האטה ביבוא וביצוא סחורות בחודש אוגוסט

נשיא התאחדות התעשיינים בתגובה לירידה ביצוא הישראלי: " המצב הביטחוני-מדיני אינו מזהיר בלשון המעטה ואנו חווים חרמות הן מחוץ ולצערי הן מבית וחוששים מאוד לעתיד הייצוא"


00:00 ,13.09.2011 מאת: מערכת פורט2פורט

מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לחודש אוגוסט עולה כי נמשכת ההאטה בקצב העליה של יבוא הסחורות ובמקביל לירידה ביצוא הסחורות, זאת בנוסף לשינויים בערך השקל שחלו באוגוסט, אל מול המטבעות בהם נערכות עסקאות היבוא והיצוא.

כאמור, על פי הנתונים עולה כי בחודש אוגוסט 2011, הסתכם יבוא הסחורות ב-22.4 מיליארד ש"ח, יצוא הסחורות ב-15.6 מיליארד ש"ח והגירעון המסחרי ב-6.8 מיליארד ש"ח. הגירעון המסחרי בשמונת החודשים הראשונים של השנה הסתכם ב- 4.5 מיליארד ש"ח בממוצע לחודש, 54.0 מיליארד ש"ח במונחים שנתיים (29.0 מיליארד ש"ח בשנת 2010) .

עוד עולה כי נתוני המגמה, לאחר ניכוי השפעת העונתיות הרגילה וגורמים בלתי סדירים שחושבו בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מצביעים על המשך ההאטה בקצב העלייה ביבוא הסחורות (למעט יהלומים, אניות ומטוסים וחומרי אנרגיה), האטה שהתבטאה ברוב קבוצות הסחורות. בחודשים יוני-אוגוסט 2011 עלה יבוא הסחורות ב-11.4% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 19.6% בחישוב שנתי מרס- מאי 2011.

באשר ליצוא, בחודשים יוני-אוגוסט 2011 ירד יצוא הסחורות (למעט אניות, מטוסים ויהלומים), על פי נתוני המגמה, ב-14.4% בחישוב שנתי, לאחר ירידה מתונה יחסית של 0.8% בחישוב שנתי בחודשים מרס- מאי 2011.

סחר הסחורות בחודש אוגוסט, הושפע בין היתר משינויים בערך הש"ח לעומת המטבעות בהם נערכות עסקאות היבוא והיצוא. בחודש אוגוסט נחלש הש"ח מול רוב המטבעות הנסחרים בארץ. ביחס לדולר ארה"ב נחלש הש"ח ב-3.5%, ביחס לאירו נחלש ב-4.0%, ביחס ללירה שטרלינג ב-4.9%, ביחס לפרנק השוויצרי ב-8.5% וביחס לין היפני ב-6.4%.

שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים הגיב על הירידה בייצוא הישראלי: "הייצוא הישראלי חווה תקופה קשה מאוד עם צפי להתחדשות המיתון העולמי. מה שאנחנו רואים עכשיו יכול להתגמד לעומת מה שעוד צפוי לקרות בשנת 2012. באם יתממש התרחיש של הישנות המשבר הייצוא הישראלי ואתו המשק כולו צפוי להיקלע גם הוא למשבר".

ברוש הוסיף עוד כי לדעתו "יש להקים באופן מיידי קרן לעידוד השיווק לחו"ל כדי לסייע ליצואנים קטנים ובינוניים לחדור לשווקים חדשים ולפזר את הסיכונים כהערכות להמשך המשבר. כל פרטי הקרן סוכמו לפני חודשים רבים ולא ברור לי מדוע מדינה לא מוציאה את הקרן לפועל. המצב הביטחוני-מדיני אינו מזהיר בלשון המעטה ואנו חווים חרמות הן מחוץ ולצערי הן מבית וחוששים מאוד לעתיד הייצוא".