נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, קרא למעבר חופשי לאניות אמריקאיות, צבאיות ומסחריות, בשתי מהתעלות הימיות החשובות בעולם – תעלת פנמה ותעלת סואץ. בפוסט ברשתות החברתיות ביום שבת, טען טראמפ כי שתי התעלות ״לא היו קיימות״ ללא תרומתה של ארצות הברית, והוסיף כי ביקש ממזכיר המדינה, מרקו רוביו, ״לטפל מיידית״ בנושא.
תעלת פנמה במרכז אמריקה מחברת בין האוקיינוס השקט לאוקיינוס האטלנטי. תעלת סואץ במזרח התיכון מחברת בין הים התיכון לים האדום.
ממשל טראמפ שב והדגיש את כוונתו ״להחזיר שליטה״ על תעלת פנמה, אשר נבנתה במידה רבה על ידי ארצות הברית בתחילת המאה ה-20 ונוהלה על ידה במשך עשורים. ארצות הברית העבירה את השליטה בתעלה לפנמה בשנת 1999, בעקבות הסכם שנחתם בשנת 1977 בתקופת הנשיא ג'ימי קרטר, לאחר תקופה של ניהול משותף.
תעלת פנמה, באורך 82 קילומטרים, מהווה קיצור דרך חיוני לספינות, חוסכת להן הקפה ארוכה סביב דרום אמריקה דרך מצר מגלן או מעבר דרייק, ומעבירה סחורות בשווי מוערך של כ-270 מיליארד דולר בשנה, כולל כ-40% מתנועת המכולות של ארצות הברית.
שר ההגנה האמריקאי, פיט הגסת׳, אמר בביקורו בפנמה סיטי כי ארצות הברית שואפת להגיע להסכם שיאפשר לאניות המלחמה שלה לעבור בתעלה ״ראשונות וללא תשלום״. הוא אף העלה את האפשרות להצבת כוחות אמריקאיים בפנמה כדי ״לאבטח״ את התעלה האסטרטגית.
במקביל, דרישתו של טראמפ בנוגע לתעלת סואץ – עורק כלכלי מרכזי עבור מצרים – מסמנת שינוי כיוון חדש. התעלה, באורך 193 קילומטרים, שנחנכה בשנת 1869, טיפלה לפני המשבר בים האדום בכ-12% עד 15% מהמסחר העולמי וכ-30% מתנועת המכולות העולמית.
בעקבות התקפות החות'ים מתימן על נתיבי הספנות בים האדום ובמפרץ עדן, ירדו הכנסות מצרים מהתעלה ביותר מ-50%, כאשר אניות רבות החלו לבחור בנתיב עוקף דרך דרום אפריקה. ארצות הברית תוקפת את החות׳ים מאז ינואר אשתקד, כאשר טראמפ התחייב להפעיל עליהם לחץ עד שיחדל האיום על הספנות הבינלאומית.