ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח״כ דוד ביטן, קיבלה אתמול את הדיווח של שר הכלכלה והתעשייה, ניר ברקת, על פעילות משרדו. השר ניר ברקת פתח את הדיווח ואמר כי הוא מעוניין להציג איך הדברים שתלויים במשרד הכלכלה מתקדמים בצורה טובה, וכי באשר לתקציב המשרד מרוצה על היחסים עם האוצר שהסכים עימם על תוכניות העבודה. השר הציג בפני הוועדה את נושא הגיאופוליטי וציין כי המשרד הוא האחראי הבלעדי על סחר חוץ, וכי קיימים 55 נספחים כלכליים בעולם. לדבריו של ברקת יש שני שרי חוץ למדינת ישראל, בתחום הדיפלומטיה זה שר החוץ ובתחום הכלכלה וסחר חוץ זה הוא ומשרדו.
השר ברקת התייחס להסכם הסחר המחודש עם ארצות הברית וציין כי הנשיא טראמפ החליט לשנות את כל מדיניות הסחר. ברקת הוסיף כי ביום חמישי קיים שיחה עם שרים אמריקאים, וישראל משתפת פעולה מלא עם מטרות האמריקאים עם דאגה לאינטרסים של מדינת ישראל ככל שניתן. לדבריו ארה״ב מתקדמת להסכם סחר עם מדינת ישראל ״כנראה הראשון והכי טוב״ אמר.
ברקת התייחס גם לנושא ההיצף ואמר כי בארה״ב יש היטל היצף נגד התעשיות הגדולות ביותר של ישראל והוא ביקש שלא יכללו את ישראל בהיטלי ההיצף. ״שר האוצר לא מאמין בזה והיא ביטל את היטל ההיצף בקנאביס וזה נגד גניבות״, אמר.
ח״כ יוראי להב, התפרץ לדבריו של השר ופנה אליו בשאלה מתי בפעם האחרונה השר ביקר בסופר, ״אתה יודע כמה עולה גבינה לבנה היום? אתה לא אחראי על יוקר המחייה? אתה יודע כמה היא עלתה? 18% הבננות עלו ב84% הקפה נמס עלה ב18% - אתה אחראי על יוקר המחייה ואתה מדבר חצי שעה על הכל חוץ מזה. שר הכלכלה של יפן התפטר בגלל אמירה לא מוצלחת על מחירי האורז ואתה לא אומר על זה מילה מעמד הביניים קורס״ אמר.
השר השיב לשאלתו ואמר: ״אם לא היית מפריע לי היית שומע מה יש לי להגיד על זה״. היו״ר ביטן הוציא את ח״כ להב הרצנו לאחר ההתפרצות.
לדבריו של ברקת מינהל מקרקעי ישראל זה הגוף ״הכי מיותר״ במדינה, הוא הוסיף כי הוא מעוניין בגוף ממשלתי אחד בלבד שיתעסק בנושא ולהגדיל את היצע הקרקע בהיקפים אדירים. ״מה קורה כשיש היצע קרקע? המחירים יורדים ולשם אנחנו רוצים ללכת. רוצים לפרק את משטר הנחלות במושבים ולאפשר להם לעשות איחוד וחלוקה מחדש של הקרקע״, אמר.
בנושא יוקר המחייה ברקת ציין כי אחד הדברים שהכי משפיעים על יוקר המחייה זה הפער בעובדים זרים, ״לא צריך מכסות וצריך להוריד את עלות העסקתם. צריך להוריד את המחיר, לרדת ממכסות ושיהיה היצע גדול של עובדים זרים. משרד המשפטים מתעקש שלא יהיה סחר של עובדים״, אמר. ברקת הוסיף כי מוצרי הצריכה הם פחות מ-16% בהשפעה על יוקר המחייה, וכי המשרד הצליח בעזרת הוועדה להכניס יותר סחורה לישראל. ״רפורמות ״לא עוצרים בנמל״ ו״מה שטוב לאירופה טוב לישראל״ 7% מהמוצרים עם כבר בתקן אירופי וזה עבד מצוין. מי שימנע ייבוא מקביל יקבל קנס של 100 מיליון שקל״ אמר. לדבריו משרד הכלכלה רוצה להוסיף גם ״מה שטוב לארה״ב טוב לישראל״. ברקת התייחס לצרכנות חכמה ואמר כי החרדים יודעים להתארגן וללמד לקח את מי שמפקיע מחירים, ״ניסינו לעשות את זה עם המדבקות ולא כל הציבור נרתם ואני נחוש לחפש כלים לעזור לציבור להתארגן נגד מי שעושק אותו וזה הכי יעיל וטוב״.
ח״כ יסמין פרידמן התייחסה לדבריו ואמרה כי הציבור הישראלי עייף, מאז הקורונה ולאחר מכן מלחמה ואי אפשר לצפות ממנו שיתארגן, ״אי אפשר להטיל אחריות על הציבור״ אמרה.
השר ברקת הציג בפני הוועדה גם את הנושאים בהם המשרד לא הצליח וציין את פירוק המונופולים. ברקת הוסיף כי האוצר התנגד ומינה את ועדת סלבין שהתפרקה וכי הוא לא ראה את המערכת מנסה להשלים אותה. ברקת הזכיר גם את הצעת החוק לריסון מחירים במלחמה שבזכות יו״ר הוועדה הצליח להעביר את החוק, ״החקיקה די מסורסת והאוצר אומר בקולו שהוא נגד״, אמר.
דבר שלישי בו המשרד לא הצליח הוא החלפת הממונה על התחרות, הכלי המרכזי שיש לשר לדבריו זה רשות התחרות, לטענתו של ברקת לאחר שראה שהעניין לא מתקדם הוא ביקש ממיכל כהן לסיים את תפקידה וכי קיים משבר אמון חריף ועד היום הנושא נמצא בבתי המשפט. ״זה אומר שמנהלים בכירים במדינה לא חייבים שום דין וחשבון לשר ולא לציבור״, אמר.
ח״כ רון כץ, התייחס לדיווחו של השר ואמר כי יש להיכנס בבעיה בין משרד האוצר למשרד הכלכלה, ״מריסון מונופולים ומחירים וכל הדברים שמשפיעים על המשק ומעמד הביניים״, אמר.
ח״כ סימון דוידסון פנה לברקת ובירך אותו על העשייה הגלובלית אך ציין כי בסוף יש אזרחים שלא יכולים לסיים את השבוע ולקנות אוכל: ״בסוף אני חושב על אותה שרה מנתניה שלא יכולה לסיים את השבוע ולקנות אוכל כמו שצריך או מי שנמצא בפריפריה וגם מי שלא כבר לא יכולים לקנות את אותו סל המוצרים, לכן אני מציע שיהיה דיון רק על זה״.
השר ברקת התייחס לדבריו ואמר: ״אתה מבין שאי אפשר לעשות את זה בלי שר האוצר? יש לך רעיון שלא עשינו עד היום?״.
ח״כ אלי דלל התייחס לסימון המוצרים ואמר כי ההחלטה הייתה חשובה מאוד וצריך להמשיך כי הצרכנים בעד סימון המוצרים אך הפיקוח לא הדוק. דלל הוסיף כי צריך לעודד את התעשייה הישראלית שכולם ראו בזמן המלחמה את החשיבות שלה, ״צריך לקנות חכם וצריך לדעת איפה, הנושא של יוקר המחייה הוא לא רק הממשלה. הדברים צריכים להיות במשותף גם הממשלה גם הצרכן״ אמר.
ח״כ שלי טל מירון, התייחסה גם היא לנושא יוקר המחייה ואמר כי מקיימים עוד ועוד דיונים בנושא אך היא מרגישה כי זה כמו להילחם בטחנות רוח והמחירים רק עולים. טל מירון הוסיפה כי הציפייה של הח״כים מהשר הוא ליזום דיון עם שר האוצר בנושא. ח״כ ביטן השיב לדבריה כי הוא יזמין את שר האוצר לדיון.
מנכ״לית לובי 99, לינור דויטש, התייחסה לדיווחו של השר וציינה כי היא חווה קושי עם המצגת שהוצגה שהראתה ש״כולם אשמים מלבד שר הכלכלה״. דויטש פנתה לשר וציינה כי הוא מסביר שזה רק 16% מסל הצריכה אך הנתון לא נכון: ״הפתרונות שאתה מציע, אתה שר הכלכלה אתה אמור להביא פתרונות מאקרו ולא יכול להיות שתגיד שהאחריות היא על הצרכן. התפקיד שלך הוא לספק פתרונות מערכתיים. אתה מאשים שוב ושוב את שר האוצר, התפקיד שלך הוא לרתום אנשים לעבוד איתך ולגרום לשיתוף פעולה״, אמרה.
השר ברקת השיב לטענות: ״בסרטים האמריקאים הגנרל אומר 'לכו תנצחו את המלחמה' ולא מעניין אותו איך, אני מעדיף לשבת עם אנשים שיש להם רעיונות ולתרגם אותם לתכניות עבודה. לא שמעתי תכניות חדשות ואני מזמין את כולם לשבת עם אנשי המקצוע של המשרד ולהציע הצעות פרקטיות. אני בשקיפות מצדי איפה התקדמנו ביוקר המחייה ואיפה אנחנו תקועים״. ח״כ ביטן השיב לדבריו ואמר: ״אם ועדת שרים הייתה מאפשרת לנו להתקדם בלי המגבלות של האוצר תאמין לי שהיינו מזיזים את העגלה״.