מארסק (Maersk) והאפאג-לויד (Hapag-Lloyd) נערכות לחידוש המעברים בים האדום באחד מהשירותים המשותפים של שיתוף הפעולה Gemini, המהווה צעד ראשון וזהיר חזרה למסדרון הימי לאחר חודשים של ניתוב מקיף של אניות סביב כף התקווה הטובה.
חברות הספנות מדנמרק וגרמניה מסרו כי שירות ME11, המקשר בין הודו והמזרח התיכון לים התיכון, ינותב מחדש דרך ים סוף ותעלת סואץ. כל ההפלגות יזכו לליווי והגנה של כוחות צי.
השינויים ייכנסו לתוקף מאמצע פברואר, ויחולו על הפלגות לכיוון מערב מהאנייה Albert Maersk והפלגות לכיוון מזרח מהאנייה Astrid Maersk.
השותפות ציינו כי ייתכן ויישמו בעתיד שינויי ניתוב דומים גם בשירותי ה-AE12 וה-AE15, בכפוף לתנאים בשטח ועדכונים נוספים שיבואו בעקבותיהם. בשלב זה לא מתוכננים שינויים נוספים הקשורים לים האדום ברשת ה-Gemini.
שתי המובילות הדגישו כי המהלך מיושם כדי לצמצם את השיבושים ללקוחות, תוך שמירה על ההתמקדות של שיתוף הפעולה Gemini באמינות לוחות הזמנים.
הביטחון נותר שיקול מרכזי. מארסק והאפאג-לויד מסרו כי יינקטו אמצעי הבטיחות הגבוהים ביותר האפשריים, כאשר בטיחות הצוות, האנייה והמטען נמצאים בראש סדר העדיפויות. כל התאמה נוספת תלויה ביציבות מתמשכת בים האדום ובהיעדר הסלמה נוספת באזור.
שיתוף הפעולה Gemini, שהושק בפברואר 2025, כולל 29 שירותי קו ראשי משותפים ו-29 שירותי הזנה (shuttle) בנתיבי הסחר מזרח-מערב. מוקדם יותר השנה, מארסק ביצעה את הצעד המבני הראשון שלה חזרה לים האדום על ידי ניתוב מחדש של שירות ה-MECL שלה, המקשר בין המזרח התיכון והודו לחוף המזרחי של ארה״ב, דרך תעלת סואץ. החלטה זו התקבלה בעקבות הפלגות ניסיון של האניות Maersk Sebarok ו-Maersk Denver והיוותה חלק מחזרה הדרגתית לנתיב.
הזהירות המחודשת מגיעה על רקע אירועי ביטחון נמשכים באזור הרחב יותר. השבוע, מכלית המוצרים הנושאת דגל ארה״ב, Stena Imperative, הוטרדה במצר הורמוז על ידי שתי סירות מהירות איראניות וכטב״ם, תוך איומים לעלות על האנייה ולהשתלט עליה, כך לפי פיקוד המרכז של ארה״ב (CENTCOM). כוחות ארה״ב התערבו וליוו את המכלית עד ליציאה מהאזור. בנפרד, כוחות ארה״ב הפילו כטב״ם איראני לאחר שביצע תמרונים שתוארו כאגרסיביים ליד נושאת המטוסים USS Abraham Lincoln בים הערבי.
חלק ניכר מגורלן של חברות הספנות השנה יהיה תלוי במהירות שבה התעשייה תחזור בהמוניה למעבר בתעלת סואץ.
חזרה בקנה מידה רחב למרחקי הפלגה קצרים יותר דרך תעלת סואץ תשחרר בפועל 6%-8% מקיבולת הובלת המכולות העולמית, על פי נתונים של Xeneta, פלטפורמה לשיעורי הובלה.
דו״ח אחרון של חברת הייעוץ הדנית Sea-Intelligence הראה את הביקוש ברבעון השלישי של כל שנה על בסיס פתיחת הים האדום בתחילת 2026, ואחריה תקופת מעבר של שלושה עד ארבעה חודשים של עומס תפעולי, וכן בהנחה של צמיחה כללית בביקוש של 3% בעולם בשנת 2026. במקרה זה, Sea-Intelligence צופה כי הביקוש העולמי במונחי teu-מייל יירד ב-12% ברבעון השלישי של השנה.
