פרייטוס: הפסקת מכסים ל-90 יום מעוררת מחדש את הביקושים

אנליסט פרייטוס מעריך כי ׳הפסקת האש׳ בת שלושה חודשים בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם צפויה להוביל לעלייה מחודשת בביקושים ולתנודתיות בשוק ההובלה הימית. מכסים מינימליים של 30% יישארו על היצוא הסיני לארה״ב, ומערכי ההובלה נערכים לתרחיש של עומסים וייקור תעריפים


09:54 ,13.05.2025 מאת: מערכת פורט2פורט

כפי שדיווחנו אתמול ממשלות ארה״ב וסין הודיעו על ׳הפסקת אש׳ זמנית במלחמת הסחר המתמשכת: מכסי הענק שהוטלו על ידי שני הצדדים באפריל יוקפאו למשך 90 יום, החל מ-14 במאי. במסגרת ההסכם, ארה״ב תצמצם את מכסיה על סחורות סיניות מ-125% ל-10%. יחד עם שני סבבי העלאות מכסים שהונהגו בפברואר ובמרץ נגד זרימת פנטניל מסין, שיעור המכס הכולל יעמוד על מינימום של 30% לכלל היצוא הסיני.

השעיית ההטבות במסגרת מדיניות ה־de minimis ליבוא סחורות מסין – גם היא צעד שמכוון להילחם בייבוא פנטניל – תישאר בתוקף, כמו גם מכסים שהוטלו לפני כניסתו של הנשיא טראמפ לתפקיד בתחילת השנה.

סין, מצדה, הודיעה כי תוריד את מכסיה על סחורות אמריקאיות מ-125% ל-10%. במהלך תקופת ההפוגה יימשכו המגעים בין הצדדים במטרה לגבש הסכם סחר חדש.

 

השפעות על הביקוש

 

על פי ניתוח של אנליסט פרייטוס, יהודה לוין, המכסים החדשים - על אף ההקלה המשמעותית לעומת המכסים שהוטלו באפריל, עדיין מהווים רמה גבוהה יותר מהמכס הממוצע על סחורות סיניות בתקופת ממשל טראמפ הראשון.

עם זאת, לפי נתוני התאחדות הקמעונאות הלאומית בארה״ב, כאשר הוטלו מכסים של 20% במרץ, המשיכו היבואנים האמריקאים להקדים את מלאי הסחורות מסין, ונרשמה עלייה של 11% בנפחי היבוא לעומת מרץ-אפריל 2024.

בעקבות ירידה חדה של יותר מ-35% בנפח הסחר הימי בין סין לארה״ב מאז תחילת אפריל, ייתכן שנראה התאוששות חדה בביקוש בטווח הקצר - עם חידוש מלאים ויצוא מהיר של סחורות שכבר יוצרו בסין.

לאור האפשרות להחזרת המכסים הגבוהים באוגוסט, מעריכים בענף כי מגמת הקדמת המשלוחים תחזור מוקדם מהצפוי - מה שעשוי להוביל לשיא עונתי מוקדם מהרגיל וגם לדעיכתו המוקדמת.

 

פעילות ימית ומחירי הובלה

 

למרות הירידה החדה בביקושים, מחירי ההובלה בקו הטרנס־פסיפי שמרו על יציבות מאז תחילת אפריל, ועומדים כיום על כ-2,300 דולר למכולה של 40 רגל לחוף המערבי ו-3,400 דולר לחוף המזרחי.

המובילים הימיים צמצמו קיבולת באמצעות ביטול הפלגות והשבתת שירותים, ולעיתים גם באמצעות הפעלת אניות קטנות יותר. חלק מהקיבולת העודפת אף הוסטה לקווים אחרים, וצמצום מספר ההפלגות הביא לפחות מכולות ריקות שחוזרות לסין – דבר שעשוי להוביל למחסור נקודתי בציוד.

בתרחיש של עלייה חדה בביקוש, עשויים היבואנים להיתקל בקיבולת מוגבלת ובעיכובים, הן בסין והן בנמלים בארה״ב. הגידול הצפוי במספר האניות והמכולות בנמלים עשוי להוביל לעלייה בתעריפים ולעומסים לוגיסטיים.

שילוב של עונת שיא מוקדמת, מגבלות קיבולת, והסטות דרך ים סוף שעדיין גורמות לעיכובים בצי העולמי – צפויים להפעיל לחץ כלפי מעלה על תעריפי ההובלה. עם זאת, בהשוואה לשנה שעברה, שבה מחירי השיא הגיעו ל-8,000 דולר לחוף המערבי ולמעלה מ-9,800 דולר לחוף המזרחי, ייתכן שהשנה המחירים יישארו נמוכים יותר - בין היתר בשל גידול בצי ותחרות גוברת בין בריתות ההובלה החדשות.