מחריף משבר הספנות בים האדום

במהלך היומיים האחרונים הותקפו שתי אניות תפזורת, שלושה נהרגו ונגרם נזק כבד לתשתיות בנמלי חודיידה, ראס איסא וסליף. מזכ״ל IMO ארסניו דומינגז: חידוש המתקפות המתועבות בים האדום מהווה הפרה מחודשת של המשפט הבינלאומי וחופש השיט


13:56 ,08.07.2025 מאת: מערכת פורט2פורט

המצב הביטחוני בים האדום הידרדר בחדות ב-48 השעות האחרונות, עם מתקפות רצופות על אניות סוחר ותקיפות אוויריות ישראליות שממוקדות במספר נמלים בתימן.

 

אתמול הותקפה אניית מטען בתפזורת Eternity C הנושאת דגל ליבריה, המופעלת על ידי החברה היוונית Cosmoship Management, במתקפה מתואמת שכללה כלי טיס בלתי-מאוישים, סירות מהירות וירי מנשק קל, כ-50 מייל ימי דרומית-מערבית לחודיידה שבתימן. 

 

האנייה, ובה 22 אנשי צוות, נותרה נסחפת לאחר שמנועיה ומערכות הקשר הושבתו בעקבות פגיעה בגשר הפיקוד. לפי חברות אבטחה ימית, שלושה בני-אדם נהרגו ואחד נפצע, והאנייה מוקפת כעת בסירות קטנות חמושות ברובי קלצניקוב וברקטות RPG.

 

התקיפה באה לאחר מתקפה דומה יום קודם לכן על Magic Seas, אף היא בים האדום, ומדגישה הסלמה מדאיגה במסע הימי שמנהלים החות׳ים נגד תנועת אניות הסוחר באזור.

 

במקביל למתקפות על האניות, צה״ל פתח במבצע ״דגל שחור״ ותקף מן האוויר את נמלי חודיידה, ראס איסא וסליף. ישראל מסרה כי מדובר בצעדי תגמול על תוקפנות חות׳ית מתמשכת כלפי שטחה ואינטרסים ימיים ישראליים.

 

תצלומי לוויין ודיווחים מהשטח מאשרים נזק כבד לתשתיות נמליות. תחנת הכוח בסליף—חיונית לטחנות הקמח ומחסני הדגנים - הושמדה לכאורה, וחבלה זו משבשת את יכולת פריקת המטען מאניות בתפזורת. שתי אניות בתפזורת בדגל ברבדוס נפגעו כנראה מנזק הדף, אולם אין אישור לפגיעות בצוותים.

 

צה״ל תקף גם את Galaxy Leader, אניית רכב שנחטפה בידי החות׳ים בנובמבר 2023 והוסבה לכאורה לפלטפורמה עם מערכות מכ״ם למעקב אחר תנועה ימית. בעת התקיפה עגנה האנייה בראס איסא.

 

החות׳ים קיבלו אחריות על מתקפת Magic Seas וטענו כי האנייה טבעה - טענה שטרם אומתה. אם תאומת, זו תהיה האנייה השלישית שאבדה מאז החלה הקבוצה במערכה הימית בנובמבר 2023 בסולידריות עם הפלסטינים.

 

חברות האבטחה Ambrey ו-UKMTO ממליצות כעת להגביל תנועה על הסיפון למינימום, להגדיר נקודות כינוס בטוחות מעל קו המים ולהתרחק מאניות החולפות ללא אות AIS. לנוכח ריבוי המתקפות, הנפגעים והנזק הכבד לנמלים, השיט בים האדום ניצב בפני התקופה התנודתית והמסוכנת ביותר השנה.

 

מזכ״ל הארגון הימי הבינלאומי (IMO) ארסניו דומינגז הצהיר: ״לאחר כמה חודשי רגיעה, חידוש המתקפות המתועבות בים האדום מהווה הפרה מחודשת של המשפט הבינלאומי וחופש השיט. מלחים תמימים ואוכלוסיות מקומיות הם הקורבנות העיקריים של המתקפות ושל הזיהום שהן גורמות. דיאלוג בונה הוא המפתח לפתרון המשברים הגיאופוליטיים הפוגעים במלחים ובשיט העולמי״. 

 

בצד חדשות מעודדות נדירות, המנהל הכללי לתעבורה ימית של הודו אישר את שחרורם של יותר מ-150 מלחים הודים שהוחזקו בנמל ראס איסא מאז דצמבר. כל 11 האניות שעוכבו עזבו כעת את הנמל לאחר שהחות׳ים הטילו סגר על פריקת מטעניהן בעקבות תקיפה אווירית ישראלית באפריל.