה פנמה הן מגוחכות, מאוד לא הוגנות״, אמר לקהל תומכים באריזונה אתמול (ראשון). ״הגזל המוחלט הזה של המדינה שלנו תיפסק״, אמר בהתייחסו למועד כניסתו לתפקיד בחודש הבא. טראמפ ציין בדבריו כי תעלת פנמה משחקת תפקיד מרכזי בכלכלת ארה״ב - ובכלכלת העולם כולו - והזכיר כי היא מאפשרת מעבר בטוח לצי האמריקאי מאוקיינוס האטלנטי לאוקיינוס הפסיפי. טראמפ הוסיף כי ארה״ב היא הלקוחה הגדולה ביותר של תעלת פנמה עם 72% מנפח הפעילות בתעלה וציין כי מעבר בתעלה לעבר נמלי ארה״ב מקצץ ימים ואף שבועות בזמני הפלגת האניות.
טראמפ ציין כי ארה״ב השקיעה ממון רב בבניית תעלת פנמה - סכום שמקביל לסך של 1.2 טריליון דולר של היום. הוא הזכיר כי בבניית התעלה נהרגו כ-38 אלף פועלים אמריקאים - רובם נדבקו בקדחת מיתושים בג׳ונגלים של פנמה.
דבריו זכו לתגובה מהירה של נשיא פנמה, חוסה ראול מולינו, שאמר בסרטון וידיאו כי ריבונותה ועצמאותה של פנמה אינן ניתנות למשא ומתן והוסיף כי ״כל מטר מרובע״ מהתעלה והסביבה שייכים למדינתו. נשיא פנמה הוסיף ואמר כי אגרות המעבר אינן מנופחות או מוגזמות.
טראמפ אמר את הדברים לתומכי Turning Point USA, קבוצה אקטיביסטית שמרנית שסיפקה תמיכה משמעותית לקמפיין הבחירות שלו ב-2024. ההערות של טראמפ הגיעו בעקבות פוסט שפרסם יום קודם לכן, בו אמר כי תעלת פנמה היא ״נכס לאומי חיוני״ עבור ארה״ב.
אם אגרות המעבר לאניות לא יופחתו״, אמר טראמפ ביום ראשון, ״נדרוש להחזיר לנו את תעלת פנמה, במלואה, במהירות וללא עוררין״.
תעלת פנמה באורך 82 ק״מ חוצה דרך מדינת פנמה ומהווה את החוליה העיקרית המחברת בין האוקיינוס האטלנטי והאוקיינוס השקט.
התעלה נבנתה בתחילת שנות ה-1900 וארה״ב שמרה על השליטה באזור התעלה עד 1977, כאשר הסכמים שנחתמו העבירו בהדרגה את הבעלות על האדמה בחזרה לפנמה. לאחר תקופה של שליטה משותפת, פנמה קיבלה את השליטה הבלעדית בתעלה בשנת 1999.
עד 14,000 ספינות חוצות את התעלה בשנה, כולל ספינות מכולות הנושאות מכוניות, גז טבעי וסחורות אחרות וכלי שיט צבאיים.