מש׳ הכלכלה: מעופטק יצרה מעל 200 משרות חדשות בפריפריה

תכנית המאיצים למיזמים עסקיים בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית, סייעה למיזמים בגיוס כ-55 מיליון שקל שיצרו מעל 200 משרות חדשות


10:50 ,03.05.2021 מאת: מערכת פורט2פורט

תכנית המאיצים Maoftech (אקסלרטורים) של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים (הסוכנות) במשרד הכלכלה, שנועדה לקדם יזמות טכנולוגית ביעדי עדיפות לאומיים, מסכמת שנת פעילות במהלכה סייעה למייזמים לגייס כ- 55 מיליון שקל ולגייס 201 עובדות ועובדים במהלך השנים 2019 ו-2020. כמו כן, מספר גדול של חברות נמצאות במו״מ להשקעה על אף אפקט הקורונה.

 

במחקר שנערך לאחרונה על ידי הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, נמצא עוד כי לפני סיום התכנית, ל-30 מיזמים היו הסכמי השקעה, 69 מיזמים היו במו״מ על הסכמי השקעה, ול-108 מיזמים היו פיילוטים עם לקוח או שותף פוטנציאלי. מתוך 466 מיזמים שהתחילו את התכנית (בשלב ב׳) בשנים 2019 ו-2020, סיימו אותה 336 מיזמים, שהם מעל 72% מהמיזמים, כולל פרישת מיזמים בתקופת משבר הקורונה.

 

הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה זיהתה בשנים האחרונות כשל שוק במחסור בפעילות יזמית - טכנולוגית בפריפריה הגאוגרפית והחברתית של מדינת ישראל. קונספט המאיצים (אקסלרטורים) הוא קונספט מקובל בעולם, ובישראל בלבד יש למעלה מ-250 מאיצים שונים שהוקמו על ידי חברות ההייטק, משקיעים, עמותות, גופים פרטיים ועוד, אולם רובם ככולם ממוקמים במרכז הארץ. בשל כך, הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, באמצעות מערך השטח שלה - מעוף, החלה משנת 2019 להפעיל את תכנית MaofTech וזאת במטרה לקדם יזמות טכנולוגית ביעדי עדיפות לאומיים (גאוגרפיים וחברתיים).

בשנים 2019 ו-2020 השתתפו בתוכנית 466 מיזמי הי-טק אותם קידמו 744 יזמים. מטרת התכנית היא להאיץ את התפתחות תרבות הסטארטאפים באזורי עדיפות לאומית, גאוגרפית או חברתית. במסגרת התוכנית, המהווה שיתוף פעולה בין הסוכנות לבין רשויות מקומיות, מממנת הסוכנות ומפעילה מתחמי עבודה משותפים (Hubs) שהרשות המקומית מקימה. המתחמים מהווים סביבת עבודה ייחודית המעודדת הפריה הדדית ושיתופי פעולה דרך היכרות, שיתוף ותמיכה בין חברי ה-Hub  ובין הקהילה.

 

במתחמי האב אלה פועל מאיץ (אקסלרטור), שהינו פלטפורמה מובנית למתן מעטפת סיוע כוללת ליזמים, לצורך פיתוח היוזמה לכדי חברת הזנק פעילה (סטארט אפ). המאיץ נותן ליזמים: מתחם עבודה, הכשרה יזמית, הרצאות מקצועיות, ליווי מנטורים ויועצים, מפגשים עם משקיעים ושותפים אסטרטגיים (Networking) וחשיפה לתכניות של רשות החדשנות.

 

במסגרת תכנית Maoftech הוקמו 22 מאיצים ביעדי עדיפות לאומית, מתוכם שני מאיצים ייעודיים לחברה החרדית, מאיץ ארצי למשרתי מילואים פעילים ומאיץ ייעודי לאוכלוסייה הערבית.

 

יזמים מאוכלוסיות החרדים והערבים, ומשרתי מילואים פעילים, זכו להנחה בדמי ההשתתפות וקיום פעילות ייעודית במגזרים השונים.  למרות התמריצים, עדיין ישנם פערים משמעותיים בהשתתפות בקרב אוכלוסיות אלה ובקרב נשים. על אף שפערים אלו קטנים לעומת הפערים במאיצים אחרים הפועלים במרכז הארץ, יש עוד דרך ארוכה לעשות בצמצום הפערים: 81% מהיזמים בתוכנית הינם גברים, 19% נשים, מבין היזמים 11.8% מהמגזר החרדי ו-7.5% מהמגזר הערבי.

 

עוד עולה מנתוני התוכנית כי כ-13% מהמיזמים שסיימו את התכנית גייסו כסף, ועוד כ-20% נמצאים במשא ומתן לגיוס. זאת רק לאחר 7.8 חודשים בממוצע מהזמן בו היזמים של מחזור 2019 סיימו את התכנית. מחזור 2020 טרם הסתיים אולם כבר נרשמו הצלחות.‎

 

לדברי שר הכלכלה והתעשייה, עמיר פרץ: ״מדובר במסלול חשוב, שהצליח בשיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות, להביא תוך זמן קצר את ההייטק לפריפריה. ייצור מנגנונים אשר ייצרו משרות איכותיות, בשכר גבוה באופן שוטף, יאפשר צמצום פערים ושיוון הזדמנויות. הון אנושי איכותי נמצא בכל המדינה וחובת ההנגשה של ההייטק לפריפריה חלה על המדינה. לפיכך, הנחיתי את משרדי להמשיך את הפעלת התוכנית״.

 

לדברי רן קויתי, מנהל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים: ״יש עוד דרך ארוכה בשילוב הפריפריה בעולמות ההיי-טק והצלחת התוכנית תהיה משמעותית עוד יותר, ככל שתהיה לה רציפות גם בשנים הקרובות.  הסוכנות השקיעה בתכנית כ-30 מיליון שקל. תוצאות המחקר שנערך על ידינו מוכיחות את יעילות התכנית, בעיקר בהינתן ומדובר בתכנית צעירה המופעלת באזורים בהם תרבות הסטארטאפים וההייטק חסרה. היזמים הוכיחו התקדמות ברמת הפעילות והגבירו את היכולות היזמית שלהם. ככלל, תכנית   MaofTechהצליחה לעמוד היטב במטרה של הכשרת יזמים ובמטרות העסקיות-חברתיות של סיוע לאוכלוסיות חלשות להשתלב בפעילות היי-טק. עדיין ישנם פערים מגזריים ומגדריים בהשתתפות וככל שנצליח לגייס תקציב נוסף לצורך המשך הפעלת התוכנית גם בשנים הבאות, צמצום פערים אלו, יהיה אחד מאתגרי התוכנית״.